Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Çukurova Üniversitesi’nde Yeni Akademik Yıl Törenle Açıldı

 

 

Adana (ÇÜHM) -

11.10.2013

Çukurova Üniversitesi’nde 2013 – 2014 Akademik Yılı Mithat Özsan Amfisi’nde düzenlenen törenle başladı. Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, üniversitelerin kuruldukları şehirlerle birlikte yükseldiğini belirterek, Adana ile bütünleşmeyi çok önemsediklerini söyledi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan törende konuşan Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Çukurova Üniversitesi’nin Adana’da önemli bir kurum olduğunu ifade ederek, “Çukurova Üniversitesi’nin Adana’da olmadığını bir hayal edelim. Adana’nın her bakımdan ne kadar çoraklaşacağını tahmin edebiliriz. Üniversitemiz ne kadar gelişir ve büyürse dünya üniversiteleri arasında yerini alırsa, Adana’nın da dünya kenti olma hedefine o denli yaklaşmış olacağımızı söylemek istiyorum. Bunun için en büyük gücümüz Çukurova Üniversitesi’dir. Bu kurumun akademisyen ve öğrencileri her zaman Adanalıların baş tacı olmuştur” dedi.

Adana’nın bir üniversiteler kenti olmasını da arzu ettiklerini söyleyen Vali Coş, “Bunun için böyle bir hedefe ulaşabilmemiz için insanımızın ilim adamı ve öğrencilere özel sevgi ve saygı göstermesi lazım. Ulusal düzeyde Adana’nın akademisyen ve öğrencileri bağrına basan bir kent imajı verebilirsek, o zaman Adana’nın akademisyen ve bilim dünyasından da tercih edilebilirliğine toplumsal bir destek sunmuş oluruz. Adana’da ki tüm kanaat önderlerimize çağrıda bulunuyorum. Tüm üniversitelerimize sahip çıkalım eğer bu olguyu sağlayabilirsek Adana’nın dünya kenti olmasına katkı sunmuş oluruz” diye konuştu.

Vali Coş, Adana’nın toplumsal değişim ve dönüşümünde Çukurova Üniversitesi’nin bugüne kadar sağladığı katkıyı daha fazla arttırması gerektiğini belirterek “Adana’nın öncüsü ve yönlendiricisinin üniversite ve bilim adamları olması lazım. Adana’da başarılan ya da başarılamayan her durumda üniversitelerimizin kendisini hissedar kabul etmesi önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

2 BİN 65 AKADEMİK PERSONEL

Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar ise Çukurova Üniversitesi bünyesinde halen eğitime devam eden 16 fakülte, 5 yüksekokul, 13 meslek yüksekokulu, 1 devlet konservatuarı, 3 enstitü ve 29 araştırma ve uygulama merkezinin bulunduğunu ayrıca çeşitli birimlerde profesör, doçent ve yardımcı doçent olarak görev yapan 943 öğretim üyesi, 430 öğretim elemanı ve 692 araştırma görevlisi olmak üzere 2 bin 65 akademik personelin bulunduğunu belirtti.

2013-2014 eğitim öğretim yılına 12 bin 111 ön lisans, 30 bin 109 lisans ve 4 bin 476 yüksek lisans olmak üzere toplam 46.696 öğrenci ile başladıklarını belirten Prof. Dr. Kibar, üniversitede 342 lisans, 177 lisansüstü eğitim alan toplam 570 uluslararası öğrencilerinin olduğunu söyledi.

Dünyanın hızlı bir değişim sürecinden geçtiğini özellikle bilim ve teknoloji alanında yaşanan dinamik değişimlerin ekonomiden sosyal ve siyasal hayata kadar birçok alanı önemli biçimde etkilediğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Kibar, tüm bu değişimlerin hem yükseköğrenim sektörünü hem de yükseköğrenim hizmetlerini yeniden düşündürmeyi zorunlu kıldığını belirtti.

Geçtiğimiz mayıs ayında Türkiye genelindeki üniversitelerden 5 bin öğrencinin katıldığı Koç Fest Festivalini gerçekleştirdiklerini ve Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin katılımıyla 4 yılda bir gerçekleşen ve 3 binin üzerinde sporcuların katıldığı Akdeniz Oyunları’na ev sahipliği yaptıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Kibar, bu kapsamda birçok kapalı spor tesisini yenileme fırsatı bulduklarını ayrıca daha önce 350 metrekare olan kano-kürek hangarı yerine yaklaşık 2,5 kat büyüklükte 900 metrekarelik yeni hangar ve daha önce 210 metrekare olan Kayıkhane Restoranı’nın yerine çelik konstrüksiyon üzerine inşa edilen ve toplam 900 metrekare kapalı alana sahip olan yeni Kayıkhane Restoranı’nı da üniversiteye kazandıklarını ifade etti.

Üniversitelerin kuruldukları şehirlerle birlikte yükseldiklerini ve Çukurova Üniversitesi’ni seçen bir öğrencinin Adana’yı seçtiğini kaydeden Prof. Dr. Kibar, “Bu nedenle Çukurova Üniversitesi’ne gelen öğrencilerin, bu güzel şehrin siz güzel insanlarıyla buluşacak. 40 yıldır yaptığınız gibi bu yıl da ailelerinden koparak aramıza katılan öğrencilerimizi kucaklayacağınız için hepinize şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu.

“ADANA İLE BÜTÜNLEŞMEYİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

Prof. Dr. Mustafa Kibar, Adana ile bütünleşmeyi, dayanışmayı, işbirliğini üniversite olarak çok önemsediklerini dile getirerek, “Göreve geldiğimiz günden beri yönetim olarak şehirle bütünleşme yolunda, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, devlet kurumları, özel kuruluşlar ve yerel yönetimlerle çeşitli alanlarda iş birliği yaptık, yardım aldık, yardım ettik. Üniversite-sanayi işbirliğini, mesleki sertifikasyon çalışmalarını, şehrin gelişip değişimine hizmet edecek kültürel, sanatsal ve sportif çalışmaları teşvik ettik” şeklinde konuştu.

Çukurova Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Mithat Özsan da Çukurova Üniversitesi’nin çok önemli özellikleri olduğunu ifade ederek kuruluşundan itibaren bu ülkeye hizmet edebilmek için gençleri en iyi şekilde yetiştirebilmek için büyük bir çabanın içerisinde olduğunu söyledi.

Öğrenciler adına konuşan Hukuk Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Mehmet Muhittin Nasanlı ise Çukurova Üniversitesi’nin geçmişi ve birikimi ile dünyada sayılı üniversiteler arasına girmiş köklü bir üniversite olduğuna dikkat çekerek, “Üniversitemizin varlık sebebi olan biz öğrencilerin daha kaliteli daha verimli bir eğitim almaları için uygun koşullar ve ortamlar oluşturmak için yoğun çabalarını gördüğümüz ve bu değişimler gelişimler gerçekleşirken bazı teknik detayların da öğrenci arkadaşlarımızı mağdur duruma düşürülmemesi için gerekli ilgi ve hassasiyeti gösteren, her sıkıntı ve talebimizi ilgiyle dinleyen başta Sn. Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Kibar olmak üzere değerli yöneticilerimize tüm öğrenci arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmalardan sonra Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nın müzik dinletisi sunuldu. Ardından da, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Kansu tarafından "Üniversite, Bilim ve Mentorluk" konulu açılış dersi verildi.

Çukurova Üniversitesi 2013 – 2014 Akademik Yılı kutlama etkinlikleri aynı akşam Kayıkhane’de düzenlenen kokteylle sona erdi.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi