Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

219. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı Çukurova Üniversitesi Ev Sahipliğinde Yapıldı

 

 

Adana (ÇÜHM) -

25.12.2013

219. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı, Çukurova Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Ç.Ü. Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Hippokrat Konferans Salonu’ndaki toplantıya, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Türkiye’deki devlet, özel ve vakıf üniversitelerinin Rektörleri ile üniversitelerden temsilciler katıldı.

 ‘219. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’ saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Adana ve Çukurova Üniversitesi tanıtım filminin gösterilmesinin ardından kürsüye gelen Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar konuşmasına, kurula ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.

Çukurova Üniversitesi’nin kuruluş tarihçesi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Kibar, “Kurulduğu günden beri, Üniversitemiz bilimsel, sosyal ve kültürel alanlarda yaptığı katkılarla bölgenin ilerlemesine hizmet etmiş, Kahramanmaraş, Mersin, Hatay ve Osmaniye gibi yakın çevremizdeki illerde bulunan üniversitelerin kurucusu olmuş ve bunların gelişimine katkı sağlamıştır. Ülkemiz ölçeğinde nispeten köklü geçmişi ile Çukurova Üniversitesi şu anda da bölgemizde yeni kurulmakta olan üniversitelere destek vermeye devam etmektedir.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar konuşmasını şöyle sürdürdü;

Ç.Ü. 40 Yıldır Çukurova Bölgesi’nde Değişim ve Gelişimin Öncüsü Oldu

“Diploma eki ve Ulusal Ajanstan yeni aldığımız habere göre AKTS etiketlerine sahip bulunan Üniversitemizde görev yapan 2.080 akademik personelimiz; ön lisans, lisans ve lisansüstü olmak üzere yaklaşık 48.000 öğrencimize eğitim hizmeti vermektedir. Üniversitemiz halen çeşitli programlar ve ikili anlaşmalar çerçevesinde 28 ülkeden 230 üniversiteyle kurumsal işbirliği içerisine girmiş bulunmakta ve bunları artırmaya devam etmektedir. 40 yıldır bir bölge üniversitesi olarak tüm Çukurova bölgesinde değişim ve gelişimin öncüsü olmuş, bünyesinden beş yeni üniversite çıkarmış olan Çukurova Üniversitesi, merkez Balcalı kampüsü dâhil olmak üzere 15 farklı kampüste eğitim vermektedir. Birkaç ay içinde Merkez Kampüsümüzde temellerini atacağımız 4 yeni fakülte, merkezi araştırma laboratuarı, 1 meslek yüksekokulu, anaokulu, yeni merkezi kafeterya ve çarşı, dış ilişkiler binası, TÖMER, Tıbbi deneysel araştırma birimi, sağlıklı yaşam merkezi, enstitüler binası ve bir hayırsever tarafından yaptırılacak olan onkoloji hastanesi ile üniversitemizin fiziki altyapı ihtiyacı önemli ölçüde karşılanmış olacaktır.”

Prof. Dr. İbicioğlu: “Temel Bilimlerin Üniversitelerde Güçlenmesi Gerekiyor.”

Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Hasan İbicioğlu da, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için üretilen bilgilerin teknoloji ve inovasyona dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Temel bilimlerin üniversitelerde güçlenmesi gerektiğine de vurgu yapan Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, “Üniversitelerde her şeyden önce inovasyon yapmak istiyorsak uygulamalı bilimlerin güç kazanması, uygulamalı bilimlerin güç kazanabilmesi için de temel bilimlerin güç kazanması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

 

 

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise üniversitelerin toplumların gözbebeği olduğunu belirtti.  Vali Coş, “ Sadece bugünümüzü aydınlatan değil geleceğimizi de şekillendiren üniversitelerimizin gelişimi için tüm kesimlerce desteklenmesi gerekiyor. Adana Valiliği olarak, ilimizde bulunan ve bundan sonra da kurulacak tüm üniversitelerimize katkıda bulunmaya hazırız” dedi.

 

Prof. Dr. Çetinsaya YÖKSİS hakkında Bilgi Verdi

Daha sonra kürsüye gelen YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ise, toplantıya katılan rektörler ve üniversite temsilcilerine, Yükseköğretim Kurulu Ortak Veritabanı Sistemi (YÖKSİS) hakkında bilgi verdi. YÖKSİS’in Yükseköğretim Kurumları ile ilgili her konuda bilginin temin edilebileceği tek adres olacağını belirten Prof. Dr. Çetinsaya sistem ile ilgili şunları söyledi;

“YÖKSİS, Yükseköğretim Kurumlarının alt birim, akademik ve idari personel, öğrenci, akademik personel özgeçmişleri ve farklı birçok bilginin tutulduğu merkezi bir veritabanıdır. YÖK ile üniversitelerimiz arasındaki kadro onay, birim hareketleri ve personel atama gibi süreçlerin manyetik ortamda tutulduğu, akademik personellerimizin detaylı özgeçmişlerini girebildikleri ve online birçok raporun alınabildiği YÖKSİS, bu bilgileri web servisleri yolu ile de diğer paydaşlara sunmaktadır. Yükseköğretim kurumlarımıza kayıtlı tüm öğrencilerimizin bilgileri, öğrenci veritabanına üniversitelerimiz tarafından eklenecek. Anlık ve güvenilir bilgiler elde edebilmek için web servis protokolleri ile sizlerde yapılan işlemlerin otomatik olarak YÖKSİS’e de işlenmesi gerekiyor. 31 Ocak 2014’e kadar tavsiye niteliğinde olan web servis protokollerinin yerine getirilmesi konusu, bu tarihten itibaren zorunlu hale gelecek.”

Konuşmaların ardından Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar tarafından, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ve ÜAK Başkanı Prof. Dr. Hasan İbicioğlu’na plaket takdim edildi.

120’si Türkiye genelindeki devlet, özel ve vakıf üniversitelerinin Rektörleri olmak üzere yaklaşık 250 Üniversitelerarası Kurul Üyesinin katıldığı 129. ÜAK’ın birinci oturumu, Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim üyelerinden oluşan Akademik Quartet konseriyle sona erdi.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi