Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Avrupa Birliği Üyesi Ülkelerin Büyükelçileri ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Çukurova Üniversitesi Mensupları İle Bir Araya Geldi.

 

 

Adana (ÇÜHM) -

09.12.2016

Avrupa Birliği Üyesi Ülkelerin Ankara Büyükelçileri ve Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) mensupları ile bir araya geldi. Akademisyen ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği buluşmada “Avrupa Birliği Değerleri”, “Türkiye’deki Büyükelçilerin Bu Konudaki Rolü” hakkında görüş alış verişinde bulunuldu.

ÇÜ Mithat Özsan Amfisi’nde gerçekleşen interaktif toplantıya Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Halil Elekcioğlu, Prof. Dr. Seyhan Tükel, Prof. Dr. Şeref Erdoğan, dekanlar, akademisyenler, personel ve öğrenciler katıldı.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, Slovakya Büyükelçisi Anna Turenicova, Letonya Büyükelçisi Peteris Elferts, Polonya Büyükelçisi Maciej Lang, Finlandiya Büyükelçisi Paivi Kairamo, Avusturya Büyükelçisi Klaus Wölfer, Hollanda Büyükelçisi Cornelis van Rij, Litvanya Büyükelçisi Audrius Bruzga, Fransa Büyükelçisi Charles Fries, Romanya Büyükelçisi Gabriel Catalin Şopanda, Bulgaristan Büyükelçisi Nadezhda Neynsky, İrlanda Büyükelçi Yardımcısı Orlagh Condron, İsveç Büyükelçi Yardımcısı Johan Baverbrant, Portekiz Büyükelçi Yardımcısı Leandro Amado, Estonya Büyükelçi Yardımcısı Leemet Paulson, İspanya Büyükelçi Yardımcısı Pablo Barbara, Hırvatistan Temsilcisi Ivan Picukariç ve Almanya Büyükelçi Yardımcısı Robert Dölger’den oluşan heyeti Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar kapıda karşıladı.

 

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Arıkan Yaptı.

ÇÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Vekil Dekanı Prof. Dr. Harun Arıkan moderatörlüğünde gerçekleşen toplantı Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar’ın açılış konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Kibar, Avrupa Birliği Ülkeleri Büyükelçilerine Çukurova Üniversitesi’ne yaptıkları ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım sürecine büyük önem verdiğini söyledi.

Prof. Dr. Kibar: “Avrupa Yüksek Öğrenim Alanı, Kültür Alışverişi İçin Fırsat Sağladı.”

2015 yılında Türkiye’nin AB’nin 5. büyük ticaret ortağı konumunda olduğunu; Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki yakın işbirliğinin bilim ve araştırma alanında görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Kibar, “Türkiye ile AB arasında daha yakın bir işbirliği de bilim ve araştırma alanında görülmektedir. Türkiye, Avrupa Yüksek Öğrenim Alanı'nı tanımlayan Bologna Sürecine aktif olarak katılmıştır. Ayrıca, 2004 yılından bu yana Erasmus ve AB Araştırma Projeleri Programları, Türkiye ve Avrupa'daki öğrencilere ve akademisyenlere önemli katkılar sağlamış ve her iki tarafın da diyalog kurmaları ve kültürel alışverişte bulunmaları için fırsatlar sağlamıştır.” dedi.

Berger: “Demokratik İlkeleri Geliştirme Noktasında Türkiye İle AB Birlikte Çalışmalı.”

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyon Başkanı Christian Berger de konuşmasında demokratik ilkeleri geliştirme noktasında Türkiye ile AB’nin birlikte çalışmaya devam etmesi gerektiğini vurgulayarak Türkiye ile Avrupa arasındaki akademik değişim süreçlerinin sevindirici boyutlarda olduğunu ifade etti.  Türkiye’den Avrupa’ya gelen ve Avrupa’dan Türkiye’ye giden öğrenci sayılarının arttığını bildiren Berger, akademisyenler arasında da çok zengin bir alışveriş süreci gördüklerini söyledi.

“Türkiye Suriye ve Iraklı Öğrencilere Gelecek Sağlamakla, Onların Kayıp Bir Nesil Olmasını Engelledi.”

Suriye ve kriz yaşanan diğer ülkelerden Türkiye’ye eğitim için gelen öğrencilere de değinen Christian Berger, “Türkiye bu öğrencileri alıp gelecek sağlamakla, onların kayıp bir nesil olmasını engelledi. Bu kadar fedakârlık gösteren Türk Hükümeti ile birlikte eğitim alanına 300 milyon avro aktarılması yönünde mutabık kaldık. Bu fonun bir kısmı dil eğitimi için kullanılacak. Çünkü dil, iletişim kurmanın ve birbirini anlamanın en önemli aracını oluşturmaktadır.” diyerek Suriyeli ve Iraklı öğrencilere Türkçe dil eğitiminin yanı sıra İngilizce, Fransızca ve Almanca da öğretileceğini kaydetti.

 

Turenicova: “Çukurova Üniversitesi Dünyanın Önemli Üniversitelerinden Biri.”

Daha sonra kürsüye gelen AB Dönem Başkanı Slovakya Büyükelçisi Anna Turenicova sözlerine, Çukurova Üniversitesi kampüsüne hayran kaldığını dile getirerek başladı. Turenicova, ”Muhteşem bir Akdeniz atmosferi içerisindeki dünyaca ünlü ve önemli eğitim kurumu olan Çukurova Üniversitesi’nde öğrenci olmak çok büyük bir zevk olmalı. Bizleri sıcak karşılamanızdan dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

Öğrencilerden büyük alkış alan Anna Turenicova, büyükelçinin tanımını yaparak, “Kendi hükümetinin başbakanı/cumhurbaşkanı tarafından başka bir ülkeye biz arkadaş dost olmak istiyoruz demek için gönderilen kişi olduğunu belirtti. Turenicova öğrencilere seslenerek, “Bugün burada sizinle birlikte olma amacımız, siz gençleri dinlemek ve diyalog içinde olmak. Çünkü bu ülkenin geleceğini sizler şekillendireceksiniz.” şeklinde konuştu.

Fries: “Yazılı ve Görsel Medyada Yazılanın Aksine Fransa Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne Üyeliğini Destekliyor.”

Fransa Büyükelçisi Charles Fries de,  yazılı ve görsel medyada yazılanın aksine Fransa’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğini desteklediğini söyledi. İki hafta önce Avrupa Parlemantosu’nun Türkiye ile ilişkilerin geçici olarak askıya alınması kararının bağlayıcı olmadığını ifade eden Fries, Türkiye AB ilişkilerinin geleceğini belirleme yetkisinin AB üyesi ülkelerin hükümet ve devlet başkanlarının yetkisinde olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı ve Avrupa Birliği Üyesi ülkelerin Ankara Büyükelçileri, Çukurova Üniversiteli öğrencilerin ve katılımcıların sorularını yanıtladı.

İnteraktif toplantı anı fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi. Mithat Özsan Amfisi’ndeki toplantının ardından Avrupa Birliği Delegasyonu, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar ev sahipliğinde sosyal tesislerde düzenlenen öğle yemeğine katıldı.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi