Görüntüleme İnsansız Hava Aracılığıyla Yapılıyor.
İleri teknoloji kullanılarak görüntüleme ve çalışmaların yapıldığını da aktaran Yrd. Doç. Dr. Gülşen, insansız hava araçları (İHA) aracılığı ile de görüntüleme çalışmaları yaptıklarını anlattı. Yrd. Doç. Dr. Gülşen, “İHA’lar yardımıyla Zafer Takı’na ait ortofoto üzerinden çizilen taş planı, renksiz iki boyutlu detaylı alan taramasından elde edilen nokta bulutu örnekleri, renklendirilmiş ve birleştirilmiş 3 boyutlu nokta bulutu verileri ile lazer scaner taramaları neticesinde Alakapı ve blokların belgelenmesi tamamlandı. Çekirdek yapının röleve ve rekonstrüksiyon çizimleri tamamlanarak statik, harç ve malzeme analizleri ile restorasyon hazırlıkları da tamamlanmaya çalışılıyor.” dedi.
Anavarza’nın Birçok Farklı Kültür ve Uygarlığa Ev Sahipliği Yapıyor
Hellenistik, Roma, Bizans, Orta Çağ, Arap, Ermeni ve Osmanlı gibi Anadolu’nun önemli uygarlıklarının kültür izlerini taşıyan Anavarza’nın birçok farklı kültür ve uygarlığa ev sahipliği yaptığına vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Gülşen, Anavarza’nın 15 Nisan 2014 tarihinde “UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici” listesine girmeye hak kazandığını söyledi.
Ülkemizdeki zengin kültürel mozaiğin bir yansıması olarak karşımıza çıkan ve Anadolu’nun en büyük ve en önemli antik kentlerinden biri olan Anazarbos’ta tarihi ve kültürel zenginliklerin ortaya çıkartılmasında büyük katkı ve emekleri olan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’e teşekkür eden Yrd. Doç. Dr. Gülşen, ayrıca Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Adana Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne; Bilimsel kazı çalışmalarını birlikte yürüttüğü Adana Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü ile Çukurova Üniversitesi’ne katkılarından dolayı teşekkür etti. |