|
|
|
Modern Dünyanın Vazgeçilmez Ritmi Olan “Sanat”ın Adana'daki Temsilcileri, ÇÜ Devlet Konservatuvarı’nda Yetişiyor… |
|
Adana (ÇÜHM) -
17.02.2014
Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, evrensel ve ulusal, çok sesli Müzik ve Sahne Sanatları alanında nitelikli, çağdaş, uluslararası düzeyde bir eğitim vererek, ülkemizin ve dünyanın çağdaş sanat kurumlarına aydın, modern, çok yönlü, vizyonu geniş, değer yaratan sanatçılar yetiştiriyor.
Verdiği kaliteli eğitimle, yetiştirdiği başarılı sanatçılarla, katıldığı ulusal ve uluslararası yarışmalarda aldığı ödüllerle ve yaptığı etkinliklerle öne çıkan ÇÜ Devlet Konservatuvarı’nın Müdürü ve Sahne Sanatları Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bayık ile bir sohbet gerçekleştirdik.
Sayın Hocam, genç kuşaklara çok sesli müzik eğitimi veren, ülkemizin kültür kurumları olan Orkestra, Opera ve Tiyatro gibi sanat kurumlarına sanatçı eleman yetiştiren ÇÜ Devlet Konservatuvarı hakkında konuşarak başlayalım sohbetimize…
ÇÜ Devlet Konservatuvarı, 1989 yılından bu yana bölgede müzik ve sahne sanatları alanında kaliteli sanat eğitimi veren ve sanatsal faaliyetlerde bulunan bir sanat kurumudur. Konservatuvarımız, ilköğretimden lisans eğitimine kadar uzanan kaliteli hizmet içeriğiyle, uluslararası nitelikte sanat eğitimi vermektedir. Başta Adana ve Çukurova olmak üzere, ülkemizin dört bir yanından gelen öğrencilere, yerli ve yabancı öğretici kadrosuyla hizmet veren kurumumuz, kuruluşundan günümüze kadar Müzik ve Sahne Sanatları alanında yürüttüğü ulusal ve uluslararası faaliyetlerle, başta bölgemiz olmak üzere yurt çapında sanata ve sanat etkinliklerine olan ilgiyi arttırdı. Ayrıca, yurt içi ve yurt dışında yapılan birçok sanat etkinliğinde kazandığımız ödüller, dereceler ve başarılarımız kurum olarak iyi eğitim verdiğimizin kanıtıdır.
|
Lisans Eğitimini Tamamlayan Çok Sayıda ÇÜ Devlet Konservatuvarı Öğrencisi, Yurt İçinde ve Yurt Dışında Birçok Opera, Orkestra ve Tiyatroda “Sanatçı” Olarak Ülkemiz Tanıtımına Hizmet Veriyor.
Yurt dışında birçok üniversite ile ikili iş birlikteliği oluşturarak, bilgi ve öğretim elemanı değişimi yapan Konservatuvarımız, aynı zamanda bünyesindeki öğrencilerin yurt dışında eğitim alma olanağı bulmalarını da sağlamaktadır. Lisans eğitimini tamamlayan çok sayıda öğrencimiz, yurt içinde ve yurt dışında birçok opera, orkestra ve tiyatroda sanatçı olarak ülkemiz tanıtımına hizmet vermektedir. Yaptığı ulusal ve uluslararası etkinliklerle adından söz ettiren Devlet Konservatuvarı, şehirle üniversiteyi bütünleştirerek bölgedeki diğer sanat kurumları ile iş birliği içerisinde ortak sanatsal faaliyetleri halka ulaştırmada büyük katkılar sunmaktadır.
|
|
“Sivil Toplum Kuruluşlarıyla Ortak Etkinlikler Düzenliyoruz.”
Bununla birlikte İş Adamları Dernekleri, Rotary ve Lions Kulüpleri gibi bazı sivil toplum örgütleri ile de gerçekleştirdiğimiz birçok etkinliğimiz bulunmaktadır. Aralık 2011’den itibaren, Konservatuvarı daha da ileri götürmek amacı ile stratejik yönetim anlayışını benimsemiş genç ve dinamik bir ekip tarafından yönetilen konservatuvarda, bu anlamda sanatsal etkinlikler hız kazandı. Kuşkusuz bu başarı aynı zamanda Çukurova Üniversitesi'nin ülkemize sunduğu, birçok hizmetin parçası da sayılmalıdır. Diğer alanlarda olduğu gibi sanatta da dünya ile yarışan bir Adana, “muasır medeniyet” yolundaki yerini hızla almaktadır. Modern dünyanın vazgeçilmez ritmi olan sanatın, Adana'daki temsilcileri olarak hizmet vermekten onur duyuyoruz.
|
|
ÇÜ Devlet Konservatuvarı’nda kaç bölüm var?
Konservatuvarımız, “Müzik” ve “Sahne Sanatları” olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Müzik Bölümü; Yaylı Çalgılar Ana Sanat Dalı (Keman-Viyola-Viyolonsel-Kontrbas), Piyano Ana Sanat Dalı, Üflemeli-Vurmalı Çalgılar Ana Sanat Dalı (Flüt-Obua-Fagot-Korno-Klarnet-Trombon-Trompet-Vurmalı) ve Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Ana Sanat Dallarından oluşmaktadır. Sahne Sanatları Bölümü ise; Opera-Şan Ana Sanat Dalı, Tiyatro-Oyunculuk Ana Sanat Dalı ile Bale Ana Sanat Dalından oluşuyor.
“Müzik ve Bale Ortaokulumuz, Tam Zamanlı Eğitim Programı Olup Ortaokul 1., 2., 3. ve 4. Sınıfları Kapsıyor.”
Şu an kaç grup öğrenciye eğitim veriyorsunuz?
Konservatuvarımızda Yarı Zamanlı Eğitim Programı, Müzik ve Bale Ortaokulu, Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi ile Lisans eğitim düzeyi olmak üzere toplam 4 ayrı düzeyde eğitim veriliyor. Yarı Zamanlı Eğitim Programı, ilkokul 1., 2., 3. ve 4. sınıf öğrencileri kapsamakla birlikte öğrencilerin kendi okullarına devam etmesinin yanı sıra haftada 2 gün Konservatuvarımıza enstrüman veya bale eğitimi almaya gelmelerine olanak sağlayan bir programdır. Müzik ve Bale Ortaokulumuz ise tam zamanlı eğitim programı olup ortaokul 1., 2., 3. ve 4. sınıfları kapsıyor. Bu öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı’nın diğer okullarında alınan bütün kültür derslerini almakla birlikte buna ek olarak enstrüman veya bale derslerini alırlar. Müzik ve Bale Lisemiz de aynı Ortaokulumuz gibi tam zamanlı bir eğitim programı olup yoğun bir sanat eğitimini içermektedir. Lisans eğitim düzeyinde ise enstrüman eğitiminin yanı sıra opera-şan ve tiyatro eğitimi verilmektedir.
Öğretim kadrosundan da kısaca bahsedecek olursak…
Müzik Bölümümüzde kadrolu öğretim elemanımız 26, dışarıdan ders ücreti karşılığı gelen öğretim elemanımız 16 kişidir. Sahne Sanatları Bölümümüzde ise kadrolu öğretim elemanımız 13 olup, dışardan ders ücreti karşılığı gelen öğretim elemanımız 7 kişidir. Bunun dışında Konservatuvarımızda verilmekte olan kültür derslerini vermek üzere kadrolu kültür dersi öğretim elemanımız 9 ve dışardan ders ücreti karşılığı gelen kültür dersi öğretim elemanımız 11 kişiden oluşmaktadır. |
|
|
“Ulusal ve Uluslararası Yarışmalarda Derece Alan Öğrencilerimizle Gurur Duyuyoruz.”
Bildiğimiz kadarıyla uluslararası ödül alan öğrencilerimiz var, onlar hakkında bilgi verir misiniz?
Ulusal ve uluslararası müzik ve sahne sanatları alanında yapılan birçok önemli yarışma ve seçmelerde iyi sonuçlar alarak dereceler elde etmiş öğrencilerimiz bulunmakla birlikte, burada en son elde ettiğimiz iki önemli başarıdan söz etmek istiyorum. Bunlardan biri Piyano Lisans 4. sınıf öğrencimiz Gözde Gülce Dağhan’ın Mart 2013’te yapılan İtalya’nın en büyük müzik yarışmalarından biri olan 4. Concorso Musicale Internazionale Citta di Ostuni yarışmasında piyano dalında ikincilik ödülü elde etmesidir. Diğeri Opera-Şan Ana Sanat Dalı lisans 4. sınıf öğrencimiz Yunus Emre Kemal Sönmez’in Nisan 2013’te İzmir’de yapılan 6. Ulusal Genç Yetenekler Şan yarışmasında birincilik ödülü almasıdır. Kendileriyle gurur duyuyor ve onları yetiştiren hocalarına buradan teşekkür etmek istiyorum.
Konservatuvara giriş şartları nelerdir?
Konservatuvarımız Yarı Zamanlı Eğitim Programı, Ortaokul Tam Zamanlı Eğitim Programı ve Lisans Eğitim Programı olmak üzere 3 eğitim düzeyinde özel yetenek sınavı ile öğrenci almaktadır. Yarı Zamanlı Eğitim Programına ilkokul 1., 2., 3. ve 4. sınıfın her kademesinde başvurulabilirken Tam Zamanlı Eğitim Programına sadece Ortaokul 5. sınıfta müracaat edilebilmektedir. Lise kademesinde öğrenci alımı olmamaktadır. Lisans düzeyinde lise eğitimini tamamlayan öğrenciler başvurabilmektedirler. Başvurulacak bölümler, başvuru şartları ve başvuru tarihleri ile ilgili detaylı bilgiler internet sayfamızda mevcuttur. |
|
|
2013 yılı Konservatuar açısından nasıl geçti?
Konservatuvarımızın etkinlikleri açısından 2013 yılı da daha önceki yıllar gibi yine yoğun bir program ile dolu dolu geçti. Konservatuvarımız öğretim elemanlarından oluşan “Academic Quartet”in, okulumuz öğrencilerinden oluşan “Senfoni Orkestrası” ile birlikte gerçekleştirdiği Bahar Şenlikleri açılış konseri büyük beğeni topladı. Yine Opera-Şan Ana Sanat Dalı öğrencilerinin sahneye koyduğu “Şancının Sancısı” adlı eser de çok beğenildi. Geçen sene ilk defa öğrenci almış olan Bale Ana Sanat Dalının Mayıs 2013’te düzenlediği ilk yıl sonu gösterisi de bizlere büyük gurur yaşattı. Tiyatro Ana Sanat Dalı öğrencilerimizin sahnelediği “Çatıdaki Çatlak” ve “Harikalar Avlusu” adlı oyunlar da tiyatroseverler tarafından keyifle izlendi. Ayrıca Konservatuvarımız kapsamlı bir çalışma sürecinden sonra yapmış olduğu başvuruyla “Avrupa Konservatuvarlar Birliği”ne aktif üye olarak kabul edilmiştir. Sabancı Holding bünyesinde bulunan SASA AŞ’nin 50. kuruluş yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde 2012 yılında başlattığımız iş birlikteliğimiz, 2013 yılında da devam etti ve okul orkestramız, Academic Quartet ile birlikte SASA fabrikası içerisinde Adana protokolünün izlediği harika bir konser verdi. Ayrıca 2013 yılına denk gelen Üniversitemizin kuruluşunun 40. yılı kapsamında 10 gün süre ile gerçekleştirilen etkinlikler çerçevesinde Konservatuvarımız, hem konser vermiş, hem de etkinlikler süresince Kültür Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde çalışarak Üniversitemize yakışır bir 40. yıl kutlama haftası olması için büyük destekte bulunmuştur.
“Konservatuvarımız 2013 Yılında da Yine Yetenekli Öğrencilerin Rağbet Ettiği Bir Konservatuvar Oldu.”
Eğitim-öğretim açısından da, Konservatuvarımız 2013 yılında da yine yetenekli öğrencilerin rağbet ettiği bir konservatuvar olmuş ve giriş sınavlarında önemli oranda başvuru alarak başarılı öğrencilerin kaliteli sanat eğitimi almak için tercih ettiği bir kurum olduğunu bir kez daha göstermiştir. Ayrıca eğitim-öğretim kalitesini arttırmak için, 2013 yılında, Okulumuza yabancı uyruklu sözleşmeli sanatçı statüsünde çok başarılı 2 keman hocası, 1 piyano hocası, 1 viyolonsel hocası kazandırılmıştır. Ayrıca Okulumuzun eğitim-öğretim kalitesini ve öğrencilerimizin sanatsal anlamda gelişimlerini sağlamak için Okulumuza yeni enstrümanlar kazandırdık.
2014 yılında programlarınız ve hedefleriniz neler?
Konservatuvarımız kuruluşundan bu yana, hep daha iyiye gitmeyi kendisine misyon edinerek bu doğrultuda çalışmalar yapmıştır. Bu misyon ve vizyon ile çalışmalarına 2012 ve 2013 yılında hız veren Konservatuvarımız, 2014 yılında da eğitim öğretimin kalitesini arttırmayı, kaliteli öğretim elemanlarını konservatuvara kazandırmayı, yetenekli ve başarılı öğrencileri sanatçı olma yolunda iyi bir şekilde yetiştirmeyi ve yine ses getirecek etkinliklere imza atmayı öncelikli hedefler arasına koymuştur.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Öncelikle, Konservatuvarımızın sanatsal etkinliklerini ve haberlerini yayınlayarak verdiğiniz destek için çok teşekkür ederim. Bu vesile ile bizleri takip etmek isteyen sanatseverler ile Konservatuvarımızın http://devletkonservatuvari.cu.edu.tr web sayfası adresini ve https://www.facebook.com/cudevletkonservatuvari facebook sayfamızın adresini paylaşmak istiyorum. Tekrar teşekkürler. |
|
kişi ziyaret etmiştir
|
|