Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Türk Diş Hekimleri Ulusal Sempozyumu Adana'da Yapıldı!

 

 

Adana (ÇÜHM) -

15.04.2013

Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) Öğrenci Kolu'nun düzenlediği “Ulusal Diş Sempozyumu”nun 7. si Adana Diş Hekimleri Odası Öğrenci Komisyonunun girişimiyle Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi’nde gerçekleştirildi. Sempozyuma Türk Diş Hekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, TDB Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Necmi Özcanlı, Çukurova Üniversitesi  Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Toroğlu, Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Hasan Yaman, oda yönetim kurulu üyeleri  ile Türkiye' de bulunan 29 Diş Hekimliği Fakültesinden ve Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi’nden Diş Hekimliği öğrencileri katıldı.

Bilgi Çağının Sermayesi; Teknoloji ve Yetişmiş İnsan Gücüdür

20. yüzyılın son çeyreğinden itibaren, gelişmiş ülkelerde bilgi toplumuna geçişin başladığına ve bilgi ekonomisi adı verilen, yeni bir küresel ekonomik yapı oluştuğuna dikkat çeken Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Toroğlu, "Bu yeni yapıda bireylerin ekonomik gücü, bilgi ve öğrenim düzeyleri ile; ülkelerin rekabet gücü ise beşeri sermayeleri ile ölçülür duruma gelmiştir. Bu süreç bilginin üretilmesi ve paylaşılmasında birinci derece sorumlu olan üniversitelerden beklentileri arttırmış ve hemen tüm ülkelerde yükseköğretim, toplumların ilgi odağı olmuştur. Küreselleşen dünyada, yükseköğretim giderek, ülkelere özgü bir etkinlik olmaktan çıkarak, küresel bir etkinlik haline gelmiştir. Evrensel değerler söz konusu olduğunda sınırlar ötesi oluşumlar kurarak evrensel değerlere sahip çıkmamız gerekir. Dünya gençleri artık istedikleri bir ülkede eğitim alarak, iş buldukları başka ülkede de yaşamayı, kendi ülke ve toplumların değer ve kültürünü ikinci plana koyarak kabullenebilmektedir. İşte bu kültürel değişim farklı paradokslar yaratmaktadır. Bunlardan biri de eğitim ile ilgilidir. İçinde bulunduğumuz bilgi çağının en önemli sermayesi, bilgi, teknoloji ve yetişmiş insan gücüdür. Biz de Türkiye olarak dünyanın en büyük devletleri arasına girmek istiyoruz. Sizlere yüklemekte olduğumuz sorumluluk budur. Biz üreten bir Türkiye yarattık ama yaratan bir Türkiye yaratmayı henüz başaramadık. Sadece üretici olarak dünyaya yön veremezsiniz. Türkiye’nin son hamlesi bu, bunu sizler yapmakla görevlisiniz” diyerek konuşmasına son verdi.

Mesleğimizin Ciddi Sorunları Var!

Türk Diş Hekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel konuşmasına, “Bilimsel içeriği yoğun olan bu sempozyum, kongre tanımlamasını hak eden bir organizasyondur” diyerek başladı. Diş Hekimliği mesleğinin, diş hekimlerinin ve ülkenin çok ciddi sorunları olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yücel, “Ben sizin bugün, yarın ve gelecekte karşı karşıya kalabileceğiniz iki önemli sorunu vurgulamak istiyorum. Bunlardan birisi uzmanlık diğeri ise genel sağlık konusudur. İtirazlarımıza, önemli uyarılarımıza ve kaygılarımızı dile getirmiş olmamıza rağmen siyasi otorite ne yazık ki uzmanlığı bir yasa şeklinde çıkarmıştır. Dünyanın hiçbir yerinde diş hekimliği kavramları arasında pratisyen diş hekimi tanımı yoktur” dedi. Türk Diş Hekimleri Birliği olarak 24.000 diş hekimine ve gelecekte bu mesleği yürütecek hekimlere zarar vermeden Sağlık Bakanlığı ve ilgili kuruluşlarla işbirliği içerisinde konu üzerinde  çalıştıklarını belirten Prof. Dr Yücel, gelecekte diş hekimliğinin alacağı formasyon üzerinde çok önemli düşünmenin, tartışmanın ve diş hekimi nasıl olmalı konusunun irdelemesinin şart olduğunu vurguladı.

Sözlerine “Dünya diş hekimi birliğinin 2020 vizyonunu bizim de hedef olarak aldığımız vizyondur” diyerek devam eden Prof. Dr. Yücel,  diş hekimlerinin sadece ağız diş sağlığı konusunda değil, genel sağlığın ön teşhisini koyabilecek ve kayıtlarını tutabilecek yetiye sahip olması gerektiğini ifade etti. Diş hekimi olarak şeker ve kalp hastalığının ön teşhisini koyabilecek donanıma sahip olmak durumunda olduklarını belirten Prof. Dr. Yücel, “Bu kolay değildir ama bu gündem ile kendimize bu hedefi koymak zorundayız. Diş hekimliği mesleğinin kıymetini, toplumdaki saygınlığını arttırmak ancak bu yolla olur” dedi.

Çukurova Üniversitesi Öğretim Elemanları tarafından sempozyumda “CBCT ve İmplant”, “Bifosfanat Kullanımına Bağlı Çene Osteonekrozunda Tanı ve Tedavi Yöntemleri”, “Diş Hekimliğinde Çapraz Enfeksiyonlar”, “Endodontik Tedavilerde Yapılan Hatalar ve Çözümleri”, “Etik: Diş Hekimliğinde Vicdan ve Empati”, “CAD/CAM mi? Lazer Sinterizasyon mu?” ve TDB Öğrenci Kolu Komisyon Çalışmaları” konuları ele alındı. Sempozyuma katılan öğrencilere değişik hediyeler dağıtıldı.

Sempozyum söz alan konuşmacılara çiçek ve plaket verilmesinin ardından sona erdi.

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi