Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Engelli Öğrencilere Tam Destek!

 

 

Adana (ÇÜHM) -

16.09.2013

Çukurova Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Komisyon Üyesi Uzman Psikolojik Danışman Sabit Akbaş ile Engelli Öğrenci Birimi hakkında söyleşi gerçekleştirdik.

Sayın  Hocam, Engelli Öğrenci Biriminin kuruluş amacından kısaca bahseder misiniz?

Türkiye'de son  yıllarda engellilerle ilgili sevindirici gelişmeler yaşanıyor.  Bütün  kamu kurum ve kuruluşlarda engellilere yönelik yaşanan sınırlılıkların  ortadan kaldırılması amacıyla kanunda bir takım  düzenlemeler yapıldı. YÖK bünyesinde oluşturulan yönetmelik çerçevesinde biz de kendi yönetmeliğimizi oluşturarak Üniversitemizde Engelli Öğrenciler Birimi oluşturduk. 5 yıldır yaklaşık 30'un  üzerinde komisyon toplantısı  yaparak engelli öğrencilerimizin eğitsel, sosyal, fiziksel ve duygusal anlamda  yaşadıkları sınırlılıkları  belirlemek ve bunlara imkanlarımız doğrultusunda çözüm üretmek amacıyla Engelli Öğrenci Birimini  kurduk. Şuan birimimiz bünyesinde part time bir görme engelli öğrencimiz görev yapıyor. Bu birimin yönetiminde komisyon ve akademik danışmanlar yer almaktadır. Komisyon Başkanlığımızı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşare AKTAŞ ARNAS hocamız yürütmektedir. Komisyon başkanımızla birlikte Prof.Dr. Rengin GÜZEL, Prof.Dr. Elçin YOLDAŞCAN, Yard.Doç.Dr. İskender ÖZGÜR, Yard.Doç.Dr. Gonca İNCE, Doç. Dr. Kerem ÖZGÜNEN, Uzm. Sabit AKBAŞ, Uzm. Serdal GÖKAYAZ, Nazım ALTAN, Nesrin GÜÇLÜER, Denizhan SARUHAN ve Öğrenci Konseyi Başkanı görev almaktadır.

Amacımız, engelli öğrencilerin hiçbir sınırlılık yaşamadan diğer öğrencilerle eşit eğitim yaşantıları geçirmelerini sağlamak ve performanslarını, yeteneklerini kullanarak kendilerini gerçekleştirmelerine katkıda bulunmak.

Engelli Öğrenci Biriminden  öğrenciler nasıl yararlanabiliyor, kısaca anlatır mısınız?

Her yıl kayıt dönemiyle birlikte fakülte dekanlıklarımıza öğrenci tespit formu gönderiyoruz. Fakültelerimiz tarafından belirlenen engelli öğrencimiz, bu formda gerekli bilgileri doldurduktan sonra Engelli Öğrenci Birimi’ne kaydını yaptırmış oluyor. Bu öğrencilerimize ilgili yasaların ön gördüğü haklar doğrultusunda üniversitemizde de tüm hizmetlerden ücret alınmadan yararlanabiliyor.

Öğrencilerimiz; Engelli Öğrenci Birimi’ne gelerek, internet sayfamız üzerinden veya telefonla bize ulaşabilecekleri gibi, bu öğrenciler kendilerini ilgilendiren her konuda da ofisimiz tarafından mail ve telefonla bilgilendiriliyor. Öğrencilerimizden gelen talepleri çok önemsiyoruz. Örneğin, görme yada fiziksel engeli bulunan öğrencimizin dersliklerine kolay ulaşım sağlayabilmeleri için fakülte dekanlıklarımızla görüşerek, uygun ders ortamlarının oluşturulmasını sağlıyoruz.

Ayrıca maddi durumu iyi olmayan öğrencilerimize Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından yemek fişi yardımı yapıyoruz. İki öğrencimizin tekerlekli sandalye ihtiyacı vardı, bu da birimimizce karşılandı. Öğrenci bize hangi konuda başvurursa vursun bunun çözümü konusunda çalışma yapıyoruz.

Şu an bu birimden hizmet alan öğrenci sayısı hakkında bizi bilgilendirir misiniz?

2013 yılı itibarı ile birimimizde 38 bedensel, 15 görme, 7 işitme, 4 konuşma ve diğer kronik rahatsızlığı olan 4 öğrenci ile 68 öğrenci kayıtlı. Birimimiz sadece öğrencilere değil engelli personelimize de hizmet veriyor. Bize ulaşan ve tespit ettiğimiz her birey birimimizden yararlanıyor.

Engelli Öğrenciler Birimi olarak 2007 yılında ilk faaliyete başladığımızda ilgili Rektör Yardımcımız ile birlikte, komisyon üyeleri olarak öğrencilerimiz ve aileleriyle tanışma toplantısı gerçekleştirdik. Ardından da sorunların belirlenmesi ve öneriler için de bir anket çalışması yaptık. Rektör Yardımcımız, Yapı işlerinden bir inşaat mühendisimiz ve bedensel engelli öğrencimizle birlikte tüm kampüsü ve kampüsteki binaları gezerek, fiziki imkanlar açısından eksiklikleri raporlaştırdık. Çukurova Üniversitesi, 5 yıllık süre içerisinde önemli oranda iyileştirildi. Her fakülte kendi imkanları doğrultusunda bir düzenleme yapıyor. Bu yıl sonunda, gerek kampüs içi erişim, gerek bina içi düzenlemelerin tamamlanmasını bekliyoruz.

Görme engelliler için hazırladığımız proje, 2014 Mayıs ayında hayata geçecek…

Engelli Öğrenci Birimi’nde gerçekleştirmeyi planladığınız projeleriniz var mı?

Komisyon olarak bu alanda engelli öğrencilerimiz için yapılmasını planladığımız ve kararını aldığımız bir çok çalışmamız var. Engelli Öğrenciler Komisyonu olarak Sayın Rektörümüzün desteğiyle görme engelliler için yakın zamanda bir proje hazırlandı. Projemiz tamamlandığında, görme engelli öğrencilerimizin eğitsel anlamda gereksinim duyduğu tüm teknik materyalin yer aldığı birim, öğrencilerimize hizmet vermeye başlayacak. 2014 yılı mayıs ayı itibari ile projemizi uygulamaya geçireceğiz.

Sayın Hocam son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Öncelikle, Haber Merkezi ekibine çok teşekkür ediyorum. Bu birimin tanıtılmasına çok ihtiyaç var. Şu an birimimiz 68 öğrenciye hizmet verıyor. Birimimizin daha fazla öğrenciye hizmet verebilecek kapasitede olduğunu vurgulamak isterim. Tüm çalışmalarımız gizlilik prensibi doğrultusunda gerçekleşiyor. Amacımız herhangi bir engeli olan ve sınırlılık yaşayan tüm öğrencilerimize ulaşmak ve onlarla birlikte daha sağlıklı, çağın gereksinimlerine uygun, eşit eğitim yaşantısının her alanında gerçekleştiği engelsiz bir Çukurova Üniversitesi’ni hep birlikte oluşturmaktır.

Röportaj: Elif Pınar Aybay (ÇÜHM, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Uzmanı)

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi