Amacımız, engelli öğrencilerin hiçbir sınırlılık yaşamadan diğer öğrencilerle eşit eğitim yaşantıları geçirmelerini sağlamak ve performanslarını, yeteneklerini kullanarak kendilerini gerçekleştirmelerine katkıda bulunmak.
Engelli Öğrenci Biriminden öğrenciler nasıl yararlanabiliyor, kısaca anlatır mısınız?
Her yıl kayıt dönemiyle birlikte fakülte dekanlıklarımıza öğrenci tespit formu gönderiyoruz. Fakültelerimiz tarafından belirlenen engelli öğrencimiz, bu formda gerekli bilgileri doldurduktan sonra Engelli Öğrenci Birimi’ne kaydını yaptırmış oluyor. Bu öğrencilerimize ilgili yasaların ön gördüğü haklar doğrultusunda üniversitemizde de tüm hizmetlerden ücret alınmadan yararlanabiliyor.
Öğrencilerimiz; Engelli Öğrenci Birimi’ne gelerek, internet sayfamız üzerinden veya telefonla bize ulaşabilecekleri gibi, bu öğrenciler kendilerini ilgilendiren her konuda da ofisimiz tarafından mail ve telefonla bilgilendiriliyor. Öğrencilerimizden gelen talepleri çok önemsiyoruz. Örneğin, görme yada fiziksel engeli bulunan öğrencimizin dersliklerine kolay ulaşım sağlayabilmeleri için fakülte dekanlıklarımızla görüşerek, uygun ders ortamlarının oluşturulmasını sağlıyoruz.
Ayrıca maddi durumu iyi olmayan öğrencilerimize Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından yemek fişi yardımı yapıyoruz. İki öğrencimizin tekerlekli sandalye ihtiyacı vardı, bu da birimimizce karşılandı. Öğrenci bize hangi konuda başvurursa vursun bunun çözümü konusunda çalışma yapıyoruz.
Şu an bu birimden hizmet alan öğrenci sayısı hakkında bizi bilgilendirir misiniz?
2013 yılı itibarı ile birimimizde 38 bedensel, 15 görme, 7 işitme, 4 konuşma ve diğer kronik rahatsızlığı olan 4 öğrenci ile 68 öğrenci kayıtlı. Birimimiz sadece öğrencilere değil engelli personelimize de hizmet veriyor. Bize ulaşan ve tespit ettiğimiz her birey birimimizden yararlanıyor.
Engelli Öğrenciler Birimi olarak 2007 yılında ilk faaliyete başladığımızda ilgili Rektör Yardımcımız ile birlikte, komisyon üyeleri olarak öğrencilerimiz ve aileleriyle tanışma toplantısı gerçekleştirdik. Ardından da sorunların belirlenmesi ve öneriler için de bir anket çalışması yaptık. Rektör Yardımcımız, Yapı işlerinden bir inşaat mühendisimiz ve bedensel engelli öğrencimizle birlikte tüm kampüsü ve kampüsteki binaları gezerek, fiziki imkanlar açısından eksiklikleri raporlaştırdık. Çukurova Üniversitesi, 5 yıllık süre içerisinde önemli oranda iyileştirildi. Her fakülte kendi imkanları doğrultusunda bir düzenleme yapıyor. Bu yıl sonunda, gerek kampüs içi erişim, gerek bina içi düzenlemelerin tamamlanmasını bekliyoruz.
|