Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Çukurova Üniversitesi Bünyesindeki Turunçgil Gen Haritası Her Geçen Gün Büyüyor

 

 

Adana (ÇÜHM) -

22.01.2014

 

Türkiye’nin en önemli tarım ihraç ürünlerinden biri olan turunçgiller, gen haritasıyla da Türkiye'yi önemli bir konuma çıkarıyor. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu, 'Turunçgil Gen Kaynakları Bahçesi'nde yer alan çeşitlerin 21 farklı ülkeyle yapılan değişim sonucu sağlandığını söyledi.

Prof. Dr. Yeşiloğlu, "Bu bahçe, sürekli korunması ve sahip çıkılması gereken bir gen hazinesi. Burada yurtdışından gelen çeşitlerin adaptasyonu çalışmaları yapılıyor. Başarı elde edilen tür ve çeşitler, turunçgil yetiştiricilerine sunuluyor." dedi.

 

Birçok Genotip Kayboldu

Özellikle son yıllarda turunçgil bahçelerinin 'arsa' olarak değerlendirilmeye başlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu, ağaçların kesildiğini ve bu nedenle birçok genotipin kaybolduğu yorumunu yaparak, bu konuda gerekli önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdi. ÇÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu, dünyanın 3. büyük turunçgil gen haritasına sahip olduklarını söyledi.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi