Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Dr. Haluk Uygur’u Konuk etti.

 

 

Adana (ÇÜHM) -

03.07.2014

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İletişim Fakültesi’nde İletişim Seminerleri dersi kapsamında, Halet Çambel’in “Toroslarda Bir Efsane” adlı belgesel filmini Dr. Haluk Uygur, kendine özgü yorumuyla öğrencilere anlattı.

Seminerin Açılış konuşmasını yapan, ÇÜ İletişim Fakültesi Medya Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu öğrencilerine, Halet Çambel’in hayatıyla ilgili bilgiler vererek, “Çambel, hayatını arkeolojiye adayan çok önemli bir büyüğümüzdü ve bu vesileyle Onu da burada anmaktan dolayı mutluyuz.”

Belgesel gösteriminden önce, Halet Çambel ile uzun yıllar birlikte çalışan Mimar Erol Doğan,  Karatepe’yle ilgili küçük sunum yaptı. Mimar Doğan, Halet Çambel’i Ocak ayında kaybettiğimizi hatırlatarak sözlerine başladı ve Çambel ile ilgili 2004 yılında kendisine iletilen bir mesajı okudu…

Mars’ta “Karatepe Arslantaş” İsimli Bir Uydu Var

“18 Temmuz 1999 yılında, aralarında yeğenimin de bulunduğu bir ekip, NASA’dan Karatepe Arslantaş’ı ziyaret etti. Ziyaretçiler buraya hayran kalarak döndüler. Ve 2004 yılında yeğenimden, “Dayıcığım sen bizi Karatepe’ye götürmeseydin, Mars’ta böyle bir mekânımız olmayacaktı. Halet hocaya çok çok selamlar. Sinan” diye bir mesaj geldi. Sonradan öğrendik ki, NASA Mars’a gönderdiği değişik uydulara, uluslararası bilim insanlarının ismini veriyormuş. Nasa’nın web sayfasını ziyaret ettiğimizde çok değişik isimler arasında “Karatepe Arslantaş” isminin bir uyduya verildiğini gördüm. Halet Hoca, Adana ve Türkiye için önemli olan şey Mars’ta Karatepe Arslantaş diye bir yerimizin olması. Bu vesile ile hocamızı bir kez daha sevgi ve saygıyla anıyorum.”

Dr. Haluk Uygur: “Karatepe İsminin Mars’ta Olması Bir Tesadüf Değil.”

Dr. Haluk Uygur da, Karatepe isminin Mars’ta olmasının bir tesadüf olmadığını belirterek, nedenini şöyle anlattı…
“Dünya tarihini değiştiren unsurlardan bir yerdir Karatepe. Kendimi çok şanslı hissediyorum, çünkü bu film çekilirken fotoğraflarını da ben çektim. Kurgu sırasında emeği Zülfikar Tümer ve Ahmet ihsan Çay’a teşekkür ediyorum.
Halet Hoca’yı anlatan bu film daha iyi olabilirdi tabii ki. Ama filmi daha iyi hissedebilmek, ‘dünya tarihini nasıl değiştirir bu’ diyebilmek için, bu filmde de göreceğiniz ve anlatılan Hititlerin baş şehri olan Hattuşaşı görmeniz ve Hattuşaş’taki müzeye gitmeniz gerekmektedir. Müzeye gittiğiniz zaman, birçok gerçek ortaya çıkıyor. Bu gerçeklerden biri, Hitit tarihinin ortaya çıkmasını en çok isteyen kişinin Adanalı Mustafa Kemal Atatürk olduğudur.”

Atatürk’e 1923 Yılında Adana’nın Fahri Hemşehrisi Unvanı Verildi…

“Atatürk Selanikli, nasıl Adanalı oluyor? diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Şöyle; 1923 yılında Adana Belediyesi bir karar almış Atatürk’ü fahri hemşehri ilan etmiş ve Atatürk bu Hattuşaş’ın kazılmasını istemiş. Adanalı Arkeoloji Profesörü Remzi Oğuz Arık da kazıyı gerçekleştirmiş. Kazıda yaklaşık 9.000 adet, ‘okunması gereken belge’ olan tablet çıkmış. Fakat kimse Hitit dilini bilmiyor ve bunu üzerine Hitit dilini çözecek birisini aramışlar. Sonunda bulmuşlar. Ve Oda, 50 yılını Adana’da geçirmiş, kazma sallamış biri işte Halet Çambel… Daha birçok ilk ve gerçek var Halet Çambel ve Karatepe’yle ilgili. İşte bu ilklerden dolayı, Karatepe adının Mars’ta olması tesadüf değil.”

Öğrenciler ve Akademisyenler Yoğun İlgi Gösterdi

Halet Çambel ile ilgili anılarını da anlatan Dr. Haluk Uygur’un,“Toroslarda Bir Efsane” isimli konferansı, aynı adı taşıyan ve Halet Çambel’in hayatını anlatan belgesel filminin izlenmesi ve izleyenlerin sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.
Öğrencilerin yoğun ilgili gösterdiği konferansta, Dr haluk Uygur’a, Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. Etkinlik sonunda Dr. Uygur ve katılımcılar toplu fotoğraf çekildi.

 

 


kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi