Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Ç.Ü. Uluslararası Öğrenci Ofisi (Internatıonal Students Offıce ISO) Her Konuda Yabancı Öğrencilerin Destekçisi Olmaya Devam Ediyor…

 

 

Adana (ÇÜHM) -

15.01.2014

Uluslararası alanda adından söz ettiren Çukurova Üniversitesi’nin dünyaya açılan kapısı konumunda olan Uluslararası Öğrenci Ofisi (INTERNATIONAL STUDENTS OFFICE ISO) Müdürü Prof. Dr. Alhan Sarıyev ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Prof. Dr. Sarıyev ve ekibinin hedefi, Çukurova Üniversitesi’nin uluslararası alandaki Pr’ını daha da yaygınlaştırmak ve yabancı öğrencilere en iyi hizmeti verebilmek…

Hocam çok samimi ve sevimli bir ofisiniz var.  Sanırım başarılarınızın sırrı da burada olsa gerek, öncelikle bu ofis ne zaman kuruldu?  Nedir görevi?

Ofisimiz 2011 yılında kuruldu. Çukurova Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Ofisi’nin temel görevi,  üniversitemizde eğitim alan uluslararası öğrencilerin başarılı ve sorunsuz bir öğrenim dönemi geçirmeleri için gerekli altyapıyı hazırlamak. Bu amacı gerçekleştirmek için; kayıt döneminden mezuniyete kadar öğrencilerin ihtiyaç duydukları tüm bilgilerin teminini, hem üniversite hem de hükümet ile ilgili bürokratik işlemler için rehberlik hizmeti verilmesini ve üniversite hayatına uyumun sağlanması için çeşitli sosyal faaliyetlerin organizasyonunu sağlamaktadır. Üniversitemizin uluslararasılaşma faaliyetine katkı sunmak amacındayız. Bu çerçevede yabancı uyruklu öğrencilerin ülkelerinden sınava alınması, bunların yerleştirilmesi, tercihi, kayıt işlemleri hepsi burada gördüğünüz bu küçük ekip ile yapılıyor.  

 

Kurumsallaşma Çalışmalarına Ağırlık Verdik

Ekibimiz 12 ayın 9 ayı bu işle uğraşarak öğrencilerden gelen talepleri karşılıyorlar. 2 yılda 750 öğrenciye ulaştık hedefimiz ise yabancı öğrenci sayısını 1000’in üzerine çıkarmak. Bunun için ne yapıyorsunuz derseniz;  2010 yılında ÖSYM Yabancı Öğrenci Sınavını (YÖS) kaldırarak üniversitelere devretti.

Durum böyle olunca da kurumsallaşma çalışmalarımıza ağırlık verdik. Kendi faaliyet alanlarımızın sınırları ne olacak, kayıt kabul yönergemiz, hangi koşullarla hangi sınav sistemleri ile öğrenci alacağımızla ilgili 3 tane yönerge, 1 yönetmelik çıkarıldı. 

Ofisimiz tarafından katkı yapılan yönergeler; ‘Çukurova Üniversitesi Ön lisans Ve Lisans Programları İçin Uluslararası Öğrenci Kabul ve Kayıt Yönergesi’, ‘Çukurova Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Ofisi Yönergesi’, ‘Çukurova Üniversitesi Uluslararası Lisansüstü Öğrenci Kabul ve Kayıt Yönergesi’ ile ‘Çukurova Üniversitesi Sınav Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği’ olarak hazırlandı. Bu çerçevede biz çeşitli ülkelerde gidip sınavlar yapıyoruz.

 

Uluslararası Öğrenci Sınavları İçin Sınav Merkezi İle Koordineli Çalışıyoruz

Hocam okuyucularımızın ISO hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmesi için görev alanlarınızı öğrenebilir miyiz?


Tabiî ki ISO olarak bizim görev alanlarımız şöyle; Uluslararası Öğrencilerin Kabul/Kayıt Yönergesini hazırlamak, Yurt Dışında ve Yurt içinde uluslararası Öğrencilerin Ön lisans, Lisans ve Lisansüstü programlarına başvurularını kabul etmek, Yurt dışında ve yurt içinde uluslararası öğrencilerin ön lisans ve lisans programlarına yerleştirilmesi için yapılacak sınavların akademik takvimini belirlemek ve senatonun onayına sunmak,  uluslararası öğrenci sınavları için sınav merkezi ile koordineli çalışarak yurtiçinde ve yurtdışında sınavların yapılmasını sağlamak, uluslararası öğrencilerin kayıt işlemlerine yardımcı olmak ve geliştirmek.

 

 

 

Başta Adana Olmak Üzere 11 Merkezde Sınav Yapacağız. Merkez Sayısı Artırılabilir.

Çukurova Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Sınavından bahsettik. Sınavlar nerelerde yapılıyor; nasıl başvuruluyor?

Esas olan yabancı öğrencinin bizim üniversitemize gelmesi için, bizim hangi koşullarda öğrenci alacağımız. Hangi ülkelere gideceğimizi belirlemek için bağlantılar kurarak, ülkelerden gelen talepleri alıyoruz.

Geçen yıl 3 sınav yaptık. İki talep Bakü ve Münih’ten geldi; birisi ise 2012 de de yaptığımız Adana merkezli sınavı yine tekrar ettik. Ve böylelikle ilk öğrenci kontenjanımızı kendi imkanlarıyla gelen öğrenci kontenjanımızı almış olduk. 2014 yılında ÇUÖS olarak başta Adana olmak üzere Ankara, İstanbul, İzmir, Bakü, Tebriz, Berlin, Köln, Münih, Kazakistan ve Belçika gibi 11 merkezde sınav yapıyoruz; bu sayı artırılabilir.

 

 

2014 Çukurova Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Sınavı (ÇUÖS) 3 Mayıs 2014'te

Sınav süreci ise şöyle; ÇUÖS sınavı için ofisimiz tarafından başvurular alıyor, sınavı yapılıyor, komisyon tarafından sonuçlar değerlendiriliyor ve adaya sınav sonuç belgesi gönderiliyor. Sonuçların ilan edilmesinden sonra ise adaylardan tercih başvuruları alınıp, hazırlanan bilgisayar programı tarafından yerleştirme yapılınca da duyurusunu gerçekleştiriyoruz. Kabul yazısı gönderdiğimiz öğrencilerin öğrenim vizesi alması ve kayıt işlemlerinin gerçekleşmesi noktasında da yine ofisimiz gereken yardımı gösteriyor.

Özetle; 2014 Çukurova Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Sınavı (ÇUÖS) 3 Mayıs 2014'te Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Bakü, Tebriz, Münih, Köln, Berlin, Kazakistan ve Belçika'da düzenlenecek. 2014 ÇUÖS Sınavı Uluslararası Öğrenci Ofisi web sayfası, Metropol Eğitim Kurumları web sayfası, YTB sayfasın web sayfası, Bakü Bilik Dersanesi’nin web sayfası ile sosyal medya sayfalarından (facebook) duyurulacak.

 

 

Ofisimizin Hedefi Öğrenci Sayısını Binin Üzerine Çıkarmak.

Çalışmalarla ilgili istatistik i veri alabilir miyiz? Öğrenci dağılımı nedir? Kaç öğrenci bulunuyor?

Ön lisans 13, Lisans 401, lisansüstü 156 olmak üzere, 376’si kendi imkanları ile gelen 194’ü burslu toplam 570 öğrencimiz bulunuyor.

Buna ek olarak özel öğrenci başvurusuyla gelen öğrenci sayımız 86, yatay geçiş başvurusuyla gelen öğrenci sayısı 47. Suriye ve Mısır’dan gelen öğrenci sayısı da133.  Buna Erasmus’u da kattığımız zaman bu sayı 749 oluyor. İyi bir rakam olabilir ama hedefimiz 1000 öğrenci…

 

Fakültelere Göre Öğrenci Sayıları

 

FAKÜLTE/YO/MYO

ÖĞRENCİ SAYISI

Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi

125

İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi

74

Eğitim Fakültesi

55

Tıp Fakültesi

52

Diş Hekimliği Fakültesi

24

Fen Edebiyat Fakültesi

23

İlahiyat Fakültesi

22

Hukuk Fakültesi

12

Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O.

5

Ziraat Fakültesi

4

Adana Sağlık YO

4

Ceyhan Sağlık Hizmetleri M.Y.O.

3

Karataş Turizm İşlt. Ve Otelc. YO

3

Ceyhan Meslek Yüksekokulu

2

Adana MYO

1

Beden Eğitimi ve Spor Y. O.

1

Güzel Sanatlar Fakültesi

1

Karaisalı Meslek Yüksekokulu

1

Kozan Meslek Yüksekokulu

1

Su Ürünleri Fakültesi

1

TOPLAM

414

Hocam son olarak eklemek istediğiniz var mı?

2013 Mayıs ayında yabancı öğrencilerimiz ofisimiz yönetiminde bahar şenliklerine katılıp, ülkelerinin bayrakları ve milli giysileriyle stantlar önünde ülkelerini tanıttılar. Ayrıca bazı ülkelerin öğrencileri milli oyunlarını üniversite kamuoyuna sunma imkanı buldu.

Kayıtlardan sonra Ekim ayında yeni kayıtlı öğrenciler için ofisimiz tarafından 2 gün oryantasyon programı hazırlanıp şehrimiz ve Çukurova Üniversitemizin tanıtımını gerçekleştirdik. Oryantasyon döneminde öğrencilerimize çeşitli hediyeler takdim ettik.

Ofisimiz yöneticilerinden Yrd. Doç. Dr. Rana Yıldırım, İstanbul Avrupa Eğitim Fuarına (EIAE) katılıp üniversitemizi tanıttı. 2013 Ağustos ayında uluslararası öğrenci sorunlarıyla ilgili YÖK, YTB toplantılarına iştirak edildi. http://iso.cu.edu.tr web sayfasında tüm verilerin (yönergeler, sık sorulan sorular, formlar, duyurular vb.) İngilizce çevirisi de bulunmaktadır.

 

 

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi