Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

İskenderun Körfezi'nde Deniz Sıcaklığı 3 Derece Arttı

 

 

Adana (ÇÜHM) -

26.12.2013

Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü.) Su Ürünleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Tuncay Kuleli, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak Doğu Akdeniz'deki İskenderun Körfezi'nde 3 derecelik ısı artışının olduğunu bildirdi. Isı artışına bağlı olarak bazı balık türlerinin soğuk denizlere kaçtığına dikkat çeken Doç. Dr. Kuleli, körfeze de tropikal bölge balıklarının gelmeye başladığını söyledi.

Akdeniz'deki ısı değişikliği ile ilgili olarak 2011 yılında İskenderun Körfezi'nde araştırma başlatıldığını belirten Doç. Dr. Tuncay Kuleli, NASA ve uydu verilerine göre son 30 yıla oranla, deniz sıcaklığının 3 derece fazla olduğunu kaydetti. Bu ısı farkının deniz canlıları için ciddi bir sıkıntı olduğunu belirten Doç. Dr. Kuleli, "Belirli dönemlerde dip, orta ve yüzey sıcaklık değerlerini takip ediyoruz. Uzun yılların ortalaması olan Aralık ayı deniz sıcaklığı 14-16 arasında olması gerekiyor. Ancak, deniz suyu sıcaklığını ortalama 19 derece olarak ölçüyoruz. Deniz suyu sıcaklığının yüksek olması demek, canlı türleri ve ticari değeri olan balık türlerinin bu bölgede yok olması anlamına geliyor" dedi.

Küresel İklim Değişikliği Etkisi

Deniz suyundaki ısı artışının küresel iklim değişikliğine bağlı olduğunu belirten Doç. Dr. Kuleli, "Artışta bölgesel değil, küresel iklim değişikliğine bağlı bir sıcaklık artışı olduğu konusunda güçlü emareler var. Isı bu şekilde artamaya devam ederse Akdeniz'e sıcaklık toleransı yüksek olan balıklar gelir ve kıyılarımıza yerleşir. Bu da ticari balık türlerinin yerini, ticari olmayan balık türlerinin alacağı anlamına gelir." diye konuştu.

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi