Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

ÇÜ Kütüphanesi Son Teknolojik Donanımlarla Hizmet Veriyor

 

 

Adana (ÇÜHM) -

05.01.2015

Türkiye’deki 14 Avrupa Birliği Dokümantasyon Merkezinden biri olan Çukurova Üniversitesi Kütüphanesi son teknoloji donanımlarla akademisyen, öğrenci ve araştırıcılara hizmet ediyor. Uluslararası kapsamdaki kütüphanelerde kullanılan otomasyon sistemleri ile uyumlu teknolojileri kullanan Çukurova Üniversitesi Kütüphanesi, “Radyo frekansı ile tanımlama” sistemine geçerek bu sistemi kullanıcıların hizmetine sundu.

Kullanıcılara daha hızlı, güvenilir ve kaliteli hizmet için yeni çözümler üreten Çukurova Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı kaynaklara daha hızlı erişimini sağlamak için yeni teknolojilerden faydalanarak “Radyo Frekansı İle Tanımlama Sistemini” mevcut sisteme entegre etti.

Bu sistem ile kütüphane koleksiyonunun yönetilmesinde önemli kolaylıklar sağlandığını açıklayan Çukurova Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Nihat Nacar özellikle uzun zaman alan ve çok sayıda personelin bir arada çalışmasını gerektiren işlemlerin çok kısa sürede tamamlandığını söyledi.

Selfcheck Sistemi Mayıs Ayında Kullanılmaya Başlandı

Kütüphanedeki ödünç, iade, sayım işlemleri, raf düzeni oluşturulması gibi işlemleri daha kolay ve hızlı bir şekilde yapabilen “selfcheck” sistemini mayıs ayında kullanmaya başladıklarını belirten Nacar, sistemin kütüphane otomasyon sistemine bağlı olarak çalıştığını söyledi.

Nacar şunları söyledi;

“Kütüphane personeline ihtiyaç olmadan ödünç, iade ve süre uzatma işlemlerini yapmaya imkân tanıyor bu sistem. Kullanıcı kütüphanemizde bulunan selfcheck sistemine gelerek tanımlı kartını okutuyor. Dokunmatik ekrandan yapmak istediği kitap alma, iade ya da süre uzatma işlemini seçerek işlemini kolayca tamamlıyor. Kullanıcı yaptığı işlemlerden sonra yaptığı işlemlerle ilgili bilgileri ister çıktı olarak alıyor, isterse e-posta adresine yönlendiriyor. Ayrıca yanlışlıkla başka rafa konan materyalin yeri kolaylıkla bulunabiliyor. Raflarda yaşanabilecek karışıklık veya düzensizliğe karşı el terminalleri ile raflara kitapların üzerinde bulunan barkotlar okutularak yerleri rahatlıkla bulunuyor.”

 
 

ÇÜ Kütüphanesi Teknolojiyi Yakından Takip Ediyor

10.000 m² kapalı alanda 600 kişilik oturma kapasitesi ile hizmet veren ÇÜ Kütüphanesi günlük ortalama bin 500 kişi tarafından ziyaret ediliyor. Çukurova Üniversitesi Kütüphanesi’nin gerekli bilgi ve belgeye ulaşımda her türlü teknolojik alt yapıya sahip olduğunu dile getiren Nacar, teknolojiyi daha yakından takip etmek ve geliştirmek için çalışmalarının devam ettiğini belirterek şöyle devam etti;

“Çukurova Üniversitesi Kütüphanesi'nde öğretim üyelerinin, öğrencilerin ve diğer araştırmacıların gereksinim duydukları bilgi tarama hizmetleri için 55 veri tabanı bulunuyor. Kütüphanede; 132.000 kitap, 9.527 tez, 800 adet eski harfli basma eser, 80 adet el yazması, 1.936 akademik aşama dosyası, 1500 adet çeşitli konularda film, kitap dergi ve bilimsel CD mevcut. Alarm, güvenlik kameraları ve manyetik alan esaslı çalışan güvenlik sistemi bulunması da kütüphanemizin özelliklerinden bazıları. Ayrıca kütüphanemiz, Konferans Salonu, Okuma Salonları, Süreli Yayın Salonu, Yeni Adana Gazetesi Özel Koleksiyonu, Başvuru Kaynakları Ve Enformasyon Birimi, Serbest Çalışma Salonu, Güncel Yayınlar, Eski Ve Nadir Eserler Birimi, Tezler Ve Akademik Aşama Dosyaları Birimi, Avrupa Birliği Yayınları Birimi, Internet Erişimli Terminaller, Özel Çalışma Odaları ve Sergi Salonu ile Çukurova Üniversitesi’nin eğitim, öğretim ve bilimsel araştırmalarının gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır.”

 

 

Son teknoloji ile hizmet veren ÇÜ Kütüphanesi hafta arası 8.00-22.00, hafta sonu ise 10.00-16.00 saatleri arasında kullanıcıların hizmetinde.

 
 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi