Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Çukurova Üniversitesi Mediko Sosyal Merkezi Özel Bir Klinik Gibi Hizmet Veriyor

 

 

Adana (ÇÜHM) -

03.11.2014

Çukurova Üniversitesi içerisinde öğrenci ve personele hizmet veren, özel bir klinik gibi çalışan Mediko Sosyal Merkezi’ni gezerek, Başhekimi Prof. Dr. Elçin Banu Yoldaşcan ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Orta çapta bir hastane standartlarında olan Mediko Sosyal’in kuruluş aşamasından birimlerine kadar tek tek bilgi veren Başhekim Prof. Yoldaşcan merkezin bilinmeyenlerini de anlattı.  

Mediko Sosyal Merkezi ne zaman kuruldu, faaliyeti nelerdir, ne tür hizmet vermektedir ve bu hizmetlerden kimler yararlanmaktadır? Detaylarını sizden öğrenebilir miyiz hocam?

Öncelikle Haber Merkezi olarak Mediko Sosyal’e yaptığınız bu ziyaretten dolayı çok teşekkür ediyoruz.  Çukurova Üniversitesi Mediko Sosyal Merkezi, Üniversite öğrencileri ile personelinin beden ve ruh sağlıkları, sosyal sorunları ile başvurabilecekleri bir sağlık kurumudur. Merkezimiz, Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı’na bağlıdır.  Mediko Sosyal Merkezi, kampus içinde ve dışındaki yüksekokul ve bağlı kurumlarımızda çalışan öğretim üyeleri, diğer çalışanlar ve öğrencilerin sağlık hizmetini 1982 yılından itibaren vermektedir.  Merkezimiz 1982 yılında, şimdiki binasının yerindeki barakalarda kurulmuştur. 1986 yılında Balcalı Hastanesi’nin bir bölümüne taşınmış 1997 yılına kadar burada hizmet vermiş, 1997 yılında şimdiki binasına taşınmıştır.

Merkezimiz arşiv, depo, biyokimya laboratuarı, teknisyen odaları ve diş röntgen cihazının bulunduğu bodrum kat; muayene odaları doktor odaları, ilkyardım ve tedavi odası, aşı odası, diyetisyen odası, hasta kayıt odası, bekleme salonunu ve yönetim biriminin bulunduğu zemin kat; psikolojik danışma ve rehberlik birimi, gençlik danışma birimi, sigara bıraktırma birimi, diş poliklinikleri, cildiye, çocuk hastalıkları, göz hastalıkları ve üroloji polikliniğinin bulunduğu birinci kattan oluşan 2 bin 300 metrekarelik hizmet alanına sahiptir.

 

 

Mediko Sosyal Merkezi 38 Çalışan İle Hizmet Veriyor

Hocam merkezi gezme şansı bulduk ve oldukça temiz, bakımlı, disiplinli bir çalışma ortamı ile karşılaştık. Hastane görünümünden uzak özel bir klinik havasında hizmet veren  bu merkezde kaç personel görev yapıyor?

Kampus içindeki binamızda hizmet veren toplam 38 personelimiz var. Bunlar; 2 uzman hekim (1 Halk sağlığı Uzmanı, 1 Göz Uzmanı), 3 pratisyen hekim, 2 diş hekimi, 1 diyetisyen, 3 uzman psikolojik danışman, 1 sosyal hizmet uzmanı, 9 hemşire, 1 şef, 7 memur, 1 diş teknisyeni, 1 laboratuvar teknisyeni, 1 biyolog, 5 yardımcı personeldir. Başhekim ben Prof. Dr. Elçin Yoldaşcan, Göz Hastalıkları Uzmanı Gül Özdemir, Pratisyen Hekim Taşkın Turgut, Pratisyen Hekim Murat Kalacı, Pratisyen Hekim Nuray Kaya, Diş Hekimi Cihangir Şahin, Diş Hekimi Yusuf  Önal, Diyetisyen Nihal  Akarca, Psikolojik Danışman Sabit Akbaş, Psikolojik Danışman Serdal Gökayaz, Psikolojik Danışman Semra Aksaray, Sosyal Hizmet Uzmanı Ramazan Altunöz, Başhemşire Saliha Eren, Diş Polikliniği Hemşiresi Zeliha Ortaş, Gençlik Danışma Birimi Hemşiresi Nazlı Özel, Diş Polikliniği Hemşiresi Kadriye Gülkaya, Gençlik Danışma Birimi Hemşiresi Bilge Poçulu, Tedavi Odası Hemşiresi Aynur Düzgün, Tedavi Odası Hemşiresi İmran Arslan, Diş Polikliniği Hemşiresi Gülcan İkiz, Aşı  Odası Hemşiresi Naime Aksoy, Şef Sevgi Kır, Başhekim Sekreteri Gülsüm Topbaş, Kayıt Memuru Kadir Özden, Kayıt Memuru Adnan Avluk, Kayıt Memuru Özgül Turbay, Santral Memuru Ahmet Atila, Laboratuvar Teknisyeni Hiba Aydoğdu, Biyolog Huriye Gökçe, Röntgen Teknisyeni Nadim Akgüneş, Sağlık Teknisyeni Mahmut Güneş, Pdr Sekreteri Bilgin Dallı, Memur Kemal Mert, Hizmetli Bilal Akdoğan, Hizmetli Zeynep Yıldırım, , Hizmetli Naime Karakılçık, Hizmetli Ramazan Bozat ve Hizmetli Bayram Başlı merkezimizde görev yapmaktadır.

 

 

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimi:
Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimimizde öğrencilerimizin üniversiteye uyum, kişilik, aile, arkadaş ve eğitim ile ilgili güçlüklerin çözümü için rehberlik ve danışmanlık yapılıyor, ruhsal sorunu olan öğrencilerimize bireysel, grup, aile terapisi ya da gerektiğinde ilaç tedavisi uygulanıyor. Psikolojik Danışman Semra Aksaray tarafından 18’er kişilik 2 grupla, İletişim Becerileri ve Güvenli Davranış görüşmeleri de yapılan diğer hizmetlerden bazıları. Bu birimimizde; Psikiyatrist Dr. Şule Güney Sümbül, Uzman Psikolojik Danışman Serdal Gökayaz, Uzman Psikolojik Danışman Semra Aksaray, Uzman Psikolojik Danışman Sabit Akbaş ve Sosyal Hizmet Uzmanı Ramazan Altunöz ve Sekreter Bilgin Dallı görev yapıyor.

Gençlik Danışma Birimi:
Merkezimiz bünyesinde üniversite öğrenci ve çalışanlarına üreme, cinsel sağlık alanında hizmet vermek üzere açılmıştır. Birim, beslenme, kişisel hijyen, madde bağımlılığı (sigara, alkol, uyarıcı ve uyuşturucu madde) psikolojik danışmanlık, cinsel istismar ve şiddet konusunda danışmanlık hizmeti veriyor. Hizmet ilkelerimiz arasında hasta haklarına saygı ve gizlilik koşulları içinde nitelikli hizmet vermek başta geliyor. Birimde Dr.Taşkın Turgut, Nuray Kurtcan, Uzman Psikolojik Danışman Sabit Akbaş, Sosyal Hizmet Uzmanı Ramazan Altunöz, Hemşire Nazlı Özel ve Hemşire Bilge Poçulu görev yapıyor.
Gençlik Danışma Birimimiz tarafından Üniversitemize bağlı Yüksekokullarda; Karaisalı Meslek Yüksekokulu’nda 150,   Ceyhan Meslek Yüksekokulu’nda 550, Yumurtalık Meslek Yüksekokulu’nda 150, Pozantı Meslek Yüksekokulu’nda 200, Kozan Meslek Yüksekokulu’nda 150, Karataş Meslek Yüksekokulu’nda 140 ve Adana Meslek Yüksekokulu’nda 500 öğrenciye Üreme Organları ve Gebeliklerden Korunma Yöntemleri, Sağlıklı Beslenme, İletişim, Madde Bağımlılığı ve Korunma Yöntemleri konulu 1,5 saatlik İnteraktif Konferanslar da yine verilen hizmetler arasında.

Aşılama Hizmetleri:
Merkezimizde Hepatit-B hastalığı için risk grubunda olan Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi olmak üzere bin 161 doz Hepatit-B aşısı uygulanmıştır. Bunun yanı sıra grip aşısı uygulaması da gerek öğrencilerimize gerekse personelimize uygulanarak hizmet veriliyor.

Engelli Öğrenci Danışma Birimi:
Engelli öğrenci birimimiz engelli öğrencilerimize hizmet vermek amacıyla 2011 yılında hizmete girmiştir. Bu bir birimde engelli öğrencilerin sınırlılıklarının ortadan kaldırılması, bu öğrencilere iletişim ve danışma hizmetlerinin karşılanması amacıyla kurulmuştur. Bu birimde Uzman Psikolojik Danışman Serdal Gökayaz öğrencilerimize hizmet veriyor.  

 

 
 

Hocam personele ve öğrencilere yönelik bilgilendirici çalışmalar yaptığından bahsettiniz. Konferanslar interaktif çalışmalar yaptığınızı belirttiniz bunun yanı sıra ne tür çalışmalar mevcut. Bilgilendirici çalışma olarak?

Öğrencilerimizi ve personelimizi bilgilendirmek amacıyla merkezimizce AIDS, Hepatit-B, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, alkol ve uyuşturucu bağımlılığından korunma, ağız ve diş sağlığı, sigara ve sağlığa zararları, kendi kendinizi muayene ediyor musunuz?, gebeliği önleyici yöntemler konu başlıkları altında broşürler ve afişler hazırlayarak gerekli bilgileri bu afişler aracılığı ile tüm öğrenci ve personelimize ulaşmasını sağlayarak bilgilendirici çalışmalarımıza destek bir çalışma da yapıyoruz.  

 

 

Hocam merkez bünyesindeki laboratuvardan da bilgi verir misiniz?

Biyokimya laboratuarımızda tam kan sayımı, tam idrar analizi, periferik yayma, dışkıda gizli kan, dışkıda parazit gibi tetkikler yapılıyor. Bu bağlamda kampus içi ve bağlı birimlerimizdeki çalışan öğretim üyeleri, diğer çalışanlar ve öğrencilere koruyucu sağlık hizmeti yanında tedavi edici sağlık hizmeti bütün olarak veriliyor. Gerekli görülen diğer tetkik ve analizler için Balcalı hastanesine yönlendirme yaparak tetkik ve analizlerin yapılmasını sağlıyoruz.

 

 
 

Hocam Mediko Sosyal Merkezini tüm yönleriyle tanıma şansı bulduk. Son olarak eklemek istediğiniz konu var mı?

Ayrıca şunu eklemek isterim; Üniversiteye yeni kayıt yaptıran tüm öğrencilere Merkezimizi tanıtıcı sunumlar yapılan bir Oryantasyon programı uygulanıyor.  Ayrıca,  Adana Meslek Yüksekokulu’nda haftanın bir günü 1 pratisyen hekimimiz görevlendirilmiş olup, 394 hastaya hizmet veriyor.  ÇÜ Anaokulu’ndaki Üniversite personelinin çocuklarına periyodik muayeneleri pratisyen hekimler ve hemşirelerden oluşan ekip tarafından yapılmakta olup, kurumumuzda sigortalı olarak çalışan işçilerin muayeneleri Halk Sağlığı Uzmanımız tarafından yapılıyor. Üniversitemizde yapılan spor karşılaşmalarında ve BESYO seçmelerinde Merkezimiz doktor ve hemşirelerden oluşan sağlık ekipleri de görev alıyor. Bu hizmetleri de yine merkezimiz veriyor. Keyifli sohbetiniz ve birimimizi ziyaretiniz için tekrar tekrar çok teşekkür ediyoruz.
 
 
 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi