Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

ÇÜ Diş Tedavi Ünitelerinde “Su Sanitizasyonu” Uygulaması Hayata Geçiyor

 

 

Adana (ÇÜHM) -

23.10.2014

Diş tedavi ünitelerinde uygulanmak üzere hayata geçirilen Su Sanitizasyonu Projesi, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Diş Hekimliği Fakültesi’nde uygulanmaya başlandı.

Diş hekimliğinde tedavi metotları gelişen teknolojiden nasibini alıyor. Her geçen gün yeniliklere sahne olan diş tedavisinde Su Sanitizasyonu Uygulaması yaygınlık kazanıyor. Hastaya zarar vermeyecek dezenfektan maddeler kullanılarak gerçekleştirilen tedavi için Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde altyapının hazırlanması, cihaz ve montaj masrafları, Adana Beşocak Rotary Kulübü öncülüğünde, Adana Seyhan Rotary, Ankara Tandoğan Rotary, Ankara Koru Rotary, Ankara Gaziosmanpaşa Rotary Kulüpleri tarafından karşılanacak.

Su Sanitizasyonu Projesi’nin açılışına, Rotary Kulüpleri Dünya Başkanı Gary C.K.Huang, 2430. Bölge Guvernörü Korhan Atilla, ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Toroğlu, Rotary kulüplerinin başkan ve üyeleri ile davetliler katıldı.

Projeye destek veren kulüpler adına Adana Beşocak Rotary Kulübü Başkanı Doğanay Kürkçü projeyi tanıtma konuşmasında şunları söyledi;

“Diş tedavisinin yapıldığı ünitelere gelen su, hasta tedavisi sırasında aletin ucundan çalışma alanına çıkıyor. Su ne kadar temiz gönderilirse gönderilsin, hasta ağzına temas eden aletin ucundan geriye doğru ünitenin içine giden boruda mikrobiyolojik kaplama oluşuyor. Buna ‘biofilm tabakası’ deniyor. Bir kere biofilm tabakası oluşmuşsa ki hepsinde oluşur, diğer hastaların ağzına verilen temiz suyun bundan dolayı mikrobiyolojik açıdan kirlendiği bilimsel bir gerçektir. Modern diş ünitelerinde iç yapısını temizleyen sistemler bulunur. Ancak pahalı olmasından dolayı bu sistemler yaygın olarak kullanılmaz. Özellikle yoğun hizmet veren kliniklerde bu nedenle su sanitizasyonu önem kazanır.”

 

“Su sanitizasyonu Hijyen Açısından Çok Önemli.”

“Su sanitizasyonu uygulamasındaki amaç; Hastaya ulaşan su içerisine uygun oranda karıştırılan ve hastaya zarar vermeyecek olan dezenfektan maddeler kullanılarak diş ünitelerinin içindeki boruları biofilm tabakasından temizlemek ve hastaya mikrobiyolojik bulaşıyı engellemektir. Su sanitizasyonu uygulamasındaki kullanılan bu yöntemde; Ç.Ü.Diş Hekimliği Fakültesi’nde diş ünitelerine, "reverse ozmoz" dan geçerek kireçten arındırılarak giden su çıkışına cihaz entegre ediliyor. Reverse ozmoz sisteminin çıkışına yerleştirilecek olan bu dosaj pompası ile tüm ünitlere giden su, kontrollü bir şekilde ilaçlanarak biofilm tabakasının oluşumu engelleniyor. Maliyeti oldukça ekonomik, ancak etkisi büyük olan bu sistem hasta ağzında kullanılan suyun hijyeni bakımından oldukça önemli."

ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Çene Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kürkcü ise, Su Sanitizasyonu Projesi’nin önemini vurgulayarak hayata geçirilmesine katkıda bulunan Rotary Kulüp Başkan ve yöneticilerine teşekkür etti.

 

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi