Adana (ÇÜHM) -
23.10.2014
Diş tedavi ünitelerinde uygulanmak üzere hayata geçirilen Su Sanitizasyonu Projesi, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Diş Hekimliği Fakültesi’nde uygulanmaya başlandı.
Diş hekimliğinde tedavi metotları gelişen teknolojiden nasibini alıyor. Her geçen gün yeniliklere sahne olan diş tedavisinde Su Sanitizasyonu Uygulaması yaygınlık kazanıyor. Hastaya zarar vermeyecek dezenfektan maddeler kullanılarak gerçekleştirilen tedavi için Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde altyapının hazırlanması, cihaz ve montaj masrafları, Adana Beşocak Rotary Kulübü öncülüğünde, Adana Seyhan Rotary, Ankara Tandoğan Rotary, Ankara Koru Rotary, Ankara Gaziosmanpaşa Rotary Kulüpleri tarafından karşılanacak.
Su Sanitizasyonu Projesi’nin açılışına, Rotary Kulüpleri Dünya Başkanı Gary C.K.Huang, 2430. Bölge Guvernörü Korhan Atilla, ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Toroğlu, Rotary kulüplerinin başkan ve üyeleri ile davetliler katıldı.
Projeye destek veren kulüpler adına Adana Beşocak Rotary Kulübü Başkanı Doğanay Kürkçü projeyi tanıtma konuşmasında şunları söyledi;
“Diş tedavisinin yapıldığı ünitelere gelen su, hasta tedavisi sırasında aletin ucundan çalışma alanına çıkıyor. Su ne kadar temiz gönderilirse gönderilsin, hasta ağzına temas eden aletin ucundan geriye doğru ünitenin içine giden boruda mikrobiyolojik kaplama oluşuyor. Buna ‘biofilm tabakası’ deniyor. Bir kere biofilm tabakası oluşmuşsa ki hepsinde oluşur, diğer hastaların ağzına verilen temiz suyun bundan dolayı mikrobiyolojik açıdan kirlendiği bilimsel bir gerçektir. Modern diş ünitelerinde iç yapısını temizleyen sistemler bulunur. Ancak pahalı olmasından dolayı bu sistemler yaygın olarak kullanılmaz. Özellikle yoğun hizmet veren kliniklerde bu nedenle su sanitizasyonu önem kazanır.” |