Prof. Dr. Saraç: “Türkiye’de 93 Tıp Fakültesi Var.”
Bütün dünyada üniversite hastanelerinden beklenen en önemli işlevlerin başında, akademik mükemmeliyetin geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Saraç, 2015 yılı verilerine göre dünyada 2420 civarında tıp fakültesi olduğunu belirterek dünyadaki ve ülkemizdeki şu istatistiki bilgilere dikkat çekti:
"Çin'de, Hindistan'da, ABD'de ve Brezilya'da ve diğer bazı ülkelerde tıp fakültesi sayıları 150'nin üzerinde. Dünyanın 7 milyar nüfusuna oranla 2420 tıp fakültesinden yılda ortalama 389 bin hekim mezun oluyor. Diğer taraftan 2015'te 36 ülkede hala hiç tıp fakültesi yok. Sahra Afrika'sında 26 ülkede 1 veya 2 tıp fakültesi mevcut. Ülkemizdeki Tıp Fakültesi sayılarına baktığımızda, Türkiye'de 64'ü devlet üniversitesinde ve 29'u vakıf üniversitesinde olmak üzere toplam 93 tıp fakültesi var. Bu fakültelerdeki öğrenci sayımız 52 bin, öğretim üyesi sayımız 12 bin civarında… 2014 yılı verilerine göre, Türkiye'deki hekim sayısı 130 bin civarında, bunların 28.500'ü üniversitelerde…"
“Üniversite Hastaneleri Başvurulan Son Noktadır.”
Türkiye'de hastanelere yatan hastaların yüzde 15'inin, polikliniğe başvuranların da yüzde 8'inin üniversite hastanelerinde tedavi olduğunu belirten Başkan Prof. Dr. Saraç, "Bu hastaların neredeyse tamamı başka hastaneler sonrası başvurulan son noktadır. Bu çerçevede, bilmekteyiz ki üniversite hastanelerimiz diğer sağlık kuruluşlarında teşhis, tedavi ve izlemi yapılamayan hastalara hizmet sunan kurumlar niteliğindedir. Dolayısıyla, bu kurumların işlem hacmi ve doğal olarak işlem maliyeti diğer hizmet sunan kuruluşlar ile farklılık gösterebilmektedir." dedi.
Yükseköğretim Kurulu olarak hedef ve amaçlarının toplumun sağlığını koruyan, hastalandığında onlara iyi bakan, memleketini iyi tanıyan yetenekli hekimler yetiştirmek olduğunu belirten Prof. Dr. Saraç, genç hekimlerden beklentilerini ise şu şekilde belirtti: "Yetiştirdiğimiz genç hekimlerden beklentimiz; hizmet sunmayı esirgememeleri, karar verici olmaları, tüm dünyayı ama özellikle hizmet verdikleri toplumu iyi tanımalarıdır. Türkiye'nin sağlık sorunlarını bilmelidirler ve mezun olduktan hemen sonra bu sorunların üstesinden gelebilecek bilgi, beceri ve tutumlarla donanmış olmalıdırlar."
Rektör Prof. Dr. Kibar, "Hastanelerde Performans Ölçümü" Oturumuna Başkanlık Etti.
Üniversite Hastaneleri Birliği 18. Toplantısı, açılış konuşmalarının ardından iki gün boyunca çok sayıda oturumla devam etti.
"Üniversite Hastaneleri Yapısal ve Acil Sorunları", "Hastanelerde Performans Ölçümü", "Tıpta Uzmanlık Eğitimi" oturumlarının gerçekleştirildiği toplantıda Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar "Hastanelerde Performans Ölçümü" oturumuna başkanlık etti. |