Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

VRF Sistem Uygulamaları ve İklimlendirme Sistemlerinin Karşılaştırılması

 

 

Adana (ÇÜHM) -

30.04.2013

Çukurova  Üniversitesi  Makine Mühendisliği bölümünün düzenlediği "VRF  Sistem Uygulamaları ve İklimlendirme Sistemlerinin karşılaştırılması" konulu seminer Mühendislik Mimarlık Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Seminere Endüstri Yüksek Mühendisi Turhan Karakaya ve Kerem Okudan konuşmacı olarak katıldı.

Kerem Okudan, değişken debili soğutucu akışkan sistem olarak bilinen VRF’nin ( Variable Refrigerant Flow) bir dış ünite ile, gaz akış dağıtıcıları (jointler) yardımıyla birden çok iç ünitenin birbirinden bağımsız olarak kontrol edilebildiği direkt genişlemeli klima sistemleri olduğunu belirtti.

Okudan,  gerektiği kadar soğutucu akışkanın doğru faz ve doğru zamanda ihtiyaç duyulan  iç üniteye sevk edilerek ısıtma ve soğutmada kullanılmasının sağlandığını ve bu işlemi gerçekleştirmek üzere her iç ünite biriminde gaz akışını ayarlayan elektronik akış ayar vanası olduğunu ifade etti.

Turhan  Karakaya, Subcool devresi kontrolü sayesinde uzun borulamalarda oluşan yağ geri dönüşündeki ve performanstaki azalmaların kontrol edilerek sistem kapasitesinin arttırıldığını söyledi. Karakaya, aşırı soğutma devresinde kullanılan ana teknoloji sayesinde artık yeni tip VRF cihazlarda dünyanın en uzun borulama limitlerine ulaşıldığını belirtti. Karakaya, Subcool devresi ile  bir miktar soğutucunun akışkan dış ünite sıvı hattı üzerinde bulunan SC devresindeki EEV’den geçirilip buharlaştırılarak soğutulduğunu ve sistemdeki ısı eşanjöründen geçirilerek sıkıştırılmış sıvı oranının arttırılması için kullanıldığını ifade etti.  Karakaya, otomatik olarak iki düşük ses modunun, sistemin sessiszlik veya kapasitif önceliğine göre seçildiğini ifade etti. Karakaya, Konvansiyonel Sistemlerin sistem şartlandıran ekipmanlarının yerleşiminin esnek olmadığını, çelik boruların işlenmesinin zor ve boru çaplarının bakır boruya göre büyük olduğunu aynı zamanda şaft gereksiniminin fazla olduğunu söyledi.

Karakaya, VRF Sistem seçildiği takdirde,  dış ünitelerin çatıda, zeminde kat bazında yerleştirilebileceğini VRF’nin paket olarak  çözülen bir sistem olması nedeniyle, proje aşaması, uygulamaya dönüşü ve revizyonun kısa olduğunu ifade etti.

Seminer öğrencilerin sorularına yanıt verilmesinin ardından sona erdi.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi