Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

ÇÜ Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi’nde Cumartesi Etkinlikleri Adana Valisi Mustafa Büyük ile başladı.

 

 

Adana (ÇÜHM) -

25.11.2014

Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi’nin 2014-2015 dönemini kapsayan programlar dizisi, Vali Mustafa Büyük’ün ’Adana Vizyonu’ konulu konferansı ile başladı.

Konferansta konuşan Vali Büyük Adana’nın beşeri sermayesi, yaşam kalitesi, markalaşma becerisi, erişilebilirlik endeksi, mevcut durumuyla ilgili bilgiler paylaştı.

Vali Büyük, "Belirli göstergeler var Adana ile ilgili rekabetçilik göstergeleri, Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu’nun (URAK) ortaya koyduğu değerlendirmelere göre Adana genel bir endekste Türkiye’de 9’uncu sırada, beşeri sermaye ve yaşam kalitesi endeksinde 18’inci, markalaşma becerisi ve yenicilik endeksinde 16’ıncı, ticaret becerisi ve üretim potansiyeli endeksi olarak 16’ıncı sırada, erişilebilirlik endeksinde de 7’inci sırada. bu endeksler farklı kriterler ile tespit edildiği için birçok endeksi bir arada değerlendirmek lazım ki Adana ile ilgili tespitleri doğru yapmış olalım. Türkiye İş Bankasının yapmış olduğu çalışma var. Gelişmişlik endeksleri diye. Ve burada 8’inci sırada görünüyoruz. Bunun biraz içeriğine bakacak olduğumuz zaman finansal gelişmişlikte 7’inci sırada finans verileri hariç tutularak bir çalışma yapılırsa 10’uncu sırada görünüyoruz. İlin yaşam kalitesi endeksi olarak CNBC ‘nin yapmış olduğu çalışma var. Bu CNBC ‘de ekonomik veriler alınarak yaşam kalitesi tespiti yapmaya çalışıyor. Bunda Adana 13’üncü sırada görünüyor. Birleşmiş Milletlerin (BM) ulusal insani gelişme endeksi diye bir çalışması var burada 24’üncü sırada’’ dedi.

 

Vali Büyük: “Sağlık ve Yükseköğrenim Denilince Adana Akla Geliyor.”

Adana’nın yaşanabilir kent olması için çalışmalara ihtiyacı olduğunu dile getiren Vali Mustafa Büyük, bu konuda öncelikle yükseköğrenim ve sağlık alanının öne çıktığına dikkat çekti.
Sağlıkta Adana’nın geleneksel olarak bir merkez konumda olduğunu belirten Vali Büyük, şöyle devam etti;

"Ama daha da cazip bir noktaya gelmeli. Hizmet sektöründe turizmi sadece deniz turizmi olarak görmemek lazım. Onun dışında kültür, sanat ve turizm alanında yapılanma alanındaki gelişmeler bu ili, diğer illerin de merkezi konumuna getirmiş bulunuyor. Adana’nın gelişmesi için şöyle bir hedef, eylem planı ve netice bekliyorum demeyi doğru bulmuyorum. Böyle bir çalışmaya da hep beraber ihtiyacımız var.
 

Biz belirtmiş olduğumuz avantajları güçlü taraflarımızı, tarihten coğrafyadan; insan yapımızdan gelen o avantajlarımızı değerlendirip bölgemizin daha merkezi, daha yaşanabilir daha cazip bir şehir konumuna getirmemiz gerekiyor. Adana’da daha büyük bir moral, daha büyük bir ümit ve gelecek beklentisi ve bunun bir mutluluğa dönüşecek noktaya doğru gideceğini bekliyorum. Çünkü avantajlarımız Allah’ın vergisi olan bulunduğumuz coğrafya. Öyle bir yerdeyiz ki, kritik hassas bir bölgede. Bu kadar güzel bir insan çeşitliliği bunun huzurlu uyumu var. Bu uyumun sosyal yaşamda devamı bize güç veriyor. Bu gücümüzü değerlendirip, çeşitli verileri değerlendirip bunun üzerinden hedefler ortaya koyduğumuz zaman onlara ait daha somut eylem planları geliştirdiğimiz zaman daha iyi duruma geleceğiz. Onun alametlerini görüyoruz."

 

Rektör Prof. Dr. Kibar’dan Vali Büyük’e Teşekkür Plaketi

Programa 6. Mekanize Piyade Tümen ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Satı Bahadır Köse, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Aytekin Şahin, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Bölge Adliye Mahkemeleri Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. Konferans sonunda Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar tarafından Vali Mustafa Büyük’e teşekkür plaketi takdim edildi.

 

ÇÜ Ramazanoğlu Konağı’ndaki etkinlik, tarihi konak bahçesine kurulan kazanlarda pişirilen aşurenin konuklara dağıtımıyla sona erdi.

 
 
 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi