Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Balcali Hastanesi’nde Girişimsel Ağri Tedavisi

 

 

 

iletisim1

 



Adana (ÇÜHM) - Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Algoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Özbek, 'Sihirli İğne' olarak da adlandırılan ve başta kanser hastalıkları olmak üzere bir çok ağrının giderilmesinde önemli rol oynayan 'Girişimsel Ağrı Tedavisi'ni yılda 600 ila 900 kişiye uyguladıklarını söyledi.


Ağrı tedavisinde 2 farklı yöntemin olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özbek, "Biri ilaçla tedavi. Herhangi bir araç gereç kullanmadan yapılan bu tedaviye, “Girişimsel Olmayan Ağrı” tedavisi diyoruz. Bunun dışında, “Girişimsel Ağrı  Tedavisinde” belirli araçlar kullanılır. Bu araçlardan ilki iğnelerdir. İkinci olarak, anestezi eğitiminde ve ağrı tedavisi eğitimlerinde en çok kullanılan yöntem sinir bloklarıdır. Ağrı tedavisi amacıyla sinirler engellenebilir, böylelikle ağrı iletimi de engellenebilir. Ağrı duygusu geçici ya da kalıcı olarak yok edilebilir. İğneler aracılığıyla ilaç verildiği gibi kalıcı hasar yapan arkolfenol gibi bazı maddeler de verilebilir " diye konuştu.

 

 

Ağrı tedavisinin yöntemi hakkında detaylı bilgi veren Özbek, "Ayrıca ucu ısı ileten bazı özel iğneler vardır.Bu tür iğneler daha özelliklidir. Bir araç ile birlikte vücudun ağrıya neden olan sinirleri belirli bir süre içerisinde yakılarak o sinirlerin ağrı taşıyan fonksiyonları iptal edilir. Bu “radyo frekans” olarak adlandırdığımız bir yöntemdir. 60 ile 80 derece arasında farklı yöntemlerle uygulanabilen ısıyla, sinirin Ağrı taşıyan fonksiyonu geçici yada uzun süreli olarak ortadan kaldırılır. Bu şekilde hastanın ağrısını kontrol etmek, ağrısını geçirmek mümkündür. Dolayısıyla, kullandığı bir çok ilacı bırakabilir, dozunu azaltabilir, günlük yaşamını rahatlıkla sürdürebilir" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Hayri Özbek, bu tür tedavilerin Ağrı uzmanları tarafından belirli merkezlerde yapılmasının oldukça önemli olduğuna dikkat çekerek, "Biz de Çukurova Üniversitesi olarak bu yöntemleri 20 yıla yakın bir süredir uyguluyoruz. Bu doğrultuda, Türkiye'nin önemli Ağrı merkezlerinden birisiyiz" dedi.

Algoloji bölümüne yılda bine yakın yeni hastanın geldiğini aktaran Özbek, "4 bin civarında hasta muayene ve tedavi ediliyor. Bunlarında yaklaşık yüzde 20'sine ameliyathane koşullarında ağrı tedavisi uygulanıyor. Yani yılda 600 ila 900 civarında girişimsel ağrı tedavisi yapılıyor. Bu hastaların da çoğu ağrı tedavisinden yarar görür" dedi.

Ağrı tedavisi uygulanan hastalarının hastanede yatması gerekmediğini belirten Prof. Dr. Özbek, hastaların genellikle ameliyatın ardından birkaç saat dinlendikten sonra taburcu olduğunu söyledi.

 

 

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi