Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Akademik Hindiler Yılbaşı Sofralarını Süslemeye Hazır.

 

 

Adana (ÇÜHM) -

30.12.2016

Yılbaşı Sofrası İçin Akademik Hindiye Büyük Talep Var.

Daha çok yılbaşı sofralarını süsleyen hindiler, yavaş yavaş pazarlarda dikkat çekmeye başladı. Türkiye'nin farklı bölgelerinde genellikle doğal ortamda yetiştirilen hindiler, şimdilerde büyükşehirlerdeki pazarlarda yerini alıyor. Ayrıca marketlerde de kesilmiş ve temizlenmiş hindiler satılıyor. Çukurova Üniversitesi de (ÇÜ) her yıl olduğu gibi bu yılda akademik hindi satışına başladı. Üniversitede üretilip kesimi yapılmış doğal ve özel ırkların satışı Çukurova Üniversitesi içerisindeki satış ofislerinde yapılıyor.  

Yeni yatırım ve projelerle desteklenen ÇÜ Zootekni Bölümü Hindicilik Eğitim Öğretim ve Araştırma Ünitesi bu yılda gelen talepler doğrultusunda yetiştirdiği özel ırk olan hindilerin kesimlerini yaparak 100 TL’den satışa sundu. ÇÜ’de örnek bir hindi üretim ünitesi kurduklarını açıklayan ÇÜ Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mikail Baylan, özel sektörün hibrit hindi ürettiğini, kendilerinin ise bronz hindi türünü üreterek aynı zamanda damızlık hayvan oluşturup üreticilere de destek sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

 

“İsrail’de Yılda Kişi Başı 15 Kg, Türkiye’de ise Kişi Başı Yıllık Sadece 600 Gram Hindi Eti Tüketiliyor.”

Hindinin yılbaşından yılbaşına değil sürekli bir besin olarak tüketilmesi gerektiğini hatırlatan Doç. Dr. Baylan, “Avrupa ülkelerine bakıldığında hindi tüketimi kişi başı yaklaşık 8-10 kg, hatta İsrail’de 15 kg iken, Türkiye’de ise 600 gram civarında olup, tüketimin büyük bölümü aralık-ocak dönemindedir.” dedi.

“Türkiye'de Hindide Üretimden Ziyade Tüketim Sorunu Var.”

Türkiye'de hindide üretimden ziyade tüketim sorunu olduğunu belirten Doç. Dr. Baylan, hindide üretimle birlikte etinin tüketimine de ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti. Hindi etinin besin içeriği ve kalite açısından kırmızı ve beyaz ete göre ciddi avantajları olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Baylan açıklamasına şöyle devam etti;

“Hindi eti, triptofan adı verilen aminoasit yönünden zengin bir besindir. Triptofan beyinde mutluluk hormonu olan seratonin ve uykuya yardımcı olan melatonin hormonlarının salgılanmasına yardımcı olur. Kolesterol ve kalori değeri daha düşük, protein değeri ise daha yüksektir. Sağlık açısından beyaz ete, lezzet açısından ise kırmızı ete yakındır. Bunun yanında hindilerin merada beslenme şansı vardır. Daha ekonomik olan bu yöntem doğal beslenmeyi destekleyen, daha az kalıntı içeren ve egzersiz yaptığı için daha sağlıklı gelişen hayvanların etinden faydalanılmış olur. Çocukların sağlıklı gelişmesi için iyi bir protein kaynağı olduğu gibi, hastaların ve sporcuların diyetlerinde güvenilir biçimde kullanılabilmesi ile de iyi bir kaynaktır.”

Akademik Hindiler 100 TL’den Satışa Çıktı.

Türkiye'de 53 bin ton hindi eti üretildiğini açıklayan Doç. Dr. Mikail Baylan, üretim desenine bakıldığında yetiştiriciliğin daha çok yılbaşına yönelik olduğunun görüldüğünü söyledi.

Hindi etinin fiyatı tavuğun iki katı gibi gözükse de kırmızı et fiyatının neredeyse yarı fiyatına denk geldiğini hatırlatan Doç. Dr. Baylan, pazarlarda canlı hindi fiyatlarının 100 ile 140 TL arasında, organik hindilerin ise 200 TL ye satışa sunulduğunu, marketlerde ise kg fiyatının 13-17 TL den satıldığını belirtti. Çukurova Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği Satış Ofisinde sipariş alınarak belli bir kontenjanla satılan hindilerin 100 TL’den alıcı bulduğunu belirten Doç. Dr. Baylan, akademik hindiye talebin yüksek olduğunu ve talebi karşılamakta güçlük çektiklerini söyledi.

Haber Görüntü linki

https://we.tl/nX0UdEUU9Q

https://wetransfer.com/downloads/491813d2bbce6a00c6684da41aeedb6720161229062602/f0f66e

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi