“Türkiye'de Hindide Üretimden Ziyade Tüketim Sorunu Var.”
Türkiye'de hindide üretimden ziyade tüketim sorunu olduğunu belirten Doç. Dr. Baylan, hindide üretimle birlikte etinin tüketimine de ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti. Hindi etinin besin içeriği ve kalite açısından kırmızı ve beyaz ete göre ciddi avantajları olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Baylan açıklamasına şöyle devam etti;
“Hindi eti, triptofan adı verilen aminoasit yönünden zengin bir besindir. Triptofan beyinde mutluluk hormonu olan seratonin ve uykuya yardımcı olan melatonin hormonlarının salgılanmasına yardımcı olur. Kolesterol ve kalori değeri daha düşük, protein değeri ise daha yüksektir. Sağlık açısından beyaz ete, lezzet açısından ise kırmızı ete yakındır. Bunun yanında hindilerin merada beslenme şansı vardır. Daha ekonomik olan bu yöntem doğal beslenmeyi destekleyen, daha az kalıntı içeren ve egzersiz yaptığı için daha sağlıklı gelişen hayvanların etinden faydalanılmış olur. Çocukların sağlıklı gelişmesi için iyi bir protein kaynağı olduğu gibi, hastaların ve sporcuların diyetlerinde güvenilir biçimde kullanılabilmesi ile de iyi bir kaynaktır.”
Akademik Hindiler 100 TL’den Satışa Çıktı.
Türkiye'de 53 bin ton hindi eti üretildiğini açıklayan Doç. Dr. Mikail Baylan, üretim desenine bakıldığında yetiştiriciliğin daha çok yılbaşına yönelik olduğunun görüldüğünü söyledi.
Hindi etinin fiyatı tavuğun iki katı gibi gözükse de kırmızı et fiyatının neredeyse yarı fiyatına denk geldiğini hatırlatan Doç. Dr. Baylan, pazarlarda canlı hindi fiyatlarının 100 ile 140 TL arasında, organik hindilerin ise 200 TL ye satışa sunulduğunu, marketlerde ise kg fiyatının 13-17 TL den satıldığını belirtti. Çukurova Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği Satış Ofisinde sipariş alınarak belli bir kontenjanla satılan hindilerin 100 TL’den alıcı bulduğunu belirten Doç. Dr. Baylan, akademik hindiye talebin yüksek olduğunu ve talebi karşılamakta güçlük çektiklerini söyledi.
Haber Görüntü linki
https://we.tl/nX0UdEUU9Q
https://wetransfer.com/downloads/491813d2bbce6a00c6684da41aeedb6720161229062602/f0f66e |