Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü tarafından “Dünyada ve Türkiye’de Aktüerya Eğitimi” konulu seminer düzenlendi.
ÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi Halil Avcı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen seminere Dekan Prof. Dr. Halime Paksoy, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“Dünyada ve Türkiye’de Aktüerya Eğitimi”
Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi ve Risk Analizi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güçkan Yapar, ‘Dünyada Ve Türkiye’de Aktüerya Eğitimi’ isimli sunumunu yaptı.
Prof. Dr. Yapar aktüerya biliminin insanların; doğum, ölüm, hastalık, sakatlık, emeklilik gibi yaşamını; yangın, kaza, deprem, sel, hırsızlık gibi mal varlığını etkileyen rastgeleliğe bağlı, öngörülemeyen olaylarla ve bu olayların finansal etkileriyle ilgilenen bilim dalı olduğunu ifade etti.
Sigorta modelleri ile ilgili öğrencilere bilgi aktaran Prof. Dr. Yapar, Türkiye’deki ve dünyadaki sigorta şirketleri uygulamaları anlattı. Deneyimlerini de öğrencilerle paylaşan Prof. Dr. Yapar, Türkiye’deki Toplam Prim Üretiminin 46 milyar 551 milyon TL (% 15 ) olduğunu, Kaza Branşının 39 milyar 707 milyon TL (%12 ), Hayat sigortasının ise 6 milyar 844 milyon TL (%35,8 ) olduğunu söyledi. Türkiye’de toplam sigorta şirketi sayısının 68 olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yapar, hayat sigortası şirketinin 27, kaza sigorta şirketi sayısının 40, Reasürans sayısının ise 1 olduğunu ifade etti. |
Prof. Dr. Yapar Öğrencilere Sigortacılık Sistemi ve Aktüerya İstihdamını Anlattı
Aktüer kimdir? sorusuna da cevap veren Prof. Dr. Yapar, finansal riskleri değerlendirebilen, çözümler öneren ve her çözümün uzun dönemdeki sonuçlarını irdeleyebilen profesyonellerin aktüerler olduğunu açıkladı.
Aktüerlerin İleriye yönelik projeksiyonlar yaparak stratejik kararlar için önerilerde bulunduğunun altını çizen Prof. Dr. Yapar, aktüerlerin yalnızca bugünü değil yarınları da düşünerek finansal belirsizlikleri değerlendirdiklerini söyledi.
Türkiye’de ve dünyada aktüer eğitimi veren üniversite ve kurumlar hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Yapar, Türkiye’de toplam 273 aktüer bulunduğunu, sicile kayıtlı aktüer sayısının 123, stajyer aktüer ve yardımcı aktüer sayısının ise 150 olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Yapar ayrıca aktüerlerin Sigorta Şirketleri/Bankalar, Sigorta Departmanları (Devlet, Yerel Yönetimler), Sosyal Güvenlik Kurumları, Üniversiteler, Yatırım Şirketleri, Yazılım Şirketleri, Danışmanlık Şirketlerinde istihdam edildiklerini söyledi. |