Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Şampiyon Çukurova Üniversitesi 1,5 Adana…

 

 

Adana (ÇÜHM) -

05.09.2017

TUBITAK’ın bu yıl uluslararası düzenlediği Alternatif Enerjili Araç Yarışlarını Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından üretimi gerçekleştirilen ‘1,5 Adana’ isimli araç kazandı. 31 araç arasında birinciliği göğüsleyerek 100 km yolu 65 kuruş maliyetle tamamlayan araç Adana’nın gururu oldu…

21-27 Ağustos 2017 tarihlerinde Kocaeli Körfez Yarış Pisti’nde TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Efficiency Challenge Electric Vehicle (Alternatif Enerjili Araç Yarışları) yarışlarına Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Akıllı danışmanlığında katılan Çukurova Elektromobil takımının ‘1.5 Adana’ isimli elektrikli aracı Türkiye’nin en verimli aracı oldu.

Elektromobil ve hidromobil kategorilerinde düzenlenen yarışa elektromobil kategorisinde 49 takım başvururken teknik kontrollerinden başarı ile geçen 31 takım yarışlara katılmaya hak kazandı.

Yarışlara Prof. Dr. Hüseyin Akıllı Danışmanlığında Katıldılar...

Şampiyon olan 1.5 Adana ile ilgili olarak bilgi veren Prof. Dr. Hüseyin Akıllı, yoğun bir tasarım ve üretim aşamasından geçen 1.5 Adana’nın bu yıl ki yarışlarda enerji verimliliğinde gösterdiği yüksek performans ve kullandığı yerli parçalar neticesinde 2017 Türkiye Şampiyonu olduğunu, 60 km’lik pisti 964 Wh ile tamamladığını bunun 100 km’de 65 kuruşluk bir elektrik sarfiyatına karşılık geldiğini ifade etti.

Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Laboratuvalarında Üretildi.

Tasarım ve üretiminin Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Laboratuvalarında gerçekleştirilen aracın takım üyelerinin de Makine Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden oluştuğuna dikkati çeken Prof. Dr. Akıllı şunları söyledi;

“Şampiyon araç 84km/saat hıza ulaşmakta olup mevcut haliyle bataryaların tam şarj olması durumunda 150km gidebilmektedir. Ancak opsiyonel olarak eklenecek batarya ile bu menzilin 300km’ye çıkabilmektedir. Disiplinlerarası ekip anlayışı ile teorik bilginin yanı sıra mühendislik uygulamalarını da ortaya koyarak aracın mekanik tasarımı, gövdesi, şasisi ile motor sürücüsü, batarya yönetim sistemi, batarya paketlemesi, telemetri gibi elektrik elektronik sistemleri yerli ve takıma özgü olarak tasarlanmıştır.”

Çukurova Elektromobil Klasiği…

“TUBITAK tarafından dört yıldır organize edilen bu yarışlara ilk yıldan itibaren katılan Çukurova Elektromobil Takımı her yıl bir ödül alarak bu kategorideki en tecrübeli takımların başında gelmektedir. İlki 2014 yılında organize edilen yarışlara katılan ekip Kurul Özel Ödülü ile ödüllendirilmiştir. 2015 yılında TÜBİTAK tarafından Tanıtım ve Yaygınlaştırma ödülüne layık görülmüştür. Ekip, 2016 yılında ise yarışların düzenlendiği dört yıllık süre göz önüne alındığında üretilen en verimli araç tasarımları nedeniyle Tasarım ödülü ile ödüllendirilmiştir.”

Küllerinden Doğdular, Şampiyon Oldular…

“2016 yılı TÜBİTAK Efficiency Challenge Electric Vehicle yarışlarından döndükten bir hafta sonra laboratuvarda çıkan yangın sonucunda 1,5 Adana isimli elektrikli otomobil tamamen yanmıştı. Çıkan yangın, başta araçları tasarlayan ve üreten öğrenciler ile projelerin danışmanlığını yürüten öğretim elemanlarını derin üzüntüye boğdu. Yangının hemen akabinde ekip üzüntüsünü bir kenara bırakarak takım içi uyumu bozmadan, paylaşımcı kardeşlik ruhuyla fedakârca çalışmış, yeri geldiğinde haftalarca gecesini de gündüzüne katarak çalışmalarını sürdürmüştür.”

“Sanayiciler, Kamu Kurum ve Kuruluşların Desteğini Bekliyoruz.”

Prof. Dr. Hüseyin Akıllı, elde edilen başarının bir takım çalışmasının sonucu olduğunu, başta Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Aksoy olmak üzere Makine Mühendisliği Bölümü öğretim elemanlarından Arş. Gör. Çağrı Uzay ve Arş Gör. Durmuş Can Acer’in katkılarının takım için çok önemli olduğunu ifade etti.

Takımın bundan sonraki hedeflerinin başında uluslararası yarışmalarda ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek olduğunu bildiren Prof. Dr. Akıllı, ayrıca ekibin gelecek yılki hedefleri arasında tamamen yerli dört kişilik binek elektrikli otomobil ile otonom elektrikli otomobil üretimin olduğunu da vurguladı. Prof. Dr. Hüseyin Akıllı, “Bunu başarabilecek mühendislik bilgisine ve çalışma gayretine sahip olan Çukurova Elektromobil takımı AR-GE’nin önemini her defasında ön plana çıkarmaktadır. Bu sebeple daha büyük platformlarda daha büyük başarılar elde etme arzusu taşıyan ekip, başta sanayiciler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının da desteğini beklemektedir.” şeklinde konuştu. 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi