Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Uygarlıkların Başkenti, Doğu Akdeniz’in Büyüleyici Kenti Anavarza…

 

 

Adana (ÇÜHM) -

23.03.2015

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Gülşen, Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi’nde "Uygarlıkların Başkenti, Doğu Akdeniz’in Büyüleyici Kenti Anavarza" konulu konferans verdi.

Yrd. Doç. Dr. Gülşen Anavarza Kazılarını Anlattı

Konferansta Çukurova Üniversitesi’nin bilimsel danışmanlığında sürdürülen kazı çalışmaları hakkında bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Gülşen, Anavarza’nın 205 tarihinde metropol, 408 tarihinde Roma Dönemi Kilikya Eyaleti başkenti, 11 yy. da ise Armenia Krallığına başkentlik yaptığına dikkat çekti.

Uygarlıkların başkenti Anavarza’nın tarihçesine değinen Yrd. Doç. Dr. Gülşen konuşmasında Anavarza’da bulunan anıtsal zafer kapısı, sütunlu ana cadde, hamamlar, stadyum, amfi tiyatro, tiyatro, suyolları ve mezar yapıları hakkında bilgiler verdi. Kente getirilen Suyun 25 km. uzaklıktaki Acar-Mantaş’da ki Sumbas Çayı kaynağından Aguadüktlerle (kemerli ayaklar üzerindeki su kanallarıyla) taşındığını ve bu suyollarının antik dünyanın en uzun ve anıtsal örneklerden biri olduğunu söyledi.

“Amfi Tiyatro Görmek İçin Roma’ya Gitmeye Gerek Yok.”

Amfi tiyatro görmek için buradan kalkıp Roma’ya colesiuma (kolezyum) gitmeye gerek olmadığını, Adana’ya sadece 68 km. uzaklıktaki Anavarza antik kentinde de bu binanın benzer bir örneğinin olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Gülşen, sportif faaliyetlerin yanı sıra askeri geçit törenlerinin de düzenlendiği ve at yarışlarının yapıldığı stadyum yapısının da ölçüleri ve anıtsallığı ile Anadolu’da ki en büyük örneklerden biri olduğunu ifade etti.

 

 

“Anavarza Dünyadaki En Önemli Hıristiyan Hacı Merkezlerinden Biri Haline Gelebilir.”

Havariler kilisesinin altında yapılmış olan bir Roma Dönemi tapınağı bulunduğuna işaret eden Yrd. Doç. Dr. Fatih Gülşen, bu kilise binasının çok önemli bir şahsiyet için adandığını tahmin ettiklerini söyledi. Kazı çalışmaları sonucunda bunun kanıtlanması halinde Anavarza’nın dünyadaki en önemli Hıristiyan hacı merkezlerinden biri haline geleceğini ve kentin yıllık 30 milyonun üstünde Hıristiyan Hacı adayını ağırlayacağını savunan Yrd. Doç. Dr. Fatih Gülşen, kentte turizme yönelik bir karşılama meydanının yanı sıra bilimsel çalışmaların sürdürülebilmesi ve depo çalışmaları için tam teşekküllü bir Kazı Evinin yapım aşamasında olduklarını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Gülşen konuşmasında, Adana’da yapım çalışmaları sürdürülen ve tamamlandığında Türkiye’nin en büyük müzelerinden biri olacak olan yeni Adana Arkeoloji Müzesi hakkında da bilgiler verdi.

Konferansın sonunda Yrd. Doç. Dr. Gülşen, Anavarza kazılarına verdikleri destek ve emeklerden dolayı Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’e, Adana Valiliğine, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar’a, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne ve Adana Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü’ne teşekkür etti.

 
 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi