Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Prof. Dr. Evrüke: Erken Dönemde Anne Eğitilmeli

 

 

Adana (ÇÜHM) -

01.12.2014

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Evrüke, gebelerde erken doğumu önleyecek tedavilerin ev şartlarında gerçekleştirilemeyeceğini belirterek, risk taşıyanların mutlaka doktor kontrolünde olması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Cüneyt Evrüke, erken doğumlarda sadece ailelerin değil hekimlerin ve devletin de çok ciddi sıkıntı yaşadığını söyledi. Ailelerin endişelendiğini, erken doğan bebekleri yaşatmak için hekimlerin çok büyük emek harcadığını ve devletin de yeni doğan yoğun bakım ünitelerine ciddi harcamalar yaptığını anlatan Prof. Dr. Cüneyt Evrüke, "Erken doğan bebeklerin önceden fark edilmesi, mümkün olduğu kadar erken doğum riski olan haftalardan daha ileri haftalara kadar götürülebilmeye çalışılması, hem aile açısından hem de doktoru ve ülkesi açısından büyük bir kazanç olacaktır." dedi.

 

 

Türkiye’de gebelerin takibinde ve eğitimi konusunda sıkıntı yaşandığını aktaran Prof. Dr. Cüneyt Evrüke, "Annelik esnasında karşılaşılabilecek sıkıntılar hakkında erken yıllarda, mesela lise çağlarında bile başlayan bir eğitim yok. Eğitimli insanlar bile gebe kaldıktan sonra bir erken doğumla karşı karşıya kaldığında ne yapabileceğini bilemiyor. O yüzden bu erken doğum konusunda annelerin geliştirebilmesi, eğitilebilmesi çok önemli. Bu çocuklar geleceğimiz. Eğer geleceğimize sağlıklı bakabilmek istiyorsak, erken doğumda ortaya çıkabilecek sıkıntıları önlemek istiyorsak erken dönemde daha anneliğe başladığı andan itibaren anne eğitimine başlamalıyız." şeklinde konuştu.

'Aileler Endişelenmesin'

Ülkede doğan bebeklerin yüzde 8 ile 12'sinde prematüre riski bulunduğunu açıklayan Prof. Dr. Cüneyt Evrüke, şunları kaydetti:

"Prematüre doğum riskinde olan gebeler mutlaka hastane kontrolünde olmalı. Çünkü erken doğum için rahim ağzında açıklığın çok sıkı takip edilmesi gerekiyor. Erken doğumu önleyecek tedaviler ev şartlarında yapılabilecek tedaviler değil. Böyle bir risk varsa mutlaka hastaneye yatırılmalı ve gözlem altında tutulmalı. Ama buna rağmen eğer erken doğum olmuşsa, aileler endişe etmesin. Günümüzün teknolojisinde bebekler doğduktan sonra da, yattıktan sonra da dış dünyada yaşaması için, akciğerlerin hızlı gelişmesine yardımcı olacak ilaçlar artık Türkiye’de rahatlıkla bulunabiliyor. Erken doğumda komplikasyonlar sadece solunum sıkıntısı değil. Bunun dışında bebeğin beyninde kanama gibi riskler de oluyor, nörolojik sistemi etkileyecek riskler de çıkabiliyor. Bu açıdan yeni doğan yoğun bakımın iyi olduğu ve verilerinin iyi olduğu bir hastaneye gidilmeli. Aileler doktorlara güvenmeli ve yönlendirmelerini takip etmeli."

 
 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi