Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Arap Baharı Sürecinde Türkiye, Ortadoğu

 

 

Adana (ÇÜHM) -

06.05.2013

Çukurova  Üniversitesi  İktisadi  ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen"Arap  Baharı  Sürecinde Türkiye ve Ortadoğu" başlıklı  panel Çukurova Üniversitesi İ. Akif  Kansu Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü  Çukurova Üniversitesi Dış İlişkiler  Birimi Başkanı Prof. Dr. Harun Arıkan'ın yaptığı panel, Rektör  Prof. Dr. Mustafa Kibar'ın konuşmasıyla başladı.

Rektör  Prof. Dr. Kibar, bölgemizin önemli bir süreçten geçtiğini,  Ortadoğu’da yönetimlerin ve siyasal rejimlerin   değişmekte  olduğunun gözlemlendiğini ifade  etti.  Prof. Dr. Kibar, “Bu değişimlerin  bölge ülkelerine ekonomik, sosyal ve güvenlik bakımından etkileri de gözlenmektedir” dedi.

Prof. Dr. Kibar,  Üniversitemiz bünyesinde yer alan Stratejik  Araştırmalar Merkezi’nde, küreselleşen dünyada belli bölgelerin hukuksal, siyasal, ekeonomik,  sosyal ve kültürel yönlerden incelendiğini ifade etti.  Söz konusu bölgelerle ilişkilerin geliştirilmesine yönelik  olarak disiplinlerarası bir yaklaşımla  bilimsel araştırmalar  ve uygulamalar yapıldığını belirten Prof. Dr. Kibar,  “Stratejik  Araştırmalar Merkezimiz üniversitenin sosyo-ekonomik  ve politik hedeflerini  ve ilgi odaklarını belirlemektedir” dedi. Prof. Dr. Kibar,  merkezin üniversite-sanayi,  çevre  ve  toplum   ilşkileri  arasında  koordinasyonu düzenlemek  ve geliştirmek için uzun yıllardır  bilimsel ve uygulamalı çalışmalar yapmak amacıyla  faaliyet  gösterdiğini ifade etti.

Gazi  Üniversitesi  Öğretim Üyelerinden Doç. Dr.  Mehmet Şahin, İran'ın  Arap Baharı üzerindeki  etkisine  ilişkin bir konuşma yaptı. Doç. Dr. Şahin, İran'ın  dini bir devlet  olduğuna inanmadığını, dini  bir devlet  kılıfına bürünmüş  bir Fars  ulus devletine inananlardan oluştuğunu ifade etti. Doç. Dr. Şahin, İran'ın  başlangıçta Arap Baharına destek verdiğini, fakat Suriye açısından bakıldığında farklı davranmaya başladığını belirtti.

İran'ın, Mısır'da, Libya'da, Tunus'ta ve Yemen’deki ayaklanmaları İslami uyanış olarak ifade ettiğini belirten Doç. Dr. Şahin, “İran aynı zamanda Suriye'deki seküler  Arap  milliyetçisi olan Esed yönetimine destek için bütün gayreti gösteriyor” dedi. “İran aslında Ortadoğu'da  bir Ebabil  gibi davranmaya çalışıyor” diyen Doç. Dr. Şahin, İran'ın Orta Doğu'da dini çatışmayı kullanarak  varlık  göstermeye çalıştığını ifade etti.

Dışişleri  Bakanlığı  Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) Başkanı Prof.Dr.  Bülent   Aras, Arap Baharı sürecinde  Suriye'de yaşanan  sorunlara çözüm arandığını belirterek, “Türkiye'de,  Rusya'da, Avrupa Birliği  de çözüm arıyor” dedi. Prof. Dr. Aras, Türkiye'nin Ortadoğu'da istikrara pozitif anlamda katkı yapmaya çalıştığını ifade etti.

SAM Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mesut  Özcan,  küresel ekonomik krizin bölgeye yansımasıyla birlikte Arap Ülkelerinde bazı sorunların ortaya çıktığını ifade ederek, “Arap ülkelerinin tamamında işsizlikle sorunları dolayısıyla, dünyanın farklı yerlerinden insanlar çalışmak için getiriliyor”  dedi.

Doç. Dr. Özcan, söz konusu Arap Ülkelerinde  sanayileşme durumunun iyi olmaması nedeniyle ekonomilerinin turizm üzerinden desklendiğini söyledi.

Panel Doç.Dr. Şaban Kardaş, Türkiye'nin Arap baharı sürecini nasıl okuduğuna ilişkin sunumu ve öğrencilerin sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi