İran'ın, Mısır'da, Libya'da, Tunus'ta ve Yemen’deki ayaklanmaları İslami uyanış olarak ifade ettiğini belirten Doç. Dr. Şahin, “İran aynı zamanda Suriye'deki seküler Arap milliyetçisi olan Esed yönetimine destek için bütün gayreti gösteriyor” dedi. “İran aslında Ortadoğu'da bir Ebabil gibi davranmaya çalışıyor” diyen Doç. Dr. Şahin, İran'ın Orta Doğu'da dini çatışmayı kullanarak varlık göstermeye çalıştığını ifade etti.
Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) Başkanı Prof.Dr. Bülent Aras, Arap Baharı sürecinde Suriye'de yaşanan sorunlara çözüm arandığını belirterek, “Türkiye'de, Rusya'da, Avrupa Birliği de çözüm arıyor” dedi. Prof. Dr. Aras, Türkiye'nin Ortadoğu'da istikrara pozitif anlamda katkı yapmaya çalıştığını ifade etti.
SAM Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mesut Özcan, küresel ekonomik krizin bölgeye yansımasıyla birlikte Arap Ülkelerinde bazı sorunların ortaya çıktığını ifade ederek, “Arap ülkelerinin tamamında işsizlikle sorunları dolayısıyla, dünyanın farklı yerlerinden insanlar çalışmak için getiriliyor” dedi.
Doç. Dr. Özcan, söz konusu Arap Ülkelerinde sanayileşme durumunun iyi olmaması nedeniyle ekonomilerinin turizm üzerinden desklendiğini söyledi.
Panel Doç.Dr. Şaban Kardaş, Türkiye'nin Arap baharı sürecini nasıl okuduğuna ilişkin sunumu ve öğrencilerin sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi. |