Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Balık Kılçığından Ekonomiye Büyük Katkı

 

 

Adana (ÇÜHM) -

26.11.2014

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi balık kılçığını en iyi şekilde değerlendiriyor. Üniversitede balık kılçığından üretilen jelatin, hazır gıda üretiminde yaygın olarak kullanılan domuz ve sığır jelatinine alternatif oldu.

ÇÜ Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yasemen Yanar, yaptığı açıklamada, sığır, koyun, domuz deri ve kemiklerinden elde edilen jelatinin hazır gıda üretiminde kullanıldığını belirtti.

Dünyada yılda 326 bin ton jelatin tüketildiğini, üretilen jelatinin yüzde 70'inin gıda endüstrisinde kullanıldığını anlatan Prof. Dr. Yanar, şunları söyledi:

''Birçok hazır gıdada kullanılan jelatin, draje şekerleme, tablet şekerleme, puding, meyve jölesi, krem şanti ve meyveli sakızların çoğunda kullanılır. Dondurma, yoğurt, tatlı, pasta, eritilmiş peynir, hazır reçel, fındık ezmesi, fıstık ezmesi, marmelat, pekmez, tahin, helva, meyve suyu, salam, sucuk, sosis, jambon ve margarin gibi gıda maddelerinin de bir kısmında kullanılmaktadır. Jelatin talebi her yıl yüzde 10 artmaktadır ve bu da fiyatlarının yükselmesine neden olmaktadır. Türkiye'de domuz jelatininin kullanılmaması ve sığır jelatininin artan talebi karşılayamaması nedeniyle alternatif kaynaklardan jelatin elde etme çalışmaları yapılmakta.''

 

"Ekonomiye 15 Milyon Dolarlık Katkı"

Balığın da bu alternatif kaynaklar arasında yer aldığını aktaran Prof. Dr. Yasemen Yanar, "Üniversitemizde uskumru ve levrek kemiklerinden elde edilen jelatin, birçok hazır gıdada kullanılan domuz ve sığır jelatininin alternatifi oldu.'' dedi. Prof. Dr. Yanar, Türkiye'nin yıllık 5 bin ton olan jelatin ihtiyacının 3 bin tonluk bölümünün ithal edildiğini, bu ithalatın ülke bütçesine 15 milyon dolara mal olduğunu aktardı.

 

 

“Bu Atıkları Çöpe Atılacağına Değerlendirilmeli.”

Üretiminin artmasıyla birlikte balık jelatininin, piyasanın ihtiyacını karşılayabileceğini ifade eden Prof. Dr. Yanar, şöyle konuştu:

''Türkiye'de domuz jelatinin tercih edilmemesi, sığır jelatininin de artan talebi karşılayamaması nedeniyle alternatif kaynaklardan jelatin elde etme çalışmaları yapılıyor. Balık kılçığından elde edilen jelatinin gıda üretiminde kullanılması ekonomiye ciddi katkı sağlayacak. Ülkemizde bulunan balık işleme ve paketleme tesislerinin katı atıkların yüzde 30'unu deri ve kemikler oluşturmakta. Bu atıkların çöpe atılacağına değerlendirilerek jelatin üretiminde kullanılmasıyla mevcut atıkların çevreye verdiği zararlarda önlenmiş olacak."

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi