Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'nde İddialı Değişimler!

 

 

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Yeşim TAŞOVA ile
Hastane hakkında bir röportaj gerçekleştirdik.

iletisim1

Adana (ÇÜHM) -

Ağustos ayında Başhekimlik görevine geldiğiniz Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde öncelikle hedefleriniz, projeleriniz ve düşüncelerinizden kısaca bahseder misiniz?

Hastane yönetimi olarak, 6 ay önce ilk geldiğimizde bir durum tespiti yapmamız gerektiğini düşündük. Sağlık sektörü hem dünyada hem de ülkemizde son 10-15 yıldır gerek hasta hizmetleri, gerekse teknoloji açısıdan ciddi değişimler ve gelişmeler yaşadı. Biz de bu açıdan hastanemizin durumu nedir sorusunu sorduk ve bir genel durum tespiti yaptık.

Eksikleri belirledikten sonra kısa, orta ve uzun vadede, eksiklikleri gidermek ve gelişmeyi sağlayabilmek için hedef ve projeler belirleme yoluna girdik. Kısa vadede öngördüğümüz eylemler başladı. Modern hasta hizmetleri kapsamında mutlaka olması gereken, ama hastanemizde eksik bulunan hizmetleri verecek birimleri oluşturmaya başladık. Bunlar: Basın ve İrtibat Bürosu, Hasta Hizmetleri Birimi, Hasta Hakları Birimi şeklinde sıralanabilir.


Özel muayene sisteminde, randevu sistemini getirmek için gerekli temel alt yapıları oluşturmaya başladık.  Basın ve Halkla İlişkileri çok önmesiyoruz. Kendimize ait bir logomuzun bile olmadığını fark ettik. İmaj olarak Balcalı Hastanesi 1200 yatağıyla  Ortadoğu'nun en büyük hastanelerinden biridir. Hastanemiz gerek Akdeniz, gerek Doğu Anadolu, gerek Güneydoğu Anadolu'ya hizmet eden,  önemli metropol kenti Adana'nın en büyük hastanesidir.Bu açıdan halka daha iyi hizmetlerimizi anlatabilmek ve halkında hasta hizmetleri kalitesini arttırabilmek için kısa süre içerisinde yeni web sayfamız hizmete girecektir.

iletisim1

iletisim1

 

Fiziki alt yapımızda büyük problemler olduğunu görüyoruz. Binamızın iç, dış cephelerinde ve hasta odalarında geliştirme, yenileme gerektiren varsa tadilat işlemlerine başladık. Buradan verebileceğimiz en önemli müjde; büyük bir ameliyethane yaptırıyoruz. Söz konusu ameliyathane projelendirme aşamasında. Ortadoğu'nun en büyük en modern ameliyathanesine sahip olmak, orta vadede planlarımız  içerisinde yer almaktadır. Mevcut ameliyathanemizin üzerinde, bütün yoğun bakım ünitelerini birarada toplayarak, Türkiye'nin en yüksek yoğun bakım yatak kapasitesine sahip hastane olma yolunda ilerliyoruz. Orta vadede projelerimiz arasına bunları aldık.

“Çocuk Hastanesi ve Onkoloji Hastanesi” kuruyoruz


Uzun vadede en önemli hedefimiz Çocuk Hastanesi ve Onkoloji Hastanesi departmanlarını oluşturmak. Bölgenin en büyük kemoterapi ünitesini kurmak için düğmeye bastık. Bu konuda yasal süreç başladı. Altı ay gibi bir süre sonunda modern bir kemoterapi ünitemiz olacaktır. Hastanemizde sağlıksız koşullarda, eskimiş ünitelerde yer alan polikinlikleri yeni binaya taşıyarak, daha kaliteli hasta hizmetleri vermeyi düşünüyoruz.


Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi olarak Balcalı Hastanesini marka yapmak için ne tür çalışmalar yapmayı düşünüyorsunuz?

Balcalı Hastanesi bir marka ama farkında değil. Balcalı Hastanesinin bir ismi var ve bölge tarafından takdir ediliyor. Bununla birlikte bazı yönlerden de eleştiriliyor. Hastanemizin en önemli sorunu şehre uzak olması. Balcalı Hastanesi Adana merkezine en uzak hastane konumunda bulunuyor. Bu durum hastalar, hasta yakınları ve refakatçıları için bekleme sorununu beraberinde getiriyor. Hasta yakınları, bölgemizin ve ülkemizin sosyal ekonomik yapısını nedeniyle, konaklamanın pahalı olması ve hastalarıyla daha sıcak temas kurabilmek bakımından  hastalardan ayrılmak istemiyorlar. Bahçeyi kullanıyorlar.
Bahçede yatmaları, şehirden geldikleri için geliş-gidiş transfer sorunu yaratıyor. Bu durum da marka değerimizi düşürüyor. Bununla birlikte bölgede bütün komplike hastalıkların ve en zor hastaların son durağı Balcalı Hastanesidir. Balcalı Hastanesinin tedavinin yapılacağı son nokta, son adres olması açısından bir marka değerimiz var.


“Marka değerimizi daha da geliştirmek istiyoruz”

Biz marka değerimizi geliştirmek istiyoruz. Marka değerini geliştirmek için 4-5 bacakta birlikte ilerlenmesi gerekiyor. Söz konusu bacaklardan biri; fiziki koşulların iyileştirilmesi, hasta hizmetleri ve hasta hakları kalitesi standartlarını yükseltmektir. Bununla birlikte, bilim ve teknolojiyi sonuna kadar kullanmak, yaptıklarımızı  halka anlatmak, yeni teknoloji ve donanıma olanak sağlamak da gereklidir. Uzun vadede bir şey muhtemelen bir kaç yıl içerisinde bunun yapılabildiğini kanıtlayacağız. Bu konuda yeterli donanımız var. Biz hekim kadromuza çok güveniyoruz. Biz de Türkiye'de sayılı olan ve seçkin bir hekim kadrosu var. Diğer eksiklerimizi tamamladıktan sonra marka değerimiz hızla artacak.
Orta vadede planlarımız arasında, şu anda hasta yakınlarının kullandığı şefkat evini genişletip, otel tarzında  mümkün olduğunca ücretsiz ya da çok küçük bir ücretle yararlanılacak, kar amacı gütmeyen bir tesis yapımı var. Bu konuda Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Kibar’ın da ciddi çalışmaları ve projeleri olduğunu biliyoruz. Böylelikle hasta yakınlarının yazın ve kışın yararlanabilecekleri ve  hastane bahçesine çok uzak olmayan bir tesis edinmeyi amaçlıyoruz.


Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesinde çalışan personellere yönelik kariyer ve kişisel gelişimlerine yönelik herhangi bir  çalışmanız var mı?

Daha önce belirttiğim gibi, hastane yönetimi olarak altı aydır görevdeyiz. Hastanemizin  bir Personel Müdürlüğü yoktu. Bu nedenle, İnsan Kaynakları Koordinatörlüğünü kurduk. Büyük bir personel birimi oluşturduk. Hizmet içi programların olmadığını gördük. Herkesi kendi alanıyla ilgili hizmet içi  eğitim programlarına yönelttik.


“Kapı önündeki bir görevlinin hastaya kötü davranması bu değeri düşürür”

Bizler sağlık hizmeti veriyoruz. Sağlık hizmetinde personeller bizim için marka değerinin yaratılmasında en önde yer alan insanlardır. Siz ne kadar marka değerini yükseltseniz de, en yüksek teknolojiyi getirseniz de kapının önündeki bir görevlinin hastaya kötü davranması sizin marka değerinizi düşürür. Bu nedenle personel seçiminde görevli bir kurul oluşturdu. Bu uygulama hastanemizde ilk defa gerçekleştirilmiş oldu. Bugüne kadar herhangi bir kurul yoktu. Beş kişiden oluşan temsilci kurulumuz, ihtiyaca göre eleman alımı için mülakat ve cv'lerin gözden geçirilmesi konusunda görevli. Bununla birlikte, geçici işçi kadrosunda çalışan  hemşirelerimizi 4B kadrosuna almak istiyoruz. Şu ana kadar hastanemiz bünyesinde çalışan 110 civarında hemşireyi 4B kadrosuna geçirdik. Çalışan tüm hemşirelerimizi, onlara daha nitelikli bir hayat sağlayabilmek için kadroya geçirmek istiyoruz. Bunların zamanla gerçekleşeceğini umuyoruz.

Son yıllarda Adana'da Sağlık Turizmi hızla ilerlemekte, Balcalı Hastanesinin Sağlık Turizmindeki yerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sağlık Turizmi güncel ve revaçta olan bir konu. Sağlık Turizminin ülkemizdeki gelişimi 2000 yıllarının ortalarından itibaren başladı. Türkiye sağlık turizminde özel bir konumda. Ülkemizin Ortadoğu, Avrupa Ortadoğu Ülkeleri, Kafkas bölgesi, Azerbaycan ve Türki Cumhuriyetlerle bu yönde iyi ilişkileri var. Adana bu bölgelerin tam merkezinde çok ciddi turist potansiyeli olan bir şehir. Türkiye'nin yıllık turist sayısı 35 milyon kişi ve bizim çapımızdaki bir ülkede yıllık turist sayısının % 10'u kadar sağlık turisti geleceği öngörülüyor. Bu yılda yaklaşık 3,5 milyon sağlık turisti demektir. Ülkemizde sağlık turizminin hacmi yüz bin kişi civarındadır. Hükümet yaklaşık 6  ay önce söz konusu veriler üzerinden ciddi bir teşvik programı açıkladı. Bu teşvik programı kapsamında, Ekonomi Bakanlığı vergi muafiyetinden tutunda gelen hastaların buradaki imkanlarına ve donanımına kadar insanları özendiren, destekler veren bir genelge yayınladı. Söz konusu genelge hem özel sektörü, hem de kamu kuruluşlarını  Sağlık Turizmine doğru bir atılım yapmaya teşvik ediyor.


“Sağlık turizminde, altyapı, dil ve kültür anlamında önemli avantajlarımız var.”

Biz de bu çerçevede gerekli alt yapıyı hazırlamak üzereyiz. Ekonomi Bakanlığı Teşvik Programından yararlanmak üzere evraklarımızı tamamladık. Bu doğrultuda kısa sürede onaylanacağını umarak, başvuruda bulunuyoruz. İşlemlerin tamamlanmasının ardından acentalar üzerinden sağlık turisti kabul edeceğiz. Dil ve kültür anlamında bölgemizin büyük bir avantajı var. Özellikle Ortadoğu Ülkelerine en yakın ve büyük hastane merkezi olduğumuz için Sağlık Turizmi konusunda iddialıyız. Oldukça yüksek sayıda hasta bakacağımızı düşünüyoruz. Özellikle Suriye' de devam eden savaştaki hastalara hizmeti açısından Balcalı Hastanesi bölgedeki en büyük yükü çeken hastane olmuştur.

Balcalı Hastanesinde hangi organ nakilleri yapılmaktadır,ilerleyen dönemlerde yeni organ nakilleri yapılacak mı?

Organ nakliyle ilgili bizim hastanemizin en önemli sorunlarından biri kendini tanıtamamaktır. Türkiye'deki ilk böbrek nakil ameliyatlarını başlatan ve en deneyimli Böbrek nakil ameliyatlarını çok uzun yıllardır (30 yıllara varan süredir) yapan hastanelerden birisi Balcalı Hastanesidir. Adana 1998 yılında Karaciğer naklini de Türkiye'de başalatan üçüncü şehir olmuştur. Balcalı Hastanesi çok aktif bir şekilde 14-15 yıllık süreçte Karaciğer nakli yapılmaktadır. Bunun yanı sıra hastanemizde hem erişkin hem çocuk grubunda Kemik iliği nakli, tamamen dünya standartlarında yapılmaktadır. Türkiye'de yapılan son dönem popüler olan yüz nakli var, bir kaç tane yapıldı. Sonra duraksama dönemine girdi. Yüz nakli ve ince bağırsak nakli gibi diğer nakiller  Türkiye'de pek yapılmıyor. Kalp nakli çok nadir, bu konuda ülke olarak atılım yapmamız gerekiyor. Örneğin ince bağırsak naklinde ciddi yatırım ve donanım gerekiyor. Bunu da devletin sağlaması gerekiyor. Bunlar çok özel hasta gruplarıdır.Ülkemizdeki gelişmelere paralel olarak, bizim hekim kadromuz tüm bu diğer nakilleri de yapabilecek kapasiteye ulaşmıştır. Şu anda temel olarak kemik iliği nakli,böbrek ve karaciğer nakilleri hastanemizde başarılı bir şekilde yapılmaktadır.


Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesinin fiziki alt yapısından bahseder misiniz?

Balcalı Hastanesi 1200 servis yatağı, 200 yoğun bakım yatağı, 24 amaeliyat odası ile bölgenin en büyük hastanesidir. Hastanemizde her gün 24 odada aynı anda ameliyat yapılmaktadır. Hastanemiz bünyesinde öğretim üyeleri, akademik personel, idari personel ve geçici işçi olmak üzere 3300 kişi çalışmaktadır.


“Bir ilçenin nüfusu kadar personelle birlikte çalışıyoruz

Bir ilçenin nüfusu kadar personelle birlikte çalıştığımız söyleyebiliriz. Mevcut 1200 hasta yatağının tamamı dolu oluyor. Her hastanın yaklaşık 2 yakınını düşünürsek, bu anlamda 3600 kişiye ev sahipliği yapıyoruz. Günlük polikliniklerde bakılan hasta sayımız 2200 kişidir. Bunları da eklediğimizde hastanenin ortalama günlük  barındırdığı insan sayısı 10.000 rakamını bulmaktadır. Tüm bu rakamlar Balcalı Hastanesinin bir ilçe nüfusuna sahip olduğu anlamına geliyor. Biz yönetim olarak tüm personel, hasta ve hasta yakınları olmak üzere herkese hizmet etmeyi hedefliyoruz.


Son olarak iletmek istediğiniz bir mesaj yada eklemek istediğiniz bir şey var mı?


Balcalı Hastanesi olarak sağlık alanındaki ilerlemelerin önünde olmayı, halka daha kaliteli hasta hizmeti sunmaya adayız, talibiz ve iddialıyız.


Prof. Dr. Yeşim TAŞOVA kimdir?

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Yeşim TAŞOVA, 1964 yılında Bartın'da doğdu. Prof. Dr. TAŞOVA, 1987  yılında  Dokuz Eylül Üniversitesini Tıp Fakültesi’nden mezun oldu ve 1992 yılında Hacettepe Üniversitesinde  uzmanlığını tamamladı. Prof. Dr. TAŞOVA, çalışmalarını Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'nde Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı ve Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalında  yürütmektedir.

 

Ropörtaj: Elif Pınar Aybay (ÇÜHM)

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi