Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Herşey Biraz Daha Güzel Görünebilmek İçin

 

 

Adana (ÇÜHM) -

23.07.2014

Tarihte kadınların göz bebeklerini büyüterek daha güzel görünmek uğruna, zehirli olmasına rağmen "Güzelavrat otu" diye bilinen Atropa belladonna adlı bitkinin meyvesinden elde edilen sıvıyı kullandıkları belirtildi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Çakan, yaptığı açıklamada, eskiden günümüzdeki kadar çok çeşitli kozmetik ürünü olmadığını, bu nedenle kadınların güzelleşmek için yaşadıkları doğal çevreden faydalandığını söyledi.

Geçmişte kadınların güzelleşmek veya güzel kokmak için çeşitli bitkileri kullandığının bilindiğini bildiren Prof. Dr. Çakan, bunlar arasındaki en dikkat çeken bitkinin, patlıcangiller familyasından, çok yıllık otsu bir bitki olan "Atropa belladonna" olduğunu kaydetti.

Bitkinin adını İtalyanea'daki güzel kadın anlamına gelen "bella-donna" kelimesinden aldığını aktaran Çakan, bitkinin içeriğinde bulunan "atropin" adı verilen maddenin halüsinejonik (halüsinasyon) özellikte ve oldukça zehirli olduğunu ifade etti.

“Güzelleşmek Uğruna, Zehri Gözlerine Damlatıyorlardı.”

Prof. Dr. Halil Çakan, "güzelavrat otu" diye de bilinen bitki hakkında şu bilgileri verdi:

"Bu bitki çok zehirli olmasına, kadınların da bunu bilmesine rağmen, özellikle gözlerin güzel görünmesi için kullanılmış. Bu bitkinin taze meyvesinden alınan bir damla sıvı göze damlatıldığında göz bebeklerinde büyüme meydana getiriyor. Göz bebekleri büyüdükçe kadınlar daha güzel göründüklerini düşünüyor. Bu bitkiden elde edilen sıvı tarihte göz damlası olarak kullanılmış. Günümüzde kozmetik sanayi ve kimyasal maddelerin gelişmesiyle bu eski adetlerin çoğu ortadan kalkmış.”

“Bitkinin Bir Örneği ÇÜ Herbaryumu’nda.”

Prof. Dr. Halil Çakani Atropa belladonna bitkisinin üzerinde meyvelerinin bulunduğu kurutulmuş herbaryum örneğinin ÇÜ bünyesinde faaliyet gösteren "Doğu Akdeniz Bölgesi Herbaryumu"nda sergilendiğini sözlerine ekledi.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi