Prof. Dr. Çağatay;“Ülkemizde Betonda Gereğinden Fazla Su Kullanılıyor.”
Prof. Dr. Çağatay istenilen beton kalitesine ülke çapında tam olarak ulaşılamadığını savunarak açıklamasına şöyle devam etti;
“Bunun en önemli sebeplerinden biri yeterli denetimlerin yapılamaması ve betonda kalite düşüklüğüdür. Hazır beton tesislerinin artması, betonun hazır beton uygulamaları ile dökülmesine rağmen yine de beton kalitesi yeterli değildir. Çünkü betonda gereğinden fazla su kullanılmakta, beton için gerekli denetim yapılamamakta ve yeterli beton kürü uygulanmamaktadır. Beton ya vibratörsüz dökülmekte, ya da vibratör uygulaması tekniğine uygun olarak yapılmamaktadır. En önemli nedenlerden biri de beton dayanımının sadece statik bir değer olarak düşünülmesi ve 28 günlük dayanım değerinin hesaplarda kullanılmasıdır. Oysa ki yapının servis ömrü en az 50 senedir ve bu sürede yapının kullanım amacına uygun olarak tasarlanan bütün etkilere belirli bir güvenlikle dayanım göstermesi gerekmektedir. Betonun bu dayanımı gösterebilmesi için yeterli sağlamlıkta olması, betonun kimyasal etkilere karşı dayanımının yüksek ve sürdürülebilir olması gerekmektedir.”
“Ülkemizdeki Minimum Beton Sınıfı En Az C30 Olmalı.”
Ülkemizdeki minimum beton sınıfının en az C30 olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Çağatay, “Ülkemizdeki mevcut beton kalitesi, denetimi de göz önüne alındığında C30 sınıfı beton C20 sınıfı betona göre sayısız üstünlük sağlayabilecektir. Bu nedenle, halen revize edilmesi süren deprem yönetmeliğimizde minimum beton sınıfı en az C30 olmalıdır. Böylece, sürdürülebilir beton konusunda yeni bir aşamaya gelinmiş olacak ve bunun olumlu etkileri özellikle depreme dayanıklı yapı üretiminde de kendini gösterecektir.” şeklinde konuştu.
|