Adana (ÇÜHM) -
24.03.2016
“2016 Türk Antarktik Bilim Seferi”ne Çukurova Üniversiteli Bilim İnsani Dr. Mavruk da Katılacak.
Türkiye’nin önde gelen bilim insanları, bilimsel araştırmalar yapmak amacıyla dünyanın en soğuk ve ulaşılması zor kıtası Antarktika’ya gidiyor. ‘2016 Türk Antarktik Bilim Seferi’ne katılacaklar arasında Çukurova Üniversiteli Bilim İnsanı Dr. Sinan Mavruk da bulunuyor. Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler-Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı öğretim elemanlarından Dr. Mavruk, 7 üniversite ve TÜBİTAK’ta görevli 13 uzman ile 15 gün boyunca beyaz kıtada kalarak bilimsel araştırmalar yapacak.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın desteğiyle 2012’de başlatılan Antarktika’da üs kurma çalışmalarında “2016 Türk Antarktik Bilim Seferi” rotası belirlendi. Farklı bilim dallarından bilim insanlarının katılacağı sefer nisan ayında gerçekleşecek.
Türkiye ve Ukrayna’nın ortaklaşa yürüttüğü sefere Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), TÜBİTAK, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi’nden bilim insanları katılacak.
Seferlerin Amacı Antarktika'da Araştırma Üssü Kurmak.
Sefer konumunun Antarktika, Gallindez Adası olarak belirlendiği bilimsel araştırma seferiyle Antarktika'da kurulması planlanan ulusal araştırma üssü için önemli veriler toplanacağı belirtiliyor. Böylelikle TÜDAV tarafından bir takım ön girişimler yapılarak ülkemizin Antarktika kıtasındaki ilk deniz araştırma seferi 2016 yılının Nisan ayında Ukrayna ile ortak bir program kapsamında hayata geçirilecek. ‘2016 Türk Antarktik Bilim Seferi’yle Antarktika’ya gidecek olan 13 kişilik öncü ekip, buradaki araştırma olanaklarını tanımlayacak ve biyoçeşitlilik, deniz kirliliği, deniz buzu gözlemleri, jeoloji ve tıp alanlarında gözlemler ve ölçümler gerçekleştirecek. |