Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Prof. Dr. Esen “Bir Fotoğrafın Öyküsü”nü Yorumladı

 

 

Adana (ÇÜHM) -

30.01.2018

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü tarafından “Bir Fotoğrafın Öyküsü” konulu konferans düzenlendi. Konferansta Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Esen Einstein ve Bohr arasında yaşanan tartışmanın damga vurduğu 1927 Solvey Fizik Konferansı’nda Brüksel’de çekilen fotoğrafı yorumladı.

ÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı Halil Avcı Seminer Salonunda düzenlenen seminere akademisyen katıldı.
1927 de Brüksel’de yapılan konferans hakkında bilgi veren Prof. Dr. Esen, Solvay Şirketince konferansa yalnız çağrılı konuşmacı olan 29 fizikçinin ve bunlardan daha sonra yarıdan fazlasının yani 17 kiş) Nobel ödülü aldığını söyledi.

 

“Bilimsel İlerlemeler İçin Toplumsal Talep Arttı.”

‘Böyle bir bilimsel atılımın hangi koşullarda gerçekleştiği’ sorusuna Prof. Dr. Esen, 1900 yıllarına kadar klasik fizikle açıklanamayan birçok gözlem ve deneylerin biriktiğini, Almanya, Benelux ülkeleri ve orta Avrupa’da atom yapısı üzerine belli ekollerin oluştuğunu, deneyci ve teorisyenlerin beraber çalışma alışkanlıkları edindiklerini, bilimsel ilerlemeler için toplumsal talebin arttığını ifade etti.

Prof. Dr. Esen Değiştirilmiş Young Deneyini Anlattı.

Prof. Dr. Esen, bilimde egemen olan ve 20 yy a kadar tüm bilim felsefesinin belkemiğini oluşturan Determinizm ilkesinin mikro dünyadaki olaylarda sorgulanmaya başlandığını ve bu olayları açıklamaya yetmediğini anlattı.
Prof. Dr. Esen, Bohr ve benzer görüşü savunanların atomik dünyada hesaplamaların probabilistik ilkelerle yapılması gerektiğini, Einstein’in buna karşın determinizmi savunduğunu ve meşhur “Tanrı zar atmaz” deyimi ile sloganlaştırdığını söyledi.

Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Esen yapılan deneylerin Bohr’u ve onun gibi düşünenleri haklı çıkardığını ve doğayı anlamamızda bir temel düşünce değişikliği olan “hareket eden her kütleye bir dalga paketi eşlik eder” ilkesinin de Broglie tarafından önerildiğini ve elektron mikroskobunun bu ilke ile gerçekleştirildiği bilgisi aktardı. Ayrıca belirsizlik ilkesinin anlaşılması için “değiştirilmiş Young deneyi” dinleyicilere açıkladı.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi