Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Bitki Besleme ve Gübre Konuları, 7. Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi’nde Tartışıldı.

 

 

Adana (ÇÜHM) -

18.10.2016

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi, Türkiye Toprak Bilimi Derneği’nin katkıları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün destekleriyle  “7. Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi” Mithat Özsan Amfisinde gerçekleştirildi.

“7. Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi” farklı kurum ve kuruluşlar arası koordinasyonun gelişmesine ve ülkenin tarımsal üretimine önemli katkılar sağlaması amacıyla Çukurova Üniversitesi ev sahipliğinde, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İ. Halil Elekcioğlu, TAGEM Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Daire Başkanı Dr. Bülent Sönmez, akademisyen ve öğrencilerin katılımıyla yapıldı.   

Ülke Tarımı ve Gübre Konuları Masaya Yatırıldı.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan kongre açılış konuşmalarıyla devam etti.

 

 

Kongrenin açılışında Kongre Düzenleme Kurulu Adına konuşan Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayriye İbrikçi, bitki besleme ve gübrelemenin tarımsal üretim ve ülke ekonomisi için önemine vurgu yaparak;“Umarız buradan çıkacak sonuçlar, sürdürülebilir bitkisel üretim için hem bilim camiasında hem de ülkemiz tarımında önemli kazanımlar elde edilmesine yardımcı olur.” dedi.

 

TAGEM Yetkilileri Gübre Konusundaki Düzenlemeleri Anlattı.

TAGEM Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Daire Başkanı Dr. Bülent Sönmez ise, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın özellikle toprak analizlerine dayalı gübreleme önerileri hakkında yapılan düzenlemeler ve TAGEM tarafından desteklenen bilimsel araştırma projelerinin yapısında olan değişiklikler hakkında bilgi verdi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elekcioğlu: ”Tarım Alanlarını Korumalıyız.”

ÇÜ, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İ. Halil Elekcioğlu da, canlıların yaşamının temel kaynağı olan gıdanın insanlığın var oluşundan itibaren süre gelen yaşam mücadelesinin ana unsurunu oluşturduğunu söyledi. Başlangıçta sadece günlük yaşantıda gerekli olan gıda gereksinimini sağlamak amacıyla çaba sarf eden insanoğlu için günümüzde gıda üretiminin stratejik olarak önemli bir sektör haline geldiğini belirten Prof. Dr. Elekcioğlu, artan dünya nüfusunun beslenebilmesi için her şeyden önce mevcut tarım alanlarının korunması yani amaç dışı kullanımının önlenmesi gerektiğini savundu. Prof. Dr. Elekcioğlu konuşmasına şöyle devam etti;

“Özellikle ülkemiz şartlarında olduğu gibi kurak iklimin yaygın tarımsal işletmelerin küçük ve topraklarının organik madde kapsamlarının düşük olduğu ülkelerde kimyasal gübreler büyük önem arz etmektedir. Bunun öneminin yanında gübre uygulamalarının bilinçsiz ve plansız olarak yapılması halinde, ekonomik kayıpların yanı sıra ürün kalitesinde düşme ve çok yönlü çevresel sorunlar ortaya çıkabilmektedir.”

Açılış konuşmalarının ardından Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencileri müzik dinletisi gerçekleştirdi. Dinletinin ardından Rektörlük adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Elekcioğlu, kongre düzenleme kurulu adına Prof. Dr. Hayriye İbrikçi’ye plaket takdim etti.  Prof. Dr. İsmail Çakmak’ın “Gizli Açlığın ve Gıda Güvencesinin Sağlanmasında Bitki Beslemenin Rolü” konulu sunumuyla başlayan kongre, diğer akademik sunumların tamamlanmasının ardından çekilen anı fotoğrafıyla son buldu.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi