Prof. Dr. Çakan:” Halkımız Merak Ettiği Bitkileri ve Özelliklerini De Burada Görebilir.”
Kentin biyolojik zenginliğinin korunması ve envanterinin çıkarılması gerektiğini aktaran ÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Çakan, şunları kaydetti:
"Herbaryumlar, bölgedeki bitki türlerinin canlılık özelliğine en yakın şekilde bilimsel yöntemle kurutulup indekslenmesi ve saklanması amacıyla oluşturulur. Araştırma yapan bilim adamları, araziye gitmeden Adana ve bölgenin tüm bitkilerini müzede görebilir. Böyle bir avantajı var. Onun dışında halkımız merak ettiği bitkileri ve özelliklerini de burada görebilir. Onun dışında eğitim amacıyla ilkokul, ortaokul ve liselerde bu konulara meraklı öğrencilerin eğitilmesi amacıyla müzemiz hizmet veriyor. Yeniden düzenlenen, uluslararası standartlarla donatılmış yeni yerimiz ile ulusal ve uluslararası çalışmalara imkan sağlıyoruz."
Bitkilerin özelliklerine Göre Veri Tabanı Oluşturuldu
Prof. Dr. Çakan, müzesi bünyesinde bitki veri tabanı da oluşturulduğunu belirterek, "Adana'da yetişen ve literatüre geçmiş tüm bitki türleri veri tabanına saklandı. Bitkinin ne amaçla kullanıldığı, zehirli mi, değil mi, temel özellikleri, fotoğrafları veri tabanında mevcut. Bu bilgiler, bilimsel araştırmalarda, ÇED raporu hazırlamada, çevre düzenleme ve koruma çalışmalarında temel ve güncel kaynak olarak kullanılabilir." dedi.
Bitki Örnekleri Tazeyken Toplanıyor ve Özel Kurutma İşleminden Sonra Müzeye Konuluyor
Müzedeki bitki örneklerini, tazeyken topladıklarını da anlatan Prof. Dr. Halil Çakan, "Kendiliğinden kurumaya bırakırsanız bitki buruşur ve doğal görünümünü kaybeder. Bitkiyi gazete kağıtları arasında tahta presle sıkıştırarak, suyunun çıkmasını sağlıyoruz. Uzun süre beklettikten sonra özel kartonlara yapıştırıyoruz ve altına, bitkinin nerede, nasıl, hangi bölgeden, hangi yükseklikten alındığını içeren bilgileri yazıyoruz. Daha sonra bunları bitki bankasına kaydedip, ziyaretçilerin incelemesine açıyoruz." şeklinde konuştu.
|