Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

“Saimbeyli Mavisi” Tehdit Altında

 

 

Adana (ÇÜHM) -

22.06.2015

Türkiye’de tespit edilen yaklaşık 400 kelebek türünden 160’ını barındıran Adana’nın Saimbeyli İlçesi’nin doğal yapısının ve yörede endemik kelebeği “Saimbeyli Mavisi”nin korunması amacıyla seminer düzenlendi. Seminerde, doğal yaşama yönelik tahribatın bölge ve ülkenin endemik değerlerini yok etme noktasına ittiği vurgulandı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü Adana Şube Müdürlüğü’nce, "Biyokaçakçılıkla Mücadele ve Saimbeyli Mavisi" konulu seminere Saimbeyli Kaymakamı Bedirhan İmamoğlu, Belediye Başkanı Mustafa Şahin Gökçe, Bölge Müdürü Etem Boz, Çukurova Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Zeynel Cebeci, Adana Toros Dernekleri Federasyonu Başkan Vekili Mahmut Nimet Dalkır ile kamu kurumlarının temsilcileri ve muhtarlar katıldı.

 

“Dış Ülkelere Kaçırılıyorlar.”

Toplantıda konuşan Saimbeyli Kaymakamı Bedirhan İmamoğlu, bu tür çalışmaların bölge ve ülkenin zenginliklerinin korunması ve tanıtımı için önemli olduğunu dile getirdi.

Biyokaçakçılıkla Mücadele Bölge Müdürü Etem Boz da konuşmasında, ülke ve bölgenin biyolojik zenginliklerinin çalınarak başka ülkelere götürüldüğünü ve yaşam alanlarının korunamaması nedeniyle soylarının tükenme tehdidi altında olduğunu söyledi.

 

“Sadece Saimbeyli’de Yaşıyor.”

Çukurova Üniversitesi Biyometri ve Genetik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Zeynel Cebeci ise sadece Saimbeyli’de yaşayan ve mavi rengi nedeniyle “Saimbeyli Mavisi” adını verdikleri kelebek ile diğer endemik bitki ve canlı türlerinin yaşam alanlarını tehdit eden unsurlara dikkat çekti.

Bu tehditlerin canlı türlerinin yok olmasına neden olduğunu kaydeden Prof. Dr. Cebeci, gereken tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Cebeci, bu tür çalışmalarda toplumsal duyarlılığın oluşması gerektiğini belirterek, bu konuda çaba gösteren Adana Toros Dernekleri Federasyonu’na ve kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür etti.

 
Konuşmaların ardından Adana Şube Müdürü İlhan Taş, "Biyokaçakçılıkla Mücadele Yasal Prosedürler" ile ilgili sunum yaptı.  

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi