Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Fakültenin Damında Biyokömür Üretiliyor

 

 

Adana (ÇÜHM) -

03.12.2014

Çukurova Üniversiteli bilim insanları yine bir ilke daha imza atarak canlı yaşamını tehdit eden toprak kaybı, verimsizleşme ve küresel ısınma sorununun çözümü olarak görülen biochar yani biyokömür üretmeyi başardı.

Dünya bilimini takip eden Çukurova Üniversiteli bilim insanları Türkiye’de ilk kez bilimsel olarak TUBİTAK ile yapılan ortak projeyle biyokömür üretimi ve ürünlerin tarımda uygulama teknikleri üzerine çalışma başlattı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş ve ekibi, fakülte binasının damında kurdukları laboratuvarda biyokömür üretiyor.

Anız Yakımına Karşı “Biyokömür”

Kendi dizayn ettiği ve Kütahya’da yaptırdığı özel bir fırın sistemi ile doğadaki atık bitki materyallerini toplayarak fakülte binasının damında biyokömür üreten Prof. Dr. Ortaş anız yakımına karşı da bu yöntemin kullanılarak başarı sağlanabileceğini söyledi.  Prof. Dr. Ortaş ayrıca kendisi tarafından tasarlanan üretim ünitesi ile bitki artıklarının oksijensiz olarak ısıtma yöntemi ile karbonlaştığını da bildirdi.

 

 

“İlk Bulgularda Başarı Elde Ettik”

Tarımda uygulamak için biyokömür ürettiklerini belirten Prof. Dr. Ortaş, fırın içerisinde sıkışan dumanı dışarı atan ancak içerisindeki atık bitki materyallerini yakmayan modern tekniklerle üretilen fırın içerisinde bu uygulamayı yaptıklarını söyledi. Prof. Dr. İbrahim Ortaş 300 ile 700 dereceye kadar değişik ısılara kadar denenen uygulamada en yüksek karbon içeriğinin yakalanmasını hedeflediklerini açıkladı. Karbonlaşmanın hangi ısıda daha fazla olduğunu ve toprağa hangi derecede elde edilen biyokömürün daha fazla yararlı olacağını araştırdıklarını belirten Prof. Dr. Ortaş bu tekniğin Türkiye’de ilk olduğuna vurgu yaptı. Prof. Dr. İbrahim Ortaş ilk bulguların başarılı olduğunu açıklayarak 500-550 derecelerde en yüksek karbon içeriğinin yakalandığı söyledi.

“Bu Uygulama İklim Krizine Karşı Alternatif”

Biyokömür uygulanmasının toprağı güçlendirmenin yanı sıra, mevcut bitki döküntüleri ve hayvan dışkılarının çürümesi sonucu oluşan karbon ve metan salınımlarını engellemenin bir yolunu bulduğunu belirten Prof. Dr. Ortaş şunları kaydetti;

“Anız yakımı sadece ülkemizde değil dünyanın pek çok yerinde çiftçilerin yaygın bir uygulaması ve ciddi bir kirlilik ile karbon salınımına yol açıyor. İşte gerek yakılacak bu anızın gerekse çürümekte olan bitki döküntüleri ile hayvan dışkılarının biyokömüre dönüştürülerek toprağa gömülmesi, salınacak bu karbonun toprağa gömülmesi ve uzun bir süre toprakta tutulmasını sağlıyor. Bu gömme işlemi aynı zamanda toprağı da iyileştirdiğinden, toprak sağlığı ve kalitesinin iyileşeceği, daha fazla bitki yetişmesi bu bitkilerin fotosentez sürecinde havadan daha fazla karbonu emmesi anlamına geliyor. Bu teknik tarımda uygulanarak yaşadığımız iklim krizine karşı ciddi bir alternatif olarak görülebilir.”

 
 

Bu Projeye Bağlı Olarak ÇÜ Laboratuvarlarında 3 Ayrı Proje Daha Yürütülüyor

TÜBİTAK projesi olan biyokömür projesine bağlı olarak laboratuvarlarında başka projeleri de yürüttüklerini bildiren Prof. Dr. İbrahim Ortaş şu bilgileri aktardı;

“Çoğunlukla iklim değişimlerine neden olan atmosferdeki karbondioksitin tarımsal kaynağı olan toprak ve bitki yönetimi konularını çalışıyoruz. İklim değişimleri ve atmosferdeki karbondioksitin bitkiler üzerinden toprağa bağlanması ve topraktan uzun süreli tutulması konusunda laboratuvarda 3 TÜBİTAK projesi yürütülmektedir. Biyokömür üretim sisteminin geliştirilmesi ve tarımda yaygın kullanımı ile çevre kirliliği ve iklim değişimleri konusunda başarı elde edilebileceğini ve de üretilen biyokömürün toprak kalitesini ve verimi artıracağını beklemekteyiz.”

 
 
 
 
     

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi