Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Çukurova Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi Açıldı…

 

 

Adana (ÇÜHM) -

09.05.2016

Emdemik Türler 'Çukurova Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi'’nde Koruma Altına Alındı.

Neredeyse Çukurova Üniversitesi’nin (ÇÜ) kuruluşundan itibaren kurulmaya çalışılan, yaklaşık 40 yıllık uzun soluklu büyük ve önemli bir proje olan Botanik Bahçesi projesi tamamlanarak bilim dünyasına ve halka açıldı. Tekfen Holding ve TEMA Vakfı Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit'in desteğiyle ÇÜ Balcalı Yerleşkesi'nde 200 dönümlük alanda kurulan bahçeye 'Çukurova Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi' adı verildi.

Türkiye'nin en zengin endemik bitki türlerine sahip 'Çukurova Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi için açılış töreni düzenlendi. Törene Adana Valisi Mustafa Büyük, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek, Tekfen Holding ve TEMA Vakfı Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit'in yerine kardeşi Turgut Gökyiğit, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı. Rahatsızlığı nedeniyle Ali Nihat Gökyiğit'in katılamadığı törene gelen kardeşi Turgut Gökyiğit, gösterilen ilgiye teşekkür etti.

 

“Türkçe Türkiye Florası Ansiklopedisinin İkinci Cildi Yıl Sonunda Yayınlanacak.”

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Müdürü Prof. Dr. Adil Güner de, Türkiye florasının (bir ülkenin bitki hayatı hakkında ansiklopedik bilgi vermek) 19. ve 20. Yüzyıl olmak üzere Latince ve İngiliz dillerinde iki kere yazıldığını hatırlattı. Prof. Dr. Güner, Cumhurbaşkanı himayesindeki resimli Türkçe Türkiye Florası Ansiklopedisinin birinci cildinin çıktığını ikinci cildinin ise bu yılın sonunda piyasada olacağı müjdesini verdi. Lokman Hekim’in memleketi olan Adana’ya Çukurova Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin çok yakışacağına dikkat çeken Prof. Dr. Güner, emeği geçen herkese teşekkür etti.

“Endemik Türler Yaşayacak.”

Botanik Bahçesi'nin bağlı olduğu ÇÜ Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Halil Çakan törende yaptığı açılış konuşmasında, Türkiye'de botanik bahçesi kurulması için en uygun yerin iklimi nedeniyle Çukurova Bölgesi olduğunu anlattı.

Bahçenin kuruluşuyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Çakan, Botanik Bahçesi'ni insanların gezeceğini, ilgili öğrencilerin eğitim göreceğini, çocukların üretim ve hasat yapacağını aktardı. Aynı zamanda koruma altına alınan bitki türlerinin gelecek nesillere aktarılacağını da kaydeden Prof. Dr. Çakan, "Botanik Bahçeleri bilimsel ve eğitsel amaçlı kurulur. Dünyanın çeşitli yerlerinden gelmiş olan yabancı egzotik türler ile endemik, yani o yöreye ve ülkeye özgü türler bir arada bulunur. Bu tür alanlar, halka bitkileri tanıma ve doğa bilincini aşılama imkânı sunmaktadır. Ayrıca, konunun uzmanları ve öğrencileri ise burada gözlem yapma, inceleme, deneysel çalışmalarda bulunma ve hatta yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan türleri koruma fırsatı sunar. Botanik bahçesi kurulması için Türkiye'deki en ideal coğrafik ve iklim yapısına sahip olan Adana’da kurulan Çukurova Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi de bu amaca hizmet edecek.” şeklinde konuştu.

“40 Yıllık Proje Tamamlandı…”

ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar ise, Çukurova Üniversitesi’nin kuruluşundan itibaren oluşturulmaya çalışılan yaklaşık 40 yıllık uzun soluklu büyük ve önemli bir proje olan Botanik Bahçesine bugüne kadar emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerine başladı. Botanik Bahçesi kurmanın kolay bir iş olmadığının altını çizen Prof. Dr. Kibar, projenin arkasında büyük bir ekip, büyük bir emek ve büyük bir maddi kaynak kullanımı olduğunu söyledi. 

Rektör Prof. Dr. Kibar, Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin kurulma aşamasını şöyle anlattı;
“Göreve başladığım Ağustos 2012’de Üniversitemizin ulusal ve uluslararası tanınırlık seviyesini artırmak ve her alanda yeni bir atılım sürecini başlatmak amacıyla girdiğimiz süreçte, Üniversitemiz kampüsü içerisinde, yaklaşık 40 yıl önce planlanmış olmasına rağmen çeşitli nedenlerle kuruluşu tam olarak gerçekleştirilememiş yaklaşık 200 dekarlık bir Botanik Bahçesinin durumu da gündeme gelmişti. Bahçenin mevcut durumunun ve geleceğinin konuşulduğu bu değerlendirme toplantılarında, botanik bahçelerinin doğanın korunması, bilim, eğitim ve halkın doğa bilincinin artırılmasında önemli katkıları olduğu konusunda ortak bir kanaate ulaşmıştık. Bu nedenle, dünyanın önde gelen üniversiteleri ve araştırma merkezlerinde özel bir önem verilen ve sahip olduğu kurumun bilimsel prestijini yükselten benzer bir Botanik Bahçesinin Üniversitemize kazandırılması için çalışmalara başlanmasını kararlaştırdık.”

“Öncelikle, Botanik Bahçemizin Tekrar Yapılandırılması Konusunda Hazırlanan İşbirliği Metni İmzaladık.”

“Bu süreçte öncelikle, Ülkemizde oluşturulmuş başarılı ve model botanik bahçelerinden biri olan İstanbul Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesini ziyaret ettik ve Ali Nihat Gökyiğit Beyle tanıştık. Bu ziyarette, bahçenin oluşturulmasında, arka plandaki bilimsel ve yönetimsel desteği sağlayan Prof. Dr. Adil GÜNER Hocamı da tanımak ayrı bir mutluluk oldu. Daha sonra davetimiz üzerine, Ali Nihat Gökyiğit Beyefendi ve beraberindeki misafirlerimizi üniversitemizde ağırladık. Bu davette, Üniversitemiz Botanik Bahçesinin geleceğini konuşarak gerekli yol haritasını planladık. ANG Vakfı ile Üniversitemiz arasında, Botanik Bahçemizin tekrar yapılandırılması konusunda hazırlanan işbirliği metni imzalanarak yürürlüğe girmiş oldu.”

“ÇÜ Fahri Doktora Unvanına Sahip Sayın Ali Nihat GÖKYİĞİT’e Üniversitemiz Adına Çok Teşekkür Ediyorum.”

“Ali Nihat Gökyiğit Beyefendinin uzun yıllardır üniversitemize olan ilgisi ve desteğinin yanında, son olarak üniversitemiz botanik bahçesine vermiş olduğu maddi ve manevi desteklerini onurlandırmak amacıyla, Üniversitemiz Yönetim Kuruluna teklif etmiş olduğumuz isim değişikliği önerisi oy birliği ile kabul edilerek botanik bahçesinin adı “Çukurova Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi” oldu. Ali Nihat Gökyiğit Beyefendi, tanımaktan büyük gurur duyduğum, her sohbetinden ve konuşmasından zevk aldığım sivil toplum önderi, müstesna bir insan. Kendisi ile tanışmamız, ülkemiz doğal varlıklarının korunması konusunda sahip olduğu engin deneyim ve bu konuda vermiş olduğu destekler vesilesiyle olmuştur. Yaklaşık 20 yıldır, üniversitemizi ve gelişimini yakından takip ederek destek veren, üniversitemiz Fahri Doktora unvanına sahip Sayın Ali Nihat GÖKYİĞİT’e ve emeği geçen herkese Üniversitemiz adına çok teşekkür ediyorum.”

 

“Emeği Geçenleri Kutluyorum.”

Vali Mustafa Büyük ise çok önemli bir projenin gerçekleştirildiğini belirterek bu projede emeği geçenlere teşekkür etti. Vali Büyük, “Üniversitemize teşekkürlerimi iletiyorum. Çukurova Üniversitesi bölgeye çok önemli hizmetler vermiş olan, birçok üniversite kurmuş olan bugün ki yönetimiyle de hepimizin gururlandığı iftihar ettiği bir konumda.” şeklinde konuştu.

Protokol Üyelerini Gülümseten Protesto

Konuşmaların ardından açılış kurdelesini kesen protokol üyeleri, Botanik Bahçesi'ni gezerek yetkililerden bitki türleri hakkında bilgi aldı. Botanik Bahçesi içerisinde protokolü birde sürpriz bekliyordu. Çukurova Üniversiteli öğrenciler ve Çukurova Üniversiteseli yabancı öğrenciler ellerinde doğayı korumaya yönelik yazılar bulunan pankartlarla protokol üyelerinin yolunu kesti. Çevreci öğrencilerin bu sevimli protestosu Vali Mustafa Büyük ve protokol üyelerini gülümsetti. Vali büyük karşılaştığı en güzel protesto olduğunu belirterek protestocu öğrencilerle fotoğraf çekildi. Botanik Bahçesi gezisinin ardından doğa sevgisine yönelik piyes sahnelendi. Açılış Balcalı’nın çiçekleri serginsinin gezilmesiyle son buldu.  

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi