Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Tarihi Büyük Saat’in 1925 Tarihli Faturasının Bir Örneği Rektör Mustafa Kibar’a Hediye Edildi.

 

 

Adana (ÇÜHM) -

06.08.2015

Akdeniz El Sanatları Derneği’nin organizasyonuyla, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar ve Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, Prof. Dr. Seyhan Tükel ve Prof. Dr. Şeref Erdoğan, restore edilerek yeniden hizmete giren Adana'nın simgesi Büyük Saat'e bir ziyarette bulundu.

Saatin mekanik restorasyonunu gerçekleştiren ve Türkiye'nin önemli saat ustalarından biri olan Murat Yurtbulmuş (Murat Usta), Rektör Prof. Dr. Kibar ve Yardımcılarına tarihi Saat ve restorasyonu hakkında bilgiler verdi.

Murat Usta 1879 yılında yapımına başlanan Büyük Saat’in, 1882 yılında tamamlanarak hizmete girdiğini belirterek konuşmasına şöyle devam etti;

“32 metre yüksekliği ile o zamanlar şehrin her yerinden görünürmüş, Fransız işgali sırasında tahrip olan makinesi 1925 yılında Almanya’dan satın alınan yeni bir makine ile değiştirilmiş. Uzun yılların etkisi ve bakımının düzgün yapılmaması sonucu duran saat, 2014 yılında restore edildi. Makine tamamen sökülüp temizlendi ve yağlandı. Kadranlar yenilendi. Bir yıldır da düzenli olarak bakım ve kurulum işlemleri yapılıyor.”

 

 

Rektör Prof. Dr. Kibar: “Tarihi Mirasımıza Sahip Çıkmak Vatandaşlık Görevimiz.”

Her yıl Ağustos ayında, Almanya’nın Furtwangen Kenti’nde düzenlenen Saat ve Antika Fuarına katılan Murat Usta, Büyük Saat’in makinesinin imal edildiği fabrikada atölye çalışmalarına katıldığını ve bu makinelerin bakım ve onarımı konusunda sertifika aldığını ifade etti.

Bu sertifika ile birlikte kendisine makinenin 1925 tarihli faturasının bir nüshasının da takdim edildiğini söyleyen Murat Usta, bu faturanın bir kopyasını Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar’a armağan etti.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Adana’nın simgesi durumundaki Büyük Saat ve diğer tarihi mirasların korunmasında herkesin üzerine düşen vatandaşlık görevini yapması gerektiğini söyledi.

Tarihi Büyük Saat’in Tarihçesi…

İnşasına Ziya Paşa ile başlanan ve 1882 yılında Abidin Paşa zamanında başarıyla tamamlanan Büyük Saat tarihte modernleşmenin simgesi olarak görülmüş. Dönemin Belediye Başkanı Hacı Yunus'un da inşaatı için önemli katkılarının olduğu Büyük Saat o zamandan beri, Adana'nın en önemli yerlerinden biri olarak anılmaktadır. Uzunluğu 32 metre olan kule, kare prizma şeklindedir ve kulenin duvarları tuğla ile inşa edilmiştir. Temel derinliği 35 metre olduğu söylenir. Kulenin inşası sırasında Osmanlıda Saat kuleleri bulunurken bu saat kuleleri arasında en uzunu Büyük Saat’tir. İkincisi ise Dolmabahçe Saat Kulesi'dir.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi