Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

5 Haziran Dünya Çevre Günü ÇÜ’de Kutlandı

 

 

Adana (ÇÜHM) -

05.06.2015

“7 Milyar Düş, Bir Gezegen, Dikkatli Kullanın…”

5 Haziran Dünya Çevre Günü Çukurova Üniversitesi ev sahipliğinde kutlandı. Tema Vakfı Kurucusu Ali Nihat Gökyiğit’in katılımı ile gerçekleştirilen Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında seminer ve fotoğraf sergisi düzenlendi.

ÇÜ Akif Kansu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen kutlama törenine Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, Prof. Dr. Şeref Erdoğan, akademisyenler, Tema Kurucusu Ali Nihat Gökyiğit ve çok sayıda davetli katıldı.

“Eğer Doğayla Olan Savaşı Kazanırsak Kaybedeceğiz…”

Açılış konuşmasını yapan Çukurova Üniversitesi Botanik Bahçesi Müdürü Prof. Dr. Halil Çakan, 110 ülkede aynı anda kutlanan Çevre Günü etkinliğinin Çukurova Üniversitesi’nde ilk kez yapılıyor olmasının kendileri için büyük bir mutluluk olduğunu dile getirdi.

İnsanoğlunun doğayla savaş halinde olduğunu belirten Prof. Dr. Çakan “Eğer doğayla olan savaşı kazanırsak kaybedeceğiz.” dedi.

 

Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar ise çevre duyarlılığına dikkat çektiği konuşmasında, yapılan araştırmalarda dünyamızın sahip olduğu doğal kaynakların kullanım oranının sürdürülebilir olmadığının tespit edildiğini belirterek, araştırmaların dünyanın kendini yenileme kapasitesini sonsuza kadar kaybetme noktasına geldiğini gösterdiğini söyledi.

Rektör Prof. Dr. Kibar konuşmasına şöyle devam etti;

 

“7 Milyar Düş, Bir Gezegen, Dikkatli Kullanın…”

 “Bu yılki kutlamalarda ana tema olarak “Sürdürülebilir Kullanım ve Sürdürülebilir Yaşamın Önemi”nin işlenmesi önerilmiş, slogan olarak da “7 Milyar Düş, Bir Gezegen, Dikkatli Kullanın”olarak belirlenmiştir. Bu sloganın anlamı, kaynakların kullanımının ve çevresel etkilerinin oranını stabilize etme yönünde girişimde bulunurken, kapsayıcı ve sürdürülebilir ekonomik gelişmeyi cesaretlendirme olarak algılanmaktadır. Gezegenimizin kendi kendine doğal olarak yenileme yeteneğini tekrar eski haline getirmek için bireysel olarak biz ne yapabilirsiniz? Bunun için sadece bir şey yapmaya söz verebilir miyiz? Örneğin işe bisikletle gitmek, evimizde damlayan musluğun sorununu çözmek ya da eski malzemelerimizi tekrar dönüşüme sokmak gibi... Gezegenimizin karşı karşıya olduğu devasa çevresel sorunlar ve diğer tehditler göz önüne alındığında bu gibi faaliyetler çok önemsiz gibi görünebilir. Eğer gezegenimizde yaşayan 7 milyar insanın her biri sürdürülebilir bir yaşam için pozitif bir değişim gerçekleştirdiğinde, gezegenimizin nasıl bir yer olacağını hayal edebiliyor musunuz?”

“1.2 Milyar İnsan Sağlıklı İçme Suyundan Mahrum.”

Açılış konuşmalarının ardından Tema Kurucusu Ali Nihat Gökyiğit “Doğa ile Barış” konulu bir sunum yaptı. Gökyiğit konuşmasında, dünya varlıklarının yenilenmek yerine daha sıklıkla tahrip edildiğine dikkat çekerek bunun da iflasın eşiğine sürüklendiğine dikkat çekti.

Gökyiğit sunumuna şöyle devam etti;

 

“Doğal varlıklardaki tükeniş işaretleri çok bariz. Bunlar çölleşme, tarım arazilerinin dünya çapında 3’te birinin kullanılmaz olması. Meraların yarısı artık verimsiz dünya yüzeyinde. Ormanlarında başı dertte. Her yıl dünyada Yunanistan kadar orman yok oluyor. Ülkemizde biz bu kadar tahripçi değiliz ormanlara karşı. Yeşil alan bakımından Orman Bakanlığı ve Tema ile yapılan çalışmalarla bir ağaç tutkusu yaratıldı. Bu ağaç tutkusu ile bilinç arttı ve ormanlarımız artık eksilmiyor. Tropik ormanların artık dünyada 3’te biri yok ve yangınlarda büyük artış var. Doğal varlıklardan suda tehlikede. ‘Su sancısı’ diyoruz buna. Bazı nehirler denize kadar ulaşamıyor. Yer altı suları çekilmeye devam ediyor. Dünya çapında göller, sulak alanlar küçülmeye kurumaya devam ediyor. 1.2 milyar insanda sağlıklı içme suyundan mahrum. İklim değişikliği ile havanın başı da dertte. Doğal afetlerin sayısında şiddetinde çok büyük artış var. Biyolojik çeşitlilikte risk altında.”

 

5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinliği konuşmaların ardından fotoğraf sergisiyle devam etti.

 
 
 

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi