Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Dünyaca Ünlü Adli Tıpçılar, Küresel Sorun Haline Gelen Cinsel Şiddetin Korkutucu Boyutlarını Tartışmak İçin Bir Araya Geldi…

 

 

Adana (ÇÜHM) -

14.05.2015

“Cinsel Şiddet Konusu Sadece Türkiye'nin Değil, Dünyanın Meselesi”

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ), 40 farklı ülkeden adli tıp uzmanları ve araştırmacılarının katıldığı Cinsel Suçlar Sempozyumuna ev sahipliği yaptı. Mithat Özsan Amfisi’nde gerçekleşen sempozyuma katılan ve dünyaca tanınan adli tıp uzmanları farklı konularda açıklamalar yaptı.

Uluslararası Adli Tıp Akademisi Temsilcisi Prof. Dr. David Wells sempozyumun ilk olma özelliğinden dolayı çok ilgilerini çektiği belirterek cinsel şiddetin tüm dünyanın sorunu olduğunu söyledi.

“Şiddet Eylemleri Gün Geçtikçe Artıyor.”

Oxford Üniversitesi’nde Adli Tıp Eğitmeni olarak görev yapan ve savcı olan Prof. Dr. Patricia Viseur Sellers da dünyada şiddet eylemlerinin gün geçtikçe arttığına dikkat çekti. Hindili Bilim İnsanı Adli Tıpçı Prof. Dr. Prasanta Chattopadhyay ise cinsel şiddeti tamamen yok etmenin mümkün olamayacağını ancak mümkün oldukça en düşük seviyeye getirmenin önemli olduğunu söyledi.

“Sempozyumun Dünyada İlk Olması Çok Önemli.”

Uluslararası Adli Tıp Akademisi Temsilcisi Prof. Dr. David Wells sempozyum için geldiği Çukurova Üniversitesi’nde birçok soruyu cevapladı. Avustralya kökenli olan dünyaca tanınmış bilim insanı Prof. Dr. Wells, aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü için de çalışıyor. Prof. Dr. Wells sempozyumun cinsel şiddet üzerine bu kapsamda yapılan ilk toplantı olması nedeniyle çok önemli olduğunu belirterek şunları kaydetti;

“Adli tıp üzerine düzenlenen konferansı ilginç ve güzel yapan bilhassa cinsel şiddet üzerine yapılmış ve Dünyada ilk olması. Aynı zamanda Asya'dan, Avrupa'dan, Afrika'dan adli tıp üzerine çalışan uzmanlarla bir araya gelme fırsatım oldu. Birlikte yaygın ve ortak sorunları tartışabildik.”

 
 

Prof. Dr. Wells: “Cinsel Şiddet Konusu Sadece Türkiye'ye Özgü Bir Mesele Değil”

“Cinsel şiddet konusu sadece Türkiye'ye özgü bir mesele değil. Tüm Dünya'nın gündeminde olan bu konu daha çok çocuk ve kadınları hedef alsa da toplumun her kesimini olumsuz etkiliyor, derinden yaralıyor. Bunun için hükümetlerin, toplulukların, yetkililerin gerekli önlemleri alması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle sapkın davranış sergilediği düşünülen, hissedilen, şikâyet edilen kişilerin mutlaka tedavi edilebilmesinin sağlanması için yine hükümetlere, topluluklara, yetkililere çok büyük görevler düşüyor.”

“Türkiye'nin Adli Tıp Alanında Dünyaya Çok Büyük ve Çok Önemli Katkıları Var”

Prof. Dr. Wells sempozyumun Türkiye'de, özelliklede Adana'da yapılmasının çok önemli olduğuna dikkat çekerek Türk Adli Tıbbının dünyadaki yerini değerlendirdi. Prof. Dr. Wells şu açıklamalarda bulundu;

“Tıp alanındaki çalışmalarda, başarılarda Türkiye'nin çok büyük ve çok önemli katkıları olduğunu düşünüyorum. Çok önemli makaleler yayımlandı. Bireysel olarak tanıştığım kişilerin çok istekli olduğunu söyleyebilirim. Bu konuyla ilgili ve Sayın Prof. Dr. Mete Gülmen’i takdir etmeden geçemeyeceğim. Program organizasyonu yapması dışında, Prof. Dr. Gülmen’in adli tıp konusunda çok iyi ve güçlü bir temsilci olduğunu olarak düşünüyorum.

Uluslararası Adli Tıp Akademisi Temsilcisi Wells Kadınlara Yönelik Cinsel Şiddetin Önlenmesi Konusunda Tavsiyelerde Bulundu

Uluslararası Adli Tıp Akademisi Temsilcisi Prof. Dr. David Wells, kadınlara yönelik cinsel şiddetin önlenmesi konusunda da şu tavsiyelerde bulundu;

“Cinsel şiddet meselesi tüm ülkeler ve herkes için geçerli bir konu. Hükümetlerin bir liderlik rolünü üstlenmesi lazım. Gerekli savunuculuğu ele alması, tavır ve davranışlarını değiştirmesi, kadınlar için iş olanağı ve kariyer olanağı sağlanması, kadınlara eşit ve hakkaniyetli bir şekilde davranılması lazım. “

 

“Şiddet Olayları Dünyanın Her Yerinde Arttı.”

Oxford Üniversitesi’nde Adli Tıp Eğitmeni olarak görev yapan ve savcı olan Prof. Dr. Patricia Viseur Sellers’da çarpıcı açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Sellers dünyanın her yerinde şiddet olaylarının arttığına vurgu yaparak, “Dünya'nın her tarafta şiddet eylemleri artıyor. Özellikle kadına yönelik şiddetin boyutları ürkütüyor.”

 

“Cinsel Şiddeti Tamamen Yok Etmek Mümkün Değil.”

Hintli Bilim Adamı Adli Tıpçı Prof. Dr. Prasanta Chattopadhyay  da bir çok ülkede kadına yönelik cinsel şiddet olaylarına tanık olduklarını ve bu konuya duyarlılık göstererek böyle bir sempozyum yapılmasının çok önemli olduğunu belirtti. Prof. Dr. Chattopadhyay, cinsel şiddeti tamamen yok etmenin mümkün olamasa da en düşük seviyeye getirmenin önemli olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Chattopadhyay konuşmasına şöyle devam etti;
“Bu bir Dünya sorunu, her ülkede bu tür sorunlar yaşanıyor. Birçok çocuk cinsel istismara uğruyor. Sadece bunun travmatik yönü değil aynı zamanda hastalık yönü de mevcut. Ve bu kişileri suçluları tespit edip onları toplumdan izole ederek, birçok teknik geliştirmemizde gerektiğini düşünüyorum. Cinsel şiddet olaylarını mümkün olduğunca en alt seviyeye indirmemiz şart.”

 
 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi