Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Çocuğunuzu Diş Hekimiyle Ne zaman Tanıştırmanız Gerek?

 

 

Adana (ÇÜHM) -

15.02.2017

Anne babalar dikkat! Çocuğunuzun ağız ve diş bakımına gerektiği kadar özen gösteriyor musunuz? Çocuğunuz diş hekimiyle tanıştı mı? Çocuğunuzun diş hekimiyle tanışmasının ideal zamanı ne zaman? İşte tüm bu soruların cevabını Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İffet Yazıcıoğlu verdi.

Yrd. Doç. Dr. Yazıcıoğlu çocukların diş hekimi ile tanışmalarının ilk süt dişlerinin sürmeye başladığı 6-9 aylık dönemden sonra olması gerektiğini belirterek, ağız ve bedensel sağlığında sorun olmayan çocukların yılda bir kez diş hekimini ziyaret etmesinin eğitici ve diş sağlığı açısından motive edici olduğunu söyledi.

Yrd. Doç. Dr. İffet Yazıcıoğlu çocuğun ilk kez diş hekimi ziyaretinin ideal zamanın süt dişlerinin ilk defa çıktığı dönem olduğunu belirterek bu dönemde hem ağız hijyeni ve ağız bakımı hakkında bilgi almak için hem de beslenme hakkında fikir sahibi olmak için diş hekiminin kapısının anne baba tarafından çalınması gerektiğini ifade etti.

 

Ağız ve  Beden Sağlığında Sorun Olmayan Çocuklar Yılda Bir Kez Diş Hekimini Ziyaret Etmeli.

Bu ziyaretin klasik anlamda bir diş hekimi ziyareti olmamakla birlikte, aslında çocuk için en faydalı adımlardan biri olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yazıcıoğlu şunları kaydetti;
“Diş tedavileri bildiğiniz gibi doku hasara uğradıktan sonra, yani diş çürüğü oluştuktan sonra, yapılır. Ancak çürük tedavisi basitçe hasarlı dokuyu ve bir miktar sağlam dokuyu uzaklaştırıp bu bölgeye organik olmayan ancak ağız ortamıyla uyumlu başka bir materyalin yerleştirilmesi ile yapılır. Yani bizim diş tedavisi dediğimiz işlem aslında çürük alanın yerine çürüksüz dokunun geldiği bir iyileştirme eylemi sayılmaz.

Bu açıdan bakıldığında diş hekimlerinin ve ailelerin birinci görevi bu çürüklerin oluşmaması ve sağlıklı dokunun sağlığının korunmasının sağlanmasıdır. Ailelerin bilgilendiği bu ilk ziyaret sonrasında, yani ilk süt dişlerinin sürmeye başladığı 6-9 aylık dönemden sonra ağız sağlığında ve bedensel sağlığında sorun olmayan çocukların yılda bir kez diş hekimini ziyaret etmesi eğitici ve diş sağlığı açısından motive edicidir.”

Özel Çocuklar Diş Hekimini 3 Ya da 6 Aylık Aralıklarla Ziyaret Etmeli.

Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İffet Yazıcıoğlu diş hekimlerini 3 ya da 6 aylık aralıklarla ziyaret etmesi gereken çocukları ise şu şekilde sıraladı;
-Özel sağlık bakımı ihtiyacı olan çocuklar, 
-Kötü beslenme ve diyet alışkanlıkları olan çocuklar,
-Bakıcı veya kardeşlerinde diş çürüğü olan çocuklar, 
-Beyaz lezyon, diş plağı veya diş çürüğünün görüldüğü çocuklar.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi