Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Araştırma Sonuçları Ürkütücü; “İstismarcıların % 96’sı Erkekler”

 

 

Adana (ÇÜHM) -

06.11.2017

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi’nde her hafta konusunda uzman isimler etimolojiden edebiyata, sanattan tarihe kadar çeşitli konularda takipçileriyle buluşmaya devam ediyor. Geleneksel hale gelen Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırma Merkezi’nin bu haftaki konuğu ÇÜTF Çocuk Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gonca Gül Çelik oldu.

Doç. Dr. Çelik "Çocuk ve Ergenlerde İhmal ve İstismar" başlıklı sunumunu ÇÜTAM katılımcılarıyla paylaştı. Konferansta İstismar nedir?, Toplumsal, ailesel, bireysek risk etkenleri nelerdir? İstismarın fiziksel ve bilişsel etkileri nelerdir? İstismarla çalışmanın güçlükleri nelerdir? sorularının cevaplarını veren Doç. Dr. Çelik, istismarı “çocuğun sağlığını, fiziksel ve psikososyal gelişimini olumsuz etkileyen her türlü davranış” olarak tanımlandı.

Risk Altında Olan Çocuklar Kimler?

Bu konuda risk altında olanları ise bakıma muhtaç, özel ihtiyacı olan çocuklar, kronik sağlık sorunu olan çocuklar, prematüre bebekler, yıkıcı davranım sorunu olanlar, mülteci-göçmen-azınlıklar ve tüm çocuklar olarak sıralayan Doç. Dr. Çelik, “Buna bağlı olarak, çocukları istismardan koruma görevi ailelere ve topluma düşmektedir. Ayrıca eğitim politikalarıyla da aynı göreve hizmet edilmesi gerekmektedir.” diyerek istismar türlerini de ‘Cinsel, Fiziksel ve Duygusal’ olarak sıraladı.

Dünyada Kadınların % 20’si, Erkeklerin % 5-10’u Cinsel, Çocukların İse % 25-50’si Fiziksel İstismara Maruz Kalıyor.

Konferansta istismar sıklıkları üzerinde de bilgiler veren ÇÜTF Çocuk Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gonca Gül Çelik, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2014 araştırmasına göre tüm dünyada kadınların % 20’sinin, erkeklerin ise % 5-10’unun cinsel istismara, tüm çocukların ise % 25-50’sinin fiziksel istismara maruz kaldıklarını söyledi.

Yine bilimsel araştırmalara göre, istismarcıların % 96’sının erkekler olduğunu açıklayan Doç. Dr. Gül, katılımcılara önemli bilgiler verdi.

Toplantı sonunda soruları da yanıtlayan Doç. Dr. Gonca Gül Çelik’e katkılarından dolayı Merkez Müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi