Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Prof. Dr. Gülmen: Çocuk İstismarında Fark Ettiğimiz, Buzdağının Görünen Kısmı

 

 

Adana (ÇÜHM) -

22.04.2014

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mete Gülmen, çocuklarda cinsel istismarın çok önemli bir kısmının gizli kaldığını ya da tesadüfi olarak ortaya çıktığını söyledi. Yapılan bir çalışmada 2 bin 384 olası cinsel istismar olgusunun, yüzde 99.3'ünde fizik muayene bulgularının normal olduğunun belirtildiğini vurgulayan Prof. Dr. Gülmen, ruhsal belirtilerin çok daha öne planda olduğunu kaydetti.

Adana Barosu tarafından Seyhan Otel’de düzenlenen "Çocuk Adalet Sistemi" konulu panelde konuşan Prof. Dr. Mete Gülmen, çocuklara ilişkin düzenlemeleri "İstismar, ihmal, şiddet, çatışma ve savaş" başlıkları altında değerlendirdi. Cinsel istismarı, "Çocuğun bir yetişkin veya yaşça büyük kişi tarafından cinsel haz amacı ile zorla ya da ikna edilerek cinsel etkileşime maruz bırakılması" olarak tanımlayan Prof. Dr. Gülmen, "Yaklaşık 25 yıldır biz çocuklarla ilgileniyoruz. Bu konu tüm dünya için çok yeni. Bugüne kadar çocuklara yaptığımız davranışların suç, hatalı tutum olduğunun farkında değildik. Yeni yeni öğreniyoruz. Yeni bir bilinç düzlemi içerisindeyiz. Saptanması en zor olan çoğunlukla gizli kalan cinsel istismar. Gerek ülkemizde, gerekse dünyanın dört bir yanında bu konu buz dağı gibidir. Fark ettiğimiz, yansıyan, duruşmalara gelen olgular sadece buzdağının görünen kısmı. Buzdağının altından hiç haberdar değiliz." dedi.

Cinsel İstismar Risklerine Dikkat Çekildi

Cinsel istismar ihtimalini artıran risklere de dikkat çeken Prof. Dr. Mete Gülmen, bunları "ebeveyn kaybı, parçalanmış aile, annenin evden uzakta çalışması; yaşaması, fiziksel ve ruhsal bozuklukları olan anne-babalar, evlilik sorunu olan aileler, evde üvey babanın varlığı, sosyal izolasyon, düşük sosyoekonomik düzey." şeklinde özetledi.
Çocuğa dair risk alanları üzerinde duran Prof. Dr. Gülmen, bunları ise "yaş küçüklüğü, kız çocuğu olma, ergenlik dönemi, fiziksel veya ruhsal bozuklukların olması, alkol yada madde etkisinde olma, çocuğun 'pasif, bağımlı, içedönük, kendini ifade etmede güçlük' gibi kişilik özelliklerini" sıraladı.

“Çocuğunuzun Davranışlarını Dikkatle Takibe Alın.”

Cinsel istismar sonrası çocukta bir takım davranış değişikliklerinin görülebileceğine işaret eden ÇÜ Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mete Gülmen, şöyle devam etti:

"Uyku bozuklukları, iştah değişiklikleri, olayı anımsatan kişilerden ve görüntülerden panikleyip kaçma, evden kaçma, aileden uzaklaşma, intihar girişimi, kişinin vücuduna zarar vermesi, nedensiz bayılma, agresif davranışlar, okuldan kaçma, disiplin problemleri, ders başarısında düşme, madde kullanmaya başlama, konuşma bozuklukları, ağlama nöbetleri, çok terleme, derin ve hızlı nefes alıp verme, göz temasından kaçınma, donuş bakışlar, ölüm üzerine şiir yazma, resim ve karalamalarda bulunma gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor."

 
“Türkiye’de 9 İlde Çocuk İzlem Merkezi Açıldı.”

Çocuk istismarının dünyanın her yerinde görülebildiğini ve sorunun üzerine gidildikçe sıklığının oldukça fazla olduğunun anlaşıldığını kaydeden Prof. Dr. Gülmen, "Ülkemizde ulusal örneklem üzerinde yapılan yeterli çalışma bulunmamakla birlikte çocuklarda fiziksel istismar sıklığı yüzde 30-35, cinsel istismar sıklığı ise yüzde 13 olarak tahmin edilmektedir. Çocuk istismarının önlenmesi ve istismara uğrayan çocuklara bilinçli ve etkin bir şekilde müdahale edilmesi amacıyla Türkiye genelinde 9 ilde Çocuk İzlem Merkezleri açıldı. Ülke genelinde bir yıl içinde 29 merkez daha açılması çalışmaları sürüyor." diye konuştu.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi