Adana (ÇÜHM) -
07.03.2017
Türkiye'nin en zengin endemik bitki türlerine sahip Çukurova Bölgesi'nde tıbbi ve aromatik bitkiler koruma altına alındı. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi bünyesinde 8.5 dekarlık alanda, Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’nden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saliha Kırıcı ve Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Anabilim dalından Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serpil Demirci Kayıran’ın öncülüğündeki bir ekiple kurulan tıbbı ve aromatik bitkiler bahçesinde 180’ın üzerinde tür gelecek nesillere güvence altında aktarılacak.
Dünyanın birçok bölgesinde, doğal bitki türlerinin tanıtılması ve korunmasına yönelik farkındalığın artırılması amacıyla kurulan botanik bahçelerinden biri olan Çukurova Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi canlı bitki koleksiyonları bakımından büyük öneme sahip. Prof. Dr. Saliha Kırıcı ve Yrd. Doç. Dr. Serpil Demirci Kayıran’ın katkılarıyla hazırlanan tıbbi ve aromatik bitkiler bahçesi hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Serpil Demirci Kayıran bitki türlerini gelişigüzel değil sistematik bir düzen içerisinde düzenlediklerini ifade etti.
“Eğitim Materyali Olarak da Önemli Yere Sahip.”
Dünyadaki en önemli botanik bahçeleri arasında Kew Botanical Gardens, Jardim Botanico ve Brooklyn Botanic Garden sayılabileceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Kayıran, ülkemizde ise İstanbul’daki Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin ise ülkemizin en büyük ve önemli botanik bahçelerinden biri olduğunu söyledi. Ülkemizin tıbbi bitkiler açısından zengin bir floraya sahip olduğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Kayıran tıbbi ve aromatik bitki bahçelerinin bu bitkilerin tanıtılmasında büyük önem taşımasının yanında, araştırma yapacaklara da bitki kaynağı ve rehberlik oluşturmasının yanında, eğitim materyali olarak da önemli görevleri olduğunu açıkladı.
|