Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Çukurova Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi 180 Tıbbi Ve Aromatik Bitki Türüne Ev Sahipliği Yapıyor

 

 

Adana (ÇÜHM) -

07.03.2017

Türkiye'nin en zengin endemik bitki türlerine sahip Çukurova Bölgesi'nde tıbbi ve aromatik bitkiler koruma altına alındı. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi bünyesinde 8.5 dekarlık alanda, Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’nden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saliha Kırıcı ve Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Anabilim dalından Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serpil Demirci Kayıran’ın öncülüğündeki bir ekiple kurulan tıbbı ve aromatik bitkiler bahçesinde 180’ın üzerinde tür gelecek nesillere güvence altında aktarılacak.

Dünyanın birçok bölgesinde, doğal bitki türlerinin tanıtılması ve korunmasına yönelik farkındalığın artırılması amacıyla kurulan botanik bahçelerinden biri olan Çukurova Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi canlı bitki koleksiyonları bakımından büyük öneme sahip. Prof. Dr. Saliha Kırıcı ve Yrd. Doç. Dr. Serpil Demirci Kayıran’ın katkılarıyla hazırlanan tıbbi ve aromatik bitkiler bahçesi hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Serpil Demirci Kayıran bitki türlerini gelişigüzel değil sistematik bir düzen içerisinde düzenlediklerini ifade etti.

“Eğitim Materyali Olarak da Önemli Yere Sahip.”

Dünyadaki en önemli botanik bahçeleri arasında Kew Botanical Gardens, Jardim Botanico ve Brooklyn Botanic Garden sayılabileceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Kayıran, ülkemizde ise İstanbul’daki Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin ise ülkemizin en büyük ve önemli botanik bahçelerinden biri olduğunu söyledi. Ülkemizin tıbbi bitkiler açısından zengin bir floraya sahip olduğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Kayıran tıbbi ve aromatik bitki bahçelerinin bu bitkilerin tanıtılmasında büyük önem taşımasının yanında, araştırma yapacaklara da bitki kaynağı ve rehberlik oluşturmasının yanında, eğitim materyali olarak da önemli görevleri olduğunu açıkladı.

“8.5 Dekar Alanda, 6 Adada 180 Farklı Tür Koruma Altına Alındı.”

ÇÜ Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi içerisinde yer alan tıbbi ve aromatik bitkiler bahçesinin ülkemiz tıbbi bitki türlerinin önemli bir bölümüne ev sahipliği yapmasının yanı sıra bu bitki türlerinin korunmasında da önemli bir görev üstlendiğini ifade den Yrd. Doç. Dr. Yrd. Doç. Dr. Serpil Demirci Kayıran şunları kaydetti;

“ÇÜ Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi Adana ve çevresindeki tıbbi ve aromatik bitki türlerinin canlı bir koleksiyonunun oluşturularak koruma altına alınması, araştırıcılar için tohum ve bitki kaynağı oluşturması ve bölge halkına bu bitkilerin tanıtılması amacıyla 2016 yılında hizmete açıldı. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi, Ali Nihat Gökyiğit Vakfı ve Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Biriminin alt yapı desteği ile Çukurova Üniversitesi Balcalı Kampüsü’nde 8.5 dekarlık bir alanda kuruldu. Yaklaşık 180 farklı türden tıbbi ve aromatik bitki örneğinin yer aldığı Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesinde bitki türleri 8 farklı adaya içerdikleri etken madde gruplarına göre yerleştirildi. Bunlar, uçucu yağ ve kokulu bitkiler adası, alkaloit, glikozit ve flavanoit bitkileri adası, tıbbi soğanlı bitkiler adası, boya ve musilaj bitkileri adası, çalımsı bitkiler ve ağaççıklar adası ve farklı tıbbi ve baharat türleri adasıdır. ÇÜ Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bahçesinde yer alan tıbbi bitki türleri tamamen tanıtım amaçlı olup, bu bitkilerin tedavi amacıyla kullanılması kesinlikle önerilmemektedir. Bu amaçla bahçe içerisinde uyarı tabelaları yer almaktadır.”

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi