Prof.Dr. Erman Artun'un 20 yurtdışı olmak uzere yüz onun üzerinde yayımlanmış bilimsel makalesi ve 22 kitabı bulunmakta
Çukurova Halk Kültürü Müzesi hakkında bilgi verebilir misiniz?
Müzede bulunan 1500 folklorik malzeme içerisinde halılar, kilimler, geleneksel kıyafetler, mutfak malzemeleri, heybeler, tarım aletleri vb. gibi pek çok folklorik malzeme bulunmaktadır. Binlerce yıllık kültürel birikim neticesinde oluşan bu folklorik malzemelerin günümüz kuşaklara tanıtılmasını ve gelecek kuşaklara aktarılmasını görev bildik.
Halk Kültür Müzesi Çukurova Üniversitesinde nerede hizmet vermektedir?
Türk halk kültür müzeciliği ne yazık ki kurulması konusunda yapılan sistemli mücadelelere, ciddi girişimlere karşın, halk kültürünün müzelenmesi konusunda başarılı olamadı. Kimi kentlerde açılan halk kültüründen seçilmiş birkaç yüz parçadan oluşan kimi objelerin sergilendiği “Etnografya Müzeleri”, Türkiye'nin bu alandaki varlığını yansıtacak, kültür, turizm ve eğitim gereksinimlerini karşılayacak sonuçlar doğuramadı. Kültürel varlığımız Çukurova Halk Kültürü Müzesi bir an önce işlevsel hale getirilerek gelecek kuşaklara aktarılması için açılmalıdır. Bu konuda Çukurova Üniversitesi Rektör'ü Prof.Dr. Mustafa Kibar, kongre merkezi devir alındıktan sonra Halk Kültür Müze'sini kongre Merkezine geçirme sözünü aldık. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırma Merkezi web sitesi'nde (http://turkoloji.cu.edu.tr/INDIR/c_u_muze.pps) Halk Kültür Müzesi'nin eşyalarının bir bölümü şu anda sanal olarak sergilenmektedir. Gerçek mekanda düzenlenecek Halk Kültür Müzesi öğrencilerimize, çalışanlarımıza ve dışarıdan şehrimize gelen Çukurova Kültürünü görmek için üniversitemize gelenler için bu büyük bir zenginlik olacak.
Değerli hocam Prof.Dr. Erman Artun son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Halk kültürü ürünlerinin koruma altına alınması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunda da günümüz gençliğinin gerektiği gibi bilinçlendirilebilmesi için uzman ve eğitimcilere büyük görevler düştüğü unutulmamalıdır. Türkiye'de Halk Kültür Müzeleri hemen hemen yok. Üniversite bünyesinde çok önemli. Şehirdende müze dekorları isteyebiliriz. Ama tabi yakışan üniversitedir. Zaten malzeme yönünden Çukurova Bölgesi Türkiye Kültürü için çok önemli bir yer. Konar göçer kültürden yerleşik düzene en son geçtiği için eski kültürün en çok korunup saklandığı yer. Bu konudaki çalışmalarımız devam etmekte ve artarak devam edecektir. |