Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Deney Hayvanları Kullanım Kursu Derslere Başladı

 

 

Adana (ÇÜHM) -

09.04.2013

Çukurova Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen "Deney Hayvanları Kullanım Kursu" yapılan açılış töreni ardından başladı. Tıp Fakültesi Dekanlığı Kurul Toplantı Salonunda gerçekleştirilen açılış törenine  Çukurova Üniversitesi Rektörü  Prof.Dr.Mustafa  Kibar, Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Dilek Özcengiz, Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekim'i Prof.Dr.Yeşim Taşova,  Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd.Doç.Dr. Yusuf  Kenan Dağlıoğlu ve kursiyerler katıldı

iletisim1

Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd.Doç.Dr. Dağlıoğlu, Merkezin 1983'te Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalına bağlı Deney Hayvanları Laboratuvarı olarak kurulduğunu ve 1990 yılında Çukurova Üniversitesi Deneysel Cerrahi Araştırma ve Uygulama Merkezi (DECAM)" adını aldığını ifade etti.  Yrd.Doç.Dr.Dağlıoğlu, Benzer amaçlı merkezlerin birleştirilerek tek çatı altında toplanması düşüncesiyle, DECAM, Dahili Tıp Bilimleri Araştırma Merkezi ve Temel Tıp Bilimleri Araştırma Merkezi birleştirilerek merkezin yeni adı  1995'te "Çukurova Üniversitesi Tıbbi Bilimler Deneysel Araştırma ve Uygulama Merkezi (TIBDAM)" adını aldığını ifade etti.  Yrd.Doç.Dr. Dağlıoğlu  2013’ten itibaren Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde faaliyetlerine devam eden merkezin Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇÜTF-DETAUM) olarak isminin değiştirildiğini ifade etti.  Deneysel  Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü  Yrd.Doç.Dr.Dağlıoğlu, bu yıl dördüncüsü düzenlenen Deney Hayvanları Kullanım Kursuna talebin fazla olduğunu, kotayı doldurduklarını belirtti. 

iletisim1
iletisim1

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Dilek Özcengiz, öğrenmek için bu kadar insanın bir arada olmasından mutlu olduğunu belirtti.  Prof.Dr.Özcengiz  bilginin  çok önemli olduğunu ve bilim insanı olarak bize düşen sorumluluğun farkında olduğunu ifade etti.  Prof.Dr.Özcengiz, burada edineceğimiz bilginin  insanlığa  aktarılması açısından çok önemli  olduğunu ve bilimin her zaman ileri gitmesi gerektiğini söyledi.

Çukurova  Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Mustafa Kibar açılış nedeniyle yaptığı konuşmasında,   hayvanların deneylerde kullanılışı özellikle tıp biliminin gelişmesiyle  18. ve 19. yüzyıllarda arttığını ifade etti. Prof.Dr.Mustafa Kibar, hayvanlar başta tıbbi deneyler olmak üzere çok değişik amaçlarla kullanıldığını ifade etti. Bazı hastalıkların büyük ölçüde yok edilmesi, ilaçların geliştirilmesi, denenmesi, organların nakledilmesi ya da fonksiyonların karşılanması için yeni operasyon tekniklerinin geliştirilmesi; hava,su ve besin maddelerinin kirlenmesinde zarar verici sınırlar hakkındaki bilgileri ve daha birçok bilgiyi insanoğlu deneylerde hayvanları kullanarak elde ettiğini belirtti.

Prof.Dr. Mustafa  Kibar,  araştırma ve eğitimde kullanılacak deney hayvanlarının ve araştırma yöntemlerinin Hayvan Deneyleri Etik Kurulu denetiminden geçmiş olması gerekteğini belirtti.  Prof.Dr.Mustafa Kibar,  özellikle sağlık bilimleri gibi insan yaşamıyla ilgili alanlarda, araştırma yapma eyleminin daha denetimli ve etik çerçevede gerçekleşmesi, gelecek açısından önemli olduğunu ifade etti.  Prof.Dr.Mustafa Kibar  Hippocrates’den beri, önce “hastaya zarar vermeme ilkesi”, güncel hekimlik uygulamasında da ilk sırayı almaktadır dedi.  Prof.Dr.Mustafa Kibar, Sağlık bilimlerinde bugünkü uygulama ise, “yararlılık” genel ilkesiyle ifade edilmekte olduğunu belirtti.  

Deney Hayvanları Kullanım Kursu açılış töreninden  sonra derslere başladı.

Haberin görseli:

iletisim1

 

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi