Adana (ÇÜHM) -
09.04.2013
Çukurova Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen "Deney Hayvanları Kullanım Kursu" yapılan açılış töreni ardından başladı. Tıp Fakültesi Dekanlığı Kurul Toplantı Salonunda gerçekleştirilen açılış törenine Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Mustafa Kibar, Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Dilek Özcengiz, Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekim'i Prof.Dr.Yeşim Taşova, Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd.Doç.Dr. Yusuf Kenan Dağlıoğlu ve kursiyerler katıldı |
|
Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd.Doç.Dr. Dağlıoğlu, Merkezin 1983'te Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalına bağlı Deney Hayvanları Laboratuvarı olarak kurulduğunu ve 1990 yılında Çukurova Üniversitesi Deneysel Cerrahi Araştırma ve Uygulama Merkezi (DECAM)" adını aldığını ifade etti. Yrd.Doç.Dr.Dağlıoğlu, Benzer amaçlı merkezlerin birleştirilerek tek çatı altında toplanması düşüncesiyle, DECAM, Dahili Tıp Bilimleri Araştırma Merkezi ve Temel Tıp Bilimleri Araştırma Merkezi birleştirilerek merkezin yeni adı 1995'te "Çukurova Üniversitesi Tıbbi Bilimler Deneysel Araştırma ve Uygulama Merkezi (TIBDAM)" adını aldığını ifade etti. Yrd.Doç.Dr. Dağlıoğlu 2013’ten itibaren Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde faaliyetlerine devam eden merkezin Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇÜTF-DETAUM) olarak isminin değiştirildiğini ifade etti. Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd.Doç.Dr.Dağlıoğlu, bu yıl dördüncüsü düzenlenen Deney Hayvanları Kullanım Kursuna talebin fazla olduğunu, kotayı doldurduklarını belirtti.
|
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Dilek Özcengiz, öğrenmek için bu kadar insanın bir arada olmasından mutlu olduğunu belirtti. Prof.Dr.Özcengiz bilginin çok önemli olduğunu ve bilim insanı olarak bize düşen sorumluluğun farkında olduğunu ifade etti. Prof.Dr.Özcengiz, burada edineceğimiz bilginin insanlığa aktarılması açısından çok önemli olduğunu ve bilimin her zaman ileri gitmesi gerektiğini söyledi.
Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Mustafa Kibar açılış nedeniyle yaptığı konuşmasında, hayvanların deneylerde kullanılışı özellikle tıp biliminin gelişmesiyle 18. ve 19. yüzyıllarda arttığını ifade etti. Prof.Dr.Mustafa Kibar, hayvanlar başta tıbbi deneyler olmak üzere çok değişik amaçlarla kullanıldığını ifade etti. Bazı hastalıkların büyük ölçüde yok edilmesi, ilaçların geliştirilmesi, denenmesi, organların nakledilmesi ya da fonksiyonların karşılanması için yeni operasyon tekniklerinin geliştirilmesi; hava,su ve besin maddelerinin kirlenmesinde zarar verici sınırlar hakkındaki bilgileri ve daha birçok bilgiyi insanoğlu deneylerde hayvanları kullanarak elde ettiğini belirtti.
Prof.Dr. Mustafa Kibar, araştırma ve eğitimde kullanılacak deney hayvanlarının ve araştırma yöntemlerinin Hayvan Deneyleri Etik Kurulu denetiminden geçmiş olması gerekteğini belirtti. Prof.Dr.Mustafa Kibar, özellikle sağlık bilimleri gibi insan yaşamıyla ilgili alanlarda, araştırma yapma eyleminin daha denetimli ve etik çerçevede gerçekleşmesi, gelecek açısından önemli olduğunu ifade etti. Prof.Dr.Mustafa Kibar Hippocrates’den beri, önce “hastaya zarar vermeme ilkesi”, güncel hekimlik uygulamasında da ilk sırayı almaktadır dedi. Prof.Dr.Mustafa Kibar, Sağlık bilimlerinde bugünkü uygulama ise, “yararlılık” genel ilkesiyle ifade edilmekte olduğunu belirtti.
Deney Hayvanları Kullanım Kursu açılış töreninden sonra derslere başladı.
Haberin görseli:
|