Adana (ÇÜHM) -
27.12.2013
Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü.) Tıp Fakültesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi (DETAUM), deneysel çalışmalarda kullanılmak üzere domuz yetiştiriyor. Başta tıp olmak üzere diş hekimliği, biyoloji, gıda, beslenme, toksikolojik, farmakolojik ilaç yapımı gibi birçok alandaki yenilik, laboratuvar hayvanları üzerinde yapılan inceleme ve operasyonlarla ortaya çıkıyor. Bu tür bilimsel çalışmalarda kullanılan hayvanlar Ç.Ü. bünyesindeki merkezde yetiştiriliyor.
DETAUM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yusuf Kenan Dağlıoğlu yaptığı açıklamada, merkezin Türkiye'deki deney veya laboratuvar hayvanlarının üretildiği ve deneysel çalışmaların yapıldığı önemli merkezlerden olduğunu söyledi. Tıp, diş hekimliği, biyoloji, gıda, beslenme ve farmakolojik ilaç gibi birçok alanda yapılan deneysel çalışmaların tamamında deneysel hayvan kullanıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Dağlıoğlu, "Bu tip merkezlerde fareler, sıçanlar, tavşanlar kullanılıyor ve Türkiye'de bildiğim kadarıyla hiçbir merkezde olmayan domuzlar bizim merkezimizde üretiliyor" dedi. |
Bu ve benzeri deneysel hayvanları bilimsel çalışmalarda kullanmak için ruhsatları olduğunu kaydeden Dağlıoğlu, şu bilgileri verdi:
"Domuz, diğer deney hayvanları gibi insan fizyolojisine ve anatomisine yakın olduğu için, bir de hem cüsse olarak hem de bazı dokularda ret olayının çok az olmasından dolayı tercih ediliyor. Üretimi de bir o kadar zor deney hayvanı. Ayrıca bizim gibi Müslüman bir ülkede üretilmesi ve bu gibi çalışmalarda kullanılması dışarıda yaptığımız çalışmalarda da sorgulanan bir konu. Yurt dışında da 'Sizde domuz var mı, üretiliyor mu?' sorularına çokça maruz kalıyoruz. Ülkemizde fiziki koşulları uygun olup da domuz üretebilen tek merkez burası. Bundan dolayı da kurs çalışmalarında, laparoskopik robotik cerrahi çalışmalarında domuz tercih ediyoruz."
Yrd. Doç. Dr. Dağlıoğlu, kısa süre önce İstanbul Acıbadem Üniversitesi'nden bir ekibin, kurdukları modern robotik cerrahi ve simülasyon merkezinde domuz kullanmak istediğini ve bunun için Çukurova Üniversitesi’nden yılda yaklaşık 200-250 domuz almak için kendilerine başvurduklarını bildirdi.
Deney hayvanları üzerinde çalışmak için belli yetkinliğe sahip olmak gerektiğine dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Dağlıoğlu, "Ağırlıklı olarak tıp fakültesine hizmet veriyoruz ama bunun yanında biyoloji, diş hekimliği, su ürünleri alanlarında da yapılacak çalışmalara hayvan temin etme imkanı sunabiliyoruz. Bunun yanında ülke olarak bizim de altına imza attığımız Avrupa Hayvan Hakları Sözleşmesine göre çalışmalarda belli prensipler üzerinde yoğunlaşmaktayız. Bunun için de hayvan deneyleri sertifika programları düzenliyoruz. Doktorlar, eczacılar, veteriner hekimler, biyologlar, lisanslı ve kariyerini tamamlamış doçentler, profesörler, deney hayvanları üzerinde çalışma yapacakları zaman bu sertifikaya sahip olmaları gerekiyor. Talebe göre yılda iki defa hayvan deneyleri sertifika programlarını düzenliyoruz." şeklinde konuştu.
|