Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Kâşif Kristof Kolomb’un Yelkenlerinde Kullandığı Kot, Şimdilerde Giysi Oldu

 

 

Adana (ÇÜHM) -

08.04.2014

Spor giyim ve özellikle jean pantolon yapımında kullanılan kaba, dayanıklı bir kumaş olarak tanımlanan “denim”, yani “kot” ile ilgili ilginç bir gerçek ortaya çıktı. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Tasarımı Bölümü öğrencileriyle biraraya gelen Moda tasarımcısı Nuray Atalayman, günümüzün vazgeçilmez giysilerinden olan kot kumaşını, ünlü Kâşif Kristof Kolomb’un, Santa Marina adlı gemisinin yelkeninde kullandığını ve bu kumaşın daha sonra giysi olarak hayatımıza girdiğini söyledi.

“Günümüz Denim Giysi Tasarımlarını Etkileyen Moda Tasarımları” konulu konferans,ÇÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Tasarımı Bölümü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.Tekstil Tasarımı Bölümü öğrencileri ve akademisyenlerinin katıldığı konferansın sunumunu, Moda Tasarımcısı Nuray Atalayman yaptı. Kot (denim) kumaşının günümüzde nasıl trend olduğunu ve tarihçesinde az bilinenleri anlatan Moda Tasarımcısı Atalayman, öğrencilere denim üzerinden kendi trendlerini nasıl oluşturacaklarının da ipuçlarını verdi. 

Kot Kumaşı Hakkında Az Bilinen Gerçekler

Denim’in tarihçesini anlatan Atalayman,  “ebediyen genç kalabilen, ama aslında dünyanın en eski kumaş çeşitlerinden biri ”olan denim’in, dünyada en çok kullanılan ve en popüler olan kumaşlardan biri olduğunu söyledi. Kristof Kolomb’un Santa Marina adlı gemisinin (Fransa’da hazırlanan) yelkeninde bu kumaşın kullandığı bilgisinide veren Moda Tasarımcısı Atalayman, denim yani kot kumaşı hakkında az bilinen gerçekleri şöyle aktardı…

Kot, Aslında Pamuk Tarlasında Çalışan Köle İşçiler İçin Üretildi

“18. yüzyılda pamuk elyafından üretilen denim kumaşından, dayanıklı olması ve çabuk yıpranmaması nedeniyle, pamuk tarlalarında çalışan köle işçilere kıyafet üretildi.1800’lerde Amerika’da altın madencileri, dayanıklı ve kolayca yırtılmayan giysilere gereksinim duyarken, Loeb Strauss (Levi Strauss), bu ihtiyaca yönelik olarak iş önlüklerinde kullanılan denim kumaşlarından pantolon üretmeye başlamış ve denim tarihine adını yazdırmıştır.Denim, bu süreçte işçi sınıfı ile ilişkilendirilen ekonomik statü sembolü olmuştur.”

Pop Müziğinin Üniforması

1950’lerde Elvis Presley, James Dean, Marlon Brando gibi müzik ve film yıldızlarının da etkisiyle gençlerin gözdesi olan denim giysilerin, 1960 ve 70’li yıllarda işlemeli, baskılı, aplikeli gibi tüm tasarım detaylarını taşıyabilir şekilde üretildiğini belirten Moda Tasarımcısı Nuray Atalayman,  denim giysilerin 1970’lerde pop müzik konserlerinin neredeyse üniforması hâline geldiğini hatırlattı.

Denimin gelişim tarihini de anlatan Atalayman, konferansın sonunda Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Tasarımı Bölümü öğrencilerden elen soruları yanıtladı.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi