Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Türkiye'yi Bekleyen Büyük Tehlike

 

 

Adana (ÇÜHM) -

27.03.2014

Bilim insanlarının olası bir felaket senaryosuna göre, küresel iklim değişikliği Antalya'da turizmi, Ege ve Akdeniz'de tarımı, İstanbul'da içme suyunu olumsuz etkileyecek.

Küresel iklim değişikliğinin Türkiye sahillerine etkisini araştıran bilim insanları, olası bir felaket senaryosunu çıkardı. Türkiye'nin sahil şeridinde yaşayan 41,8 milyon insanın gelecek yüzyılda deniz suyu seviyesinin yükselmesinden etkilenmesi öngörülüyor.

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Kuleli, deniz suyunun ısınması ile meydana gelen termal genleşme ve buzulların erimesinden dolayı global ölçekte deniz seviyesinin yükseldiğini söyledi.

Deniz Seviyesi Yükseliyor

Deniz seviyesinin geçtiğimiz yüzyılda 10 ile 20 cm yükseldiğinin tespit edildiğini belirten Doç. Dr. Kuleli şu bilgileri verdi;

"Türkiye kıyılarındaki 0-10 m yükselti içinde kalan alanları belirledik. Sulak alanlar ve tarım arazilerini de içinde bulunduran Çukurova Deltası, Göksu Deltası, Köyceğiz ve Söke ovası, İzmir Dalyanları ve Gediz Ovası, Meriç Ovası, Bafra ve Çarşamba ovalarının, deniz seviyesinin 1 metreye kadar dahi yükselmesi durumunda, tamamen deniz suyu altında kalma riski olduğu tespit edildi.

Antalya kıyılarındaki turistik tesisler, arkeolojik eserler ve kumsallar, Muğla kıyılarında yer alan sulak alan ve kumsallar, İzmir ve Balıkesir kıyılarındaki konut, kumsal ve arkeolojik alanlar, Marmara Bölgesi kıyılarındaki tarihi alanlar, tarım ovaları ve kumsallar ile İstanbul'a içme suyu temini için de kullanılan tatlı su rezervleri (Çatalca, Büyükçekmece), tarihi yarımada ve Haliç bölgelerinin önümüzdeki yüzyıl içinde deniz suyu altında kalma riski ile karşı karşıya olduğu belirlendi."

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi