Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Öğrencileri, İlkokullarda Ağız Hijyeni Eğitimi Veriyor

 

 

Adana (ÇÜHM) -

03.02.2014

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Diş Hekimliği Fakültesi ve Halk Sağlığı İl Müdürlüğü iş birliğiyle, Adana’daki ilköğretim okulu öğrencilerine yönelik “Ağız Hijyeni” eğitimi verildi. ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri tarafından gerçekleştirilen ağız ve diş sağlığı eğitiminden sonra, ilköğretim okulu öğrencilerine diş sağlığı taraması da yapıldı.

ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Görevlisi İffet Yazıcıoğlu koordinatörlüğünde yürütülen projenin amacı, toplumda ağız ve diş sağlığının önemine vurgu yapmak. “Toplum Ağız-Diş Sağlığı” dersi kapsamında geliştirilen sosyal sorumluluk projesi hakkında bilgi veren Yazıcıoğlu, tedavi yöntemleri ve sağlık alanındaki gelişmelerin tıp ve diş hekimliğinde önemli ilerlemelerin kaydedilmesini sağladığına dikkat çekti.

Diş Hekimi Koltuğu, Korkulan ve Kaçınılan Bir Yer Olmaya Devam Ediyor

Teknolojideki gelişmelere rağmen, diş hekimi koltuğu korkusun halen toplumda yaygın olduğuna dikkat çeken ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Görevlisi İffet Yazıcıoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Beslenme ve günlük alışkanlıklar gibi değişmesi zor aktiviteleri kapsaması nedeniyle, diş çürükleri ve diş eti problemleri hâlen çok yaygın. Koruyucu alandaki bu eksikliği gidermek, hasta ve hekimin motivasyonunu arttırmak içinse ‘Toplum Ağız-Diş Sağlığı Programları’nda yenilenmenin ve paralel olarak artışın olması gerektiği Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul ediliyor. Dünyada ve Türkiye’de birçok fakülte, bu amaçla ‘Toplum Ağız-Diş Sağlığı’ derslerini, ders sayısı ve içeriği açısından geliştiriyor ve daha çok bireyin ulaşmasını sağlayacak yenilikler yapıyor.”

İlköğretim Öğrencilerine Ağız Hijyeni Eğitimi Veriliyor

“Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 1. sınıf öğrencileri, ‘Toplum Ağız-Diş Sağlığı’ dersini pratik ve teorik olarak yürütmeye başladı. Bu program dâhilinde öğrencilere ağız diş sağlığını tehdit eden hastalıklarla, toplumsal alanda baş etme yöntemleri öğretilmeye başlandı. Öğrenciler dönem içerisinde Adana merkez ilköğretim okullarına giderek ağız hijyeni eğitimi veriyor, ağız taramaları yapıyor ve topikal flor uygulamalarına katılıyor.”

Yılda 60 Okul Ziyaret Ediliyor

“Adana İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Toplum Sağlığı Hizmetleri Şubesi ile yılda 60 okul geziliyor ve diş hekimliği öğrencileri ilkokul öğrencilerine ağız-diş sağlığı eğitimi verirken kendi ‘Toplum Ağız-Diş Sağlığı’ eğitimlerini tamamlıyorlar. Çok yönlü kazanım sağlayan bu uygulamalarla ilkokul çocuklarının ağız sağlığı bilinci geliştiriliyor, koruyucu tedavileri yapılıyor, diş hekimi adayı ‘abi ve ablalarıyla’ kaynaşmaları sağlanıyor. Diğer taraftan da diş hekimliği 1. sınıf öğrencileri, klinik stajlarını yapmadan ve girişimsel bir tedavi olmaksızın küçük hastalarla karşılaşıp, çocuk hastalarla iletişimi öğreniyorlar, takım çalışmasını deniyorlar ve koruyucu diş hekimliği hizmetlerini pratik olarak uygulamış oluyorlar.”

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi