Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 25 Yaşında…

 

 

Adana (ÇÜHM) -

18.05.2018

Kurulduğu günden bu yana ağız ve diş sağlığı tedavisinde Çukurova Bölgesi’nin önemli bir sağlık ihtiyacını karşılayan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Diş Hekimliği Fakültesi’nin 25. Kuruluş yıldönümü törenle kutlandı. “Çukurova’nın bereketli toprakları bundan 25 yıl önce önemli bir bilim yuvasının daha doğuşuna tanıklık etti.” diyen Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, emeği geçen herkese teşekkür etti.

ÇÜ Kongre Merkezi’nde gerçekleşen kutlamalara Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyhan Tükel, Prof. Dr. Şeref Erdoğan, Prof. Dr. İ. Halil Elekcioğlu, rektör Başdanışmanı Prof. Dr. Osman Metin Yavuz, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Toroğlu, Kurucu Dekan Prof. Dr. İlter Uzel, eski Dekan Prof. Dr. Nafiz Bozdemir, Adana Diş Hekimleri Oda Başkanı Dr. Fatih Güler ile birçok akademisyen ve idari personel katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından tören, Doç. Dr. Funda Gülay Kadıoğlu’nun, ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nin kuruşundan bugüne kadar ki geçen süreci anlatan sunumuyla başladı.

Daha sonra kürsüye gelen ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. İlter Uzel, diş hekimliği mesleğinin tarihsel gelişiminden söz etti.

Prof. Dr. Uzel: “Türkiye’de Öncüyüz… Seçkin ve Kıskanılan Bir Yerdeyiz.”
Dünyada ilk diş hekimliği okulunun 1839 yılında Amerika’nın Baltimore kentinde beş öğrenciyle hayata geçtiğini hatırlatan Prof. Dr. Uzel, Türkiye’de ise “Dişçi Mektebi” adıyla 1908 yılında kendisi de cerrah olan Prof. Dr. Halit Şazi’nin çabalarıyla kurulduğunu bildirdi. Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin Kurucu Dekanı olarak her zaman ilkeli ve seçici davrandığını ifade eden Prof. Dr. Uzel, ”Kurucu Dekan olarak çalıştığım tüm Rektörlerime bana duydukları güven ve destekten dolayı çok teşekkür ediyorum. Bir Çukurovalı olarak ciddi eğitimi, bilimsel etkinleriyle, klinik hizmetleriyle, etik tutumuyla Türkiye’de ilkini uygulamasıyla öncüyüz. Seçkin ve kıskanılan bir yerdeyiz.” şeklinde konuştu. Konuşmanın ardından Prof. Dr. Uzel’e katkılarından dolayı Rektör Prof. Dr. Kibar tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

Dr. Gürsesli: “Bölgedeki En Üst Düzey Diş Hastanesi Durumundayız.”

Diş Hekimliği Mezunlar Derneği Başkanı Dr. Ufuk Gürsesli de, 95-96 yılında 21 öğrenciyle başlayan ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nin, şu anda 8 anabilim dalında doktora ve uzmanlık eğitimleri verdiğini söyleyerek, “Hasta bakılan altı klinik ve iki ameliyathaneye sahip, birçok öğrenci ve öğretim üyeleriyle daha kaliteli ve daha kapasiteli bir hizmet veren çağdaş bir sağlık kurumu olmuştur. Ağız ve diş sağlığı konusunda tüm anabilim dalları bazında uzman diş hekimleri bulunduran fakültemiz, bölgedeki en üst düzey diş hastanesi durumundadır.” dedi.

 

Güler: “ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Adana’ya Farkındalık ve Büyük Katkı Koydu.”

Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dr. Fatih Güler de, oda hakkında bilgi vererek diş hekimliği mesleğinin önemine değindi. Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin her birimiyle verdiği hizmetin kalitesinden söz eden Dr. Güler, “Adana’ya farkındalık ve katkı koyduğunu düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Bozdemir: “Türkiye’de Her İki Evden Birinde Hala Diş Fırçası Yok.”
Eski Dekan Prof. Dr. Nafiz Bozdemir ise, TUİK 2016 Türkiye Sağlık Araştırmaları sonuçlarını aktardı. Son altı ay içerisinde 7-14 yaş gruplarında en çok görülen hastalık türleri incelendiğinde ağız ve diş sağlığı sorunlarının 2014 yılında %24. 6, 2016 yılında %23. 4 ile ilk sırada yer aldığını bildiren Prof. Dr. Bozdemir, “Türkiye’de her iki evden birinde hala diş fırçası yok. İnsanların yılda bir kere bile diş fırçası değiştirmedikleri ile ilgili rakamlar var. Doğruluğu yanlışlığı tartışılabilir ama bu bir gerçek… Her 10 kişiden dokuzu ağız sağlığı problemi yaşıyor. Ve 65 yaş üstü insanların %50’sinin dişlerinin tümünün eksik olduğuyla ilgili rakamlar var. 14-17 yaş arasındaki çocuklarda ki çürük oranı %50’nin üzerinde. Bu rakamlar bize Türkiye’de yaptıklarımızın yanında yapacaklarımızın çok olduğunu düşündürüyor.”  dedi.

Prof. Dr. Toroğlu: “Gerilemedik, Durmadık, İleriye Yöneldik.”
ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Toroğlu, 25 yılda çeşitli güçlükleri yenerek hızlı adımlarla ilerlemeye, çağdaş eğitim araştırma düzenine erişmeye çalıştıklarını ifade etti. “Gerilemedik, durmadık, ileriye yöneldik. Diyen Prof. Dr. Toroğlu şunları söyledi;
“Birbirimize destek olduk, eleştirdik, doğruyu ve iyiyi aradık, eğitim düzeyi, öğretim üyesi ve araştırıcı sayısı, bilimsel, uygulanabilir araştırmaları ile 25 yıllık fakültemiz bugünkü hızlı gelişimini elbette ki kuruluşuna borçluyuz. Mezunu olmaktan her zaman gurur duyduğumuz Çukurova Üniversitesi’nin çatısı altında 25 yıl önce kurulan Diş Hekimliği Fakültesi olarak biz dün olduğu gibi, bugünde ve gelecekte de şartlar ne olursa olsun bu meşaleyi asla bırakmayacağız. Çünkü biz biliyoruz ki ilim ve fennin haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, delalettir.”

 

Prof. Dr. Kibar: “Eserinizle Ne Kadar Övünseniz Azdır.”
Son Olarak konuşan Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, “Çukurova’nın bereketli toprakları bundan 25 yıl önce önemli bir bilim yuvasının daha doğuşuna tanıklık etti.” diyerek başladığı sözlerini şöyle sürdürdü;
“Diş Hekimliği Fakültemizin Değerli Kurucuları, Taşıdığınız bayrağı güvenilir ellere teslim ettiğinizden, görevinizi başarıyla gerçekleştirdiğinizden emin olunuz. Eserinizle ne kadar övünseniz azdır... Diş Hekimliği Fakültemizin Değerli Öğretim Elemanları, bu ulvi bayrak artık sizlerin elinde. Onu bir sonraki kuşağa geliştirerek aktaracak olanlar sizlersiniz. Bunu mükemmel bir biçimde yapacağınıza hiç kuşkum yok. Çünkü bugün buradaki bu ışıltılı atmosfer geleceğe ait güzel vaatler barındırıyor. Genç arkadaşlarımız ümitlerimizi canlı tutuyor. Bu güzide Fakültemize 25 yıldır canla, başla emek harcayan herkese ve eğitim, öğretim ve hizmette yüksek standartlara sahip bir kurum haline gelmesine katkı sağlayan tüm eğitim, öğretim kadromuza içtenlikle teşekkür ediyorum.”

 

Konuşmaların ardından ÇÜ Devlet Konservatuvarı öğrencilerinden oluşan Ortaokul Korosu, şef İlgar Eyyubov eşliğinde mini bir konser verdi. Daha sonra ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi’ne verdikleri hizmetlerden dolayı meslekte 10, 15, 20, 25 yılını dolduran akademik ve idari personele birer teşekkür belgesi takdim edildi.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi