Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Diyabet Hastalığından Korkmayın

 

 

Adana (ÇÜHM) -

13.10.2014

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Endokrin ve Metabolizma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Tetiker, diyabet hastalığından korkulmaması gerektiğini söyledi.

Obezite, hipertansiyon ve kolesterolün halk arasında “şeker hastalığı” olarak bilinen diyabet riskini artırdığını anlatan Prof. Dr. Tetiker, son yıllarda bu hastalığın görünen hızlı artışı nedeniyle dünyada ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini dile getirerek, tedavisi için spor ve düzenli ilaç alma ile beslenmenin önemli olduğuna değindi.

Prof. Dr. Tamer Tetiker, Türkiye genelinde 1997’de yüzde 7.2 olan diyabet hastalığı görülme sıklığının Adana’da yüzde 8.8 olduğunu, 2010 yılında ise bu rakamın yüzde 13’lere, Adana’da ise yüzde 15’lere ulaştığının gözlendiğini söyledi. Prof. Dr. Tetiker, ” Özellikle Adana ve yöresinde hamura dayalı ve yağlı yeme kültürü, hastalığa neden olan faktörlerin oluşmasında etkili olmuştur. En önemli belirtileri sık idrara çıkma, kilo kaybı, ağız kuruması ve yorgunluktur. Ayrıca bu hastalık göz sorunlarını büyük oranda ortaya çıkarır. Görme ve organ kayıplarına kadar götürür. Kilo almamızın nedenlerden biri de teknolojik gelişmeler. Sağladığı büyük kolaylıklar bizi tembelliğe itiyor ve fazla hareket etmemizi engelleyerek kilo almamıza neden oluyor. ” dedi.

 

“Diyabet Birçok Hastalığı Tetikliyor.”

Şeker hastalığı olan kişilerin felç olma riskinin sağlıklı insanlardan 6 kat, kalp krizi riskinin ise 2-4 kat  daha yüksek olduğunu anlatan Prof. Dr. Tamer Tetiker, ayrıca böbrek yetmezliğinin de 5 kat daha fazla olduğunu belirterek, “Tüm bu olumsuzluklara rağmen şeker hastası olanlar uygun tedavi ve kontrollü diyabet ile daha sağlıklı ve uzun yaşama şansını yakalayabilirler. Bunu da iyi bir eğitim, düzenli egzersiz, doğru ilaç tedavisi, düzenli sağlık ve doktor kontrolü ile sağlayabilirler.”  diye konuştu.

 
 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi